Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Η ανεργία των νέων και ο μεγάλος συνασπισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Η ανεργία των νέων και ο μεγάλος συνασπισμός

Χωρίς απαντήσεις στο καυτό πρόβλημα της ανεργίας των νέων συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες

Τι λένε οι ίδιοι οι νέοι για τις προεκλογικές προτάσεις των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων; Ο ιστότοπος EurActiv ρώτησε έναν από τους πιο επιφανείς νέους στην Ευρώπη, τον πολιτικό επιστήμονα και μέλος των... τσικό του κλαμπ της Ρώμης, Βόλφγκανγκ Γκρίντιγκερ. Και η απάντηση του νεαρού σοσιαλδημοκράτη ήταν αποκαρδιωτική όχι μόνο για τις προτάσεις του συντηρητικού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και του ομοϊδεάτη του Μάρτιν Σουλτς.

Ούτε η πρόταση του Γιούνκερ για τη θέσπιση κατώτατου μισθού σε ευρωπαϊκό επίπεδο ούτε η ιδέα του Σουλτς για επιδότηση δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ως επιβράβευση για την πρόσληψη νέων, φέρνουν την άνοιξη, εκτιμά ο Γκρίντιγκερ. Η μόνη λύση είναι να σταματήσει η πολιτική λιτότητας: «Η επίδραση της λιτότητας ειδικά στην ανεργία των νέων είναι τεράστια - και καταστροφική». Κανείς σοβαρός οικονομολόγος τα τελευταία 60 χρόνια, συνεχίζει, δεν προτείνει λιτότητα για την υπέρβαση μιας κρίσης.

Για τον Γκρίντιγκερ, αυτό που λείπει από τα προγράμματα των δύο κυβερνητικών κομμάτων στην Ευρώπη είναι ένα «μαζικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το μέλλον», στις ψηφιακές υποδομές, στην ενεργειακή μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες και τα πυρηνικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην οικολογική αναδιάρθρωση της οικονομίας. «Επιπλέον, χρειάζεται επειγόντως ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ευρωπαϊκή περιφέρεια», προσθέτει, ευθυγραμμιζόμενος με τις προτάσεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Άλλωστε, αυτό το πρότειναν πριν από δύο χρόνια και οι σοσιαλδημοκράτες, αλλά, στον βωμό του υφιστάμενου μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία και του επερχόμενου μεγάλου συνασπισμού στην Ευρώπη, το έχουν αποσύρει από την ατζέντα.

Τέλος, ο νεαρός επιστήμονας καλεί τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, όποιος κι αν είναι αυτός, «να μιλήσει με τους νέους, αντί να μιλάει για τους νέους. Μόνο η νέα γενιά στην Ευρώπη είναι σε θέση να επανεφεύρει την Ευρώπη», υποστηρίζει.

Ο Καβαλιέρε κυνηγά τους αναποφάσιστους

Πέντε μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί και πάλι να καθορίσει την προεκλογική ατζέντα, αυτή τη φορά χωρίς φανφαρονισμούς, άρα χωρίς να επιτρέπει στους ακροατές του να τον προσπεράσουν. Δηλώνει, λοιπόν, στο BBC, πως το ευρώ κινδυνεύει αν δεν υπάρξει μια ριζική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Έχουμε ανάγκη από ριζικές αλλαγές, αλλιώς η οικονομική κατάσταση θα μας υποχρεώσει, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να εγκαταλείψουμε το ευρώ και να επιστρέψουμε στα εθνικά νομίσματά μας», προειδοποίησε για πολλοστή φορά ο Καβαλιέρε.

Στόχος του Μπερλουσκόνι είναι να κερδίσει ένα μερίδιο από την τεράστια δεξαμενή των αναποφάσιστων - τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Messaggero, την τελευταία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, 14 εκατομμύρια Ιταλοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θα ψηφίσουν.

Αναποφάσιστο δηλώνει το 36,5% των γυναικών, το 32,6% των εκλογέων που ζουν στην Κάτω Ιταλία, το 35,6% των νέων μέχρι 24 ετών, το 50,7% των Ιταλών «χωρίς πολιτική τοποθέτηση», αλλά και το 33,7% των «κεντρώων ψηφοφόρων».

«Η μεγάλη μάχη των τελευταίων ημερών, μέχρι την Παρασκευή, δίνεται για να πεισθούν τα εκατομμύρια αναποφάσιστοι, για το ποιος -ο Ρέντζι, ο Γκρίλο ή ο Μπερλουσκόνι- θα καταφέρει να κερδίσει την προτίμησή τους βασισμένη στη λογική, μια που η καρδιά των πολιτών συνεχίζει να βρίσκεται μακριά από την πολιτική», γράφει η εφημερίδα.

Ο σχολιαστής Λούκα Τσιφόνι αναφέρει ότι «η μείωση των κρατήσεων και των φόρων που επιβάλλονται στους χαμηλόμισθους, η οποία αποφασίσθηκε από τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι, φαίνεται να ευνοεί τη Κεντροαριστερά στις βόρειες περιφέρειες. Δεν αναμένεται όμως να παίξει καθοριστικό ρόλο στον Νότο της χώρας, στις περιοχές που έχουν πληγεί πολύ εντονότερα από την οικονομική κρίση».

Όταν οι Σλοβάκοι γυρίζουν την πλάτη στην κάλπη

Στη Σλοβακία αναμένεται να καταγραφεί και πάλι το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Focus, το οποίο αναφέρει ότι μόλις το 15% των ψηφοφόρων αναμένεται να προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2009, η συμμετοχή των Σλοβάκων ήταν 19,6%, ελαφρώς χαμηλότερη απ' ό,τι των Λιθουανών (20,9%).

Η Σλοβακία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και έχει 13 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να κερδίσει επτά από τις έδρες αυτές, ενώ τις υπόλοιπες αναμένεται να μοιραστούν μικρότερα κόμματα. Το δεξιό SNS δεν αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδό του στην Ευρωβουλή.

Περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 χώρες-μέλη από σήμερα ώς την Κυριακή, όμως υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία ότι η αποχή θα είναι μεγάλη.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το χαμηλό ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές θα βοηθήσει τους ευρωσκεπτικιστές και τους ακροδεξιούς πολιτικούς. Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μειώνεται συνεχώς μετά τις πρώτες εκλογές το 1979. Στις τελευταίες εκλογές του 2009 η συμμετοχή έφτασε το 43%.

Κι όμως εμφανίστηκαν φιλοευρωπαϊστές στη Βρετανία

Σήμερα ανοίγουν οι ευρωκάλπες στη Βρετανία και στο παρά πέντε έκανε την εμφάνισή του ένα νέο κόμμα, το «4 Freedoms» («τέσσερις ελευθερίες» - ή «για τις ελευθερίες»), που δηλώνει δεξιό και φιλοευρωπαϊκό, κόντρα στο ρεύμα. Κατεβαίνει μόνο σε μία από τις 12 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας, ευελπιστώντας σε μία έδρα στην επόμενη Ευρωβουλή.

Οι ιδρυτές του κόμματος εμπνεύστηκαν τον τίτλο του από την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και του κεφαλαίου εντός της Ε.Ε. Και προειδοποιούν τους Βρετανούς ότι αυτές οι ελευθερίες θα τους λείψουν εάν εγκαταλείψουν την Ένωση: «Τις μεγαλύτερες απώλειες από μια έξοδο από την Ε.Ε. θα τις έχει το κεφάλαιο», δηλώνει το νούμερο δύο του νέου κόμματος, η Νοέλ Ο΄ Σάλιβαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL