Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Το μερίδιο... της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μερίδιο... της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγάλο μερίδιο από το ιστορικό αποτέλεσμα της νίκης των ευρωεκλογών. Δεν παραχωρούμε τον αγώνα μας! Να ανοίξουμε τον δρόμο στην Ιστορία... στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας! Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε, δεν ήταν το πολιτικό αναπάντεχο! Εκτός από νίκη της οργανωμένης Αριστεράς, αντιπροσωπεύει τη νίκη της οργανωμένης κοινωνίας, της κοινωνικοποιημένης δράσης, που ζωντανεύουν τον λαό, τη μεγάλη του ελπίδα. Αντιπροσωπεύει την επιβράβευση των προσδοκιών μας για το πέρασμα της Ελλάδας σε μια νέα περίοδο.

Η πατριωτική δημοκρατική συστράτευση είναι μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί η συσσωρευμένη δυναμική των δημοκρατικών ιδεών, των καταδικασμένων... στο περιθώριο για πολλές δεκαετίες. Όποιος περιφρονεί σήμερα τη λαϊκή ψήφο και προσπαθεί να διαστρεβλώσει το νόημα του εκλογικού αποτελέσματος, διεκδικεί μόνιμη θέση στο περιθώριο της πολιτικής και της λαϊκής συνείδησης, διότι αμφισβητεί την πολιτική πράξη του ελληνικού λαού!

Η καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές συνιστά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον λαό την πιο μεγάλη και ιστορική επένδυση για το μέλλον τους! Αυτή η νίκη της Αριστεράς, που δεν κατακτήθηκε τυχαία, είναι αποτέλεσμα της ιδεολογικής προσήλωσης και επιλογής του λαϊκού κινήματος στην οργανωμένη δράση, τη συλλογική δράση, της απελευθέρωσης του δημοκρατικού αισθήματος για την υπέρβαση της εκμετάλλευσής του!

Δεν θα παραχωρήσουμε αυτό το μερίδιο της λαϊκής νίκης σε όψιμους... "εφευρεθέντες και απολίτικους σχηματισμούς", ούτε σε όσους πολιτικούς παράγοντες, πρώιμους ή όψιμους, που δεν σημαίνουν τίποτα πλέον για τον λαό, ούτε αντιπροσωπεύουν τις κοινωνικοοικονομικές συνιστώσες του παρελθόντος!

Οι πελατειακοί... υποστηρικτές τους, όποιοι και όσοι είναι, και το ελάχιστο εκλογικό αποτέλεσμα που "πέτυχαν", δεν έχουν την πολιτική βαρύτητα να αποτελέσουν ανάχωμα στο μεγάλο κύμα ανατροπής του παλαιού κράτους των φίλων... των συμφερόντων και της εκμετάλλευσης!

Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ελάχιστο σεβασμό προς το 27% που εμπιστεύθηκε και μας έδωσε αυτή τη νίκη, μας έστειλε το μήνυμα ότι έχουμε λίγο ή περισσότερο καιρό στη διάθεσή μας για να επιβεβαιώσουμε και να σιγουρέψουμε στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι είμαστε το δημοκρατικό κόμμα που θα φέρει την ελπίδα στην πατρίδα μας, θα ανοίξει νέους δρόμους για τη δημοκρατική διακυβέρνησή της, να συνεχίσουμε το αδιάκοπο "χτίσιμο" των οργανώσεών μας, γιατί αυτό είναι το πιο δυνατό και ιδεολογικό σημείο υπεροχής μας έναντι των υπόλοιπων πολιτικών... υποκειμένων του πολιτικού συστήματος!

Να ολοκληρώσουμε και να ενεργοποιήσουμε όλο το θεματικό έργο των οργανώσεών μας της προηγούμενης περιόδου, για να είναι έτοιμος ο χάρτης πλοήγησης σε κάθε τομέα διακυβέρνησης. Να ξεχωρίσουμε τα διαχρονικά συντεχνιακά αιτήματα από τις πραγματικές δημοκρατικές διεκδικήσεις και να τις εντάξουμε σε ένα εξαιρετικά στοχευμένο και επαναστατικό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα καταργεί τις μνημονιακές υποχρεώσεις της άρχουσας τάξης και παράλληλα θα καταδικάζει και θα ανατρέπει όλα εκείνα τα στεγανά του πελατειακού κράτους που παράγουν την εκμετάλλευση του λαού!

Να εξηγήσουμε στον κόσμο της εργασίας, στους νέους, σε κάθε ενεργό πολίτη, τι σημαίνει αντικαπιταλιστική ανατροπή, δημιουργώντας παντού υγιείς χώρους ιδεολογικής εργασίας, ομάδες, όπου θα συμμετέχουν όλα τα κοινωνικά τμήματα και θα παράγεται πολιτική η οποία δεν θα είναι προνόμιο φωτισμένων προσώπων, για να μην νιώσει ποτέ πια ο ελληνικός λαός ότι έκανε λάθος επιλογή... Για να μην κάψουμε το χαρτί της ελπίδας!

Οι εφοδιασμένες με θέσεις και απαντήσεις οργανώσεις των μελών μας θα επιφέρουν πολύ σύντομα το καίριο πλήγμα στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό αυτών που εκφράζουν τα συμφέροντα και που σκοτώνουν χρόνια τώρα την πρόοδο και την ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας.

Να χαλιναγωγήσουμε τον μαξιμαλισμό. Να μετατρέψουμε τον ακτιβισμό, όπου αυτός μας ξεπερνάει, σε καθημερινό διάλογο με τον κόσμο, για την αποδοχή των θέσεών μας, για να κατακτήσουμε εμείς το απαραίτητο προνόμιο να παρέχουμε την εναλλακτική πρόταση στην πολιτική της λιτότητας, της φτώχειας, της υποταγής και της κατάργησης των κοινοβουλευτικών θεσμών της Δημοκρατίας!

Να ετοιμάσουμε τις δομές που θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος των αλλαγών, τις δομές που δεν θα είναι στο περιθώριο της "εξουσίας και του κράτους", αλλά ούτε θα παράγουν νέες μορφές εξουσίας, ενώ θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία των πολιτών!

Να ετοιμάσουμε τον χάρτη όλων των άμεσων και επειγουσών "αλλαγών" οι οποίες δεν θα είναι έργο και πολιτική πράξη ολίγων προσώπων, αναμφισβήτητα ικανών, αλλά θα μοιράζονται την ευθύνη των πολιτικών απαντήσεων και λύσεων με την οργανωμένη βάση!

* Ο Πλούταρχος Ζαννιάς είναι μέλος της Ο.Μ. Γκύζη του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL