Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ ; / Εμμονή στην οικοδόμηση της λύσης διεξόδου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ ; / Εμμονή στην οικοδόμηση της λύσης διεξόδου

Αγαπητή Ευγενία,

* Καλά, οι εξελίξεις τρέχουν όχι με τις μέρες, αλλά με τις ώρες. Είχα στείλει ήδη το σημείωμά μας στην εφημερίδα και, μέχρι να γυρίσω από μια επίσκεψη στον γιατρό, κατέφθασαν τα μαντάτα. Ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι η επαναπρόσληψη των καθαριστριών προσκρούει στο γενικότερο συμφέρον (;). Αισθανόμαστε πάντα σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Τη θεωρούμε το ύστατο καταφύγιο των αδικημένων, αυτών που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τελευταία όμως έχουμε πολλές φορές εκπλαγεί με τις αποφάσεις της, ιδίως των κορυφαίων δικαστικών σωμάτων. Δεν συμπεριλαμβάνουν, φαίνεται, στην ετυμηγορία τους το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Όσον αφορά τις αγωνιζόμενες μέχρις εσχάτων καθαρίστριες, αυτές έχουν δικαιωθεί από όλες τις απόψεις στην καρδιά του λαού. Μόνο κάποιοι-ες εμπαθείς, έμπλεοι ταξικού μίσους, εξαιρούνται. Αναμένουμε διόρθωση του εγκληματικού λάθους των ιθυνόντων.

* Έχουμε μπουκώσει με την πολιτικολογία. Οι φίλες που μου τηλεφωνούν μού λένε ότι βαρέθηκαν τα ίδια και τα ίδια. Υποτίθεται ότι μεταδίδονται ειδήσεις, αλλά οι ίδιες ειδήσεις υπάρχουν σταθερά στα δελτία εδώ και τρία - τέσσερα χρόνια. Το χρέος, το Μνημόνιο, η τρόικα, τα χαράτσια, η τρομοκράτηση του κόσμου, οι νέες συμφορές που περιγράφονται, όλα αυτά οδηγούν σε κατάθλιψη. Το πιο σημαντικό, ότι δεν φαίνεται διέξοδος. Οι πιο ηλικιωμένοι-ες σού λένε πως δεν θυμούνται τέτοια κατάσταση. Πάντοτε μέσα στη συμφορά έβλεπαν ένα σημάδι ελπίδας στο βάθος του ορίζοντα. Ακόμα και στον πόλεμο.

Γι' αυτό προτιμούν να βλέπουν κανένα έργο, έστω και τούρκικο, αφού ελληνικές παραγωγές δεν υπάρχουν. Στα δάκτυλα του ενός χεριού μετριούνται οι καλές. Τι γίνεται με τα τούρκικα; Έχει γεμίσει η μικρή οθόνη. Γιατί αυτή η αποκλειστικότητα; Άλλες χώρες δεν υπάρχουν; Και τι προβάλλουν; Δυστυχώς δεν μπορώ να αναλύσω το περιεχόμενό τους, γιατί δεν τα βλέπω. Όμως κάποιες φίλες μου διηγούνται ότι είναι περίπου το ίδιο σενάριο με παραλλαγές. Οι πλούσιοι είναι πάντα εκεί, περιτριγυρισμένοι από μπράβους, κάποιο εξώγαμο εμφανίζεται μετά από χρόνια, η βία και το πιστολίδι πάει σύννεφο και ειδυλλιακές εικόνες από τον Βόσπορο και τα παραλιακά πάρκα εμφανίζουν εικόνα μιας ανεπτυγμένης χώρας. Α, ξέχασα. Κάνοντας ζάπινγκ έπεσα πάνω στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, στην αποθέωση της ίντριγκας και της συνωμοσίας...

* Θα ήθελα να πω στα στελέχη της Αριστεράς -ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ- να δίνουν έμφαση όχι στην περιγραφή των δεινών, που ο καθένας και η καθεμιά βιώνουν, αλλά στις λύσεις. Γιατί αν κινδυνολογούν, επιτείνουν το αδιέξοδο. Η Αριστερά πρέπει να δείχνει προς την κατεύθυνση της ελπίδας. Αλλιώς, οι άνθρωποι θα απελπίζονται, θα φτάσουν στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια και δεν θα έχουν κίνητρο να αγωνίζονται. Αφού δεν γίνεται τίποτα, τι να κάνω; Μάταια είναι όλα. Για να σε ακολουθήσουν, λοιπόν, χρειάζονται να έχουν μέσα στο μυαλό τους σχηματισμένη την έξοδο από την ασφυξία.

Τα λέω αυτά διότι τα πολιτικά καθήκοντα που είναι μπροστά δεν είναι μόνο μιας φωτισμένης πρωτοπορίας. Είναι μια πανεθνική υπόθεση και χωρίς τον λαό δεν μπορεί να βγει πέρα. Ο λαός πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της ανάθεσης και να εμπλακεί για τα καλά στο έργο της ανασυγκρότησης. Μιλάμε ασφαλώς για την εναλλακτική αριστερή κυβέρνηση, που το κεφάλι και τα πόδια της είναι οι πολίτες. Επομένως, υπάρχει δρόμος μπροστά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL