Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Για ποιον ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για ποιον ΣΥΡΙΖΑ

Τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, της πολυφωνίας, των τάσεων, των απόψεων, τον ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας; Τον ΣΥΡΙΖΑ που σαν ένας εσωτερικός μετανάστης με το σακάκι στον ώμο, αλλά με τον πλούτο, το φως των ιδεών και των οραμάτων της ελληνικής κοινωνίας, των παλαιότερων αλλά και των νεότερων γενιών, το βάρος των προκλήσεων και των αναγκών της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, τόλμησε στον δρόμο του να υπερβεί φόβους, αναστολές και δογματικές ιδεολογικές απαγορεύσεις και να συμπορευτεί με τα πιο κινητοποιημένα και πολιτικοποιημένα τμήματά της, για να τον υποδεχτεί ένας κόσμος άγνωστος αλλά όχι ξένος! Ο ελληνικός λαός!

Τον ΣΥΡΙΖΑ από τα χίλια χωριά, αλλά όχι σκορποχώρι! Του κινήματος, που είναι δημιούργημα των κοινωνικών και πολιτικών αναγκών της σύγχρονης πολυπολιτισμικής πραγματικότητας στην πατρίδας μας, αλλά και που κουβαλάει μέσα του την ιδεολογία του καθολικού πατριωτισμού, της δημοκρατικής συμπόρευσης!

Αυτό που καλά - καλά δεν προλάβαμε να συνειδητοποιήσουμε και με το οποίο πρέπει να συμφιλιωθούμε είναι ότι δεν είμαστε μονοί μας αλλά η ενσάρκωση της αγωνιώδους μετάβασης της ελληνικής κοινωνίας σε κάτι νέο! Με αυτές τις σκέψεις και με οδηγό τις αγωνίες και ευαισθησίες για το πλήθος των κοινωνικών, πολιτιστικών, οικονομικών και ανθρωπιστικών θεμάτων, που ξεπερνάν τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά κυρίως με την ιδεολογική θέση ότι οι κοινωνίες οργανώνονται, συναντώνται με στοιχεία συγκλίνοντα, κατακτούν την πανανθρώπινη πρόοδο και ευημερία χωρίς να στοιχίζονται η μια πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τον βαθμό ισχύος των, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει ν' αποτελέσει το νέο σύγχρονο επαναστατικό πρότυπο, που θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις της δημοκρατίας και του πολιτισμού στον ευρωπαϊκό αλλά και στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο!

Η Ιστορία δεν έχει κενά, είναι γεμάτη από παραδείγματα συμπεριφορών των τάξεων και των πολιτικών στρατηγών τους! Ο ιδεολογικός μας κόσμος δεν συγγενεύει με πρακτικές εφαρμογές εξοντωτικών μεθόδων που παρέπεμπαν στη βια, την εκδίκηση, την εμπάθεια των τάξεων και παρατάξεων που κατείχαν την εξουσία, ούτε με τις μεθόδους απαξίωσης της προσωπικότητας του ανθρώπου που η σύγχρονη ιστορία είναι γεμάτη, ούτε με τους συνωστισμούς στα καταστρώματα και στ' αμπάρια των ντηζελοπνιχτών από τα λιμάνια του Ωρωπού, του Λαυρίου και του Πειραιά!

Ας μας διδάξει το παρελθόν και όπου είναι ανάγκη ας απορρίψουμε την εμπειρία των πλειοψηφιών που αντιστοιχίζονταν στις μειοψηφίες των απόψεων και των ιδεών!

Οι δυο κόσμοι και ακόμα περισσότεροι πρέπει να συνυπάρχουν, να συναντώνται και να συμπορεύονται στις εθνικές οδούς, για να διεκδικήσουν τα μεγάλα δίκαια, αυτά που η ιστορία δεν έχει γράψει ακόμη, για την κατάκτηση των ανθρώπινων ιδανικών, για τον σοσιαλισμό! Οι κοινωνικές τάξεις είναι πολυσύνθετες και μέσα τους προϋπάρχει το γονίδιο της πολυδιάσπασης.

Σήμερα βρισκόμαστε μπρος σε μια αποσυνθετική διεργασία! Οι αντιστάσεις, αλλά και οι καταλυτικές δυνάμεις στο εσωτερικό τους θα οδηγήσουν σε κάτι νέο!

Μέχρι ν' αρχίσει η διαδικασία ανασύνθεσης μέχρι να οργανωθούν νέες τάξεις που ακόμα δεν ξέρουμε ποιες θα είναι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διαβάσει τα όνειρα των νέων, των εργατών, των επιστημόνων, των κινημάτων, και σαν κάλος μαθητής με πείσμα και επιμονή να αναδείξει τα οράματα αυτά και να τα υποστηρίξει!

Αυτό θα αποτελέσει μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για να του εμπιστευτεί ο λαός την εκπροσώπησή του στη διακυβέρνηση αρχικά και στην εξουσία, στη συνέχεια! Και ενώ η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σ' αυτό το κρίσιμο σημείο της μετάβασης, ή διαφορετικά αποσύνθεσης, οι διαλυτικοί παράγοντες του ιστού της αστικής αλλά και των μεσαίων τάξεων δεν έχουν μόνο οικονομικό χαρακτήρα αλλά και ιδεολογικό! Και αυτό γιατί με το πλήρωμα του χρόνου και την είσοδο νέων και διαφορετικών προοπτικών και αναγκών του ανθρώπου οι κοινωνικοί πρωταγωνιστές αποκτούν τρομερά νέα χαρακτηριστικά και αυτοπροσδιορισμούς! (Παραδείγματα: σχέσεις με το κράτος, με την εργασία, με την καθημερινότητα, τον πολιτισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις κ.λπ.!).

Ας μου επιτραπεί να διατυπώσω τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ της προηγούμενης περιόδου είχε μέσα το γονίδιο αυτής της πρώιμης κατάστασης, δηλαδή της μη οργανωμένης πολυφωνίας! Η πολιτική έκφραση αυτής της κατάστασης ήταν το να κυριαρχούν στις ηγετικές θέσεις, αλλά και στην πολιτική αδράνειά του, το δόγμα της αυθεντίας και της μοναδικότητας των προσώπων, του ορθού, αστικού μη ανατρεπτικού λόγου συντηρώντας ένα κόμμα υπαλλήλων και μιας μονότονης και διαρκούς διαμαρτυρίας, αλλά και της συντήρησης ενός καθησυχαστικού περιβάλλοντος, διατηρώντας την κυριαρχία και εξουσία των κεφαλαιοκρατικών δομών και των ιδεολογιών τους στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δημόσια υγεία, στον πολιτισμό, στην εργασία, στα δημόσια ΜΜΕ, στη διοίκηση, στη δικαιοσύνη, μέχρι και τυφλή διαχείριση ακόμη και των εθνικών θεμάτων και επιλογών!

Όσοι δεν κατανόησαν αυτήν την πραγματικότητα δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν στη νέα δημοκρατική διαδικασία ιδεολογικής ανανέωσης και οργανωμένης κοινωνικής πολυφωνίας στο εσωτερικό του κόμματος! (Κουβέλης... και άλλοι).

Οι αποστάσεις, οι αποχωρήσεις με πολεμικό και προσχηματικό τρόπο αναδεικνύουν τον συντηρητικό ιδεολογικό λόγο που εξέφραζαν και που συνεχίζουν να έχουν σημαία τους οι διάφοροι πρώην ηγέτες (συγκρίσεις με ΚΚΕ και κέντρο Δεξιά) και περιχαρακώνουν τον λαό από τις ραγδαίες επαναστατικές εξελίξεις!

Ας αρχίσουμε λοιπόν σύμφωνα με τους νόμους της γενετικής την τόσο αυστηρή διαδικασία αντιγραφής, μεταγραφής, μετάφρασης για να μεταφέρουμε στο καινούργιο κοινωνικό περιβάλλον απείραχτα, αμόλυντα τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να κυριαρχήσουν στην ανασυνθετική πορεία της ελληνικής κοινωνίας και τους καινούργιους σχηματισμούς με σαφέστατη ιστορική αφετηρία που μοιάζει να είναι σαν τη σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι και όχι μόνο μέσα στα σύνορα της Ελλάδας!

Με ιδεολογική αφετηρία ότι δεν θα επαναλάβουμε την ιστορική εμπειρία του κόμματος - κράτους και της υποταγής της κοινωνίας των πολιτών στις επιλογές ενός νεοσύστατου κρατικού διοικητικού στρατού να αξιοποιήσουμε τις δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες κοινωνικών στελεχών για να μην κάψουμε το τελευταίο χαρτί της ιστορικής αναγκαιότητας του σοσιαλισμού! Παιδεία, υγεία, πολιτισμός, εργασία, αλληλεγγύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL