Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέα ελπιδοφόρα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέα ελπιδοφόρα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις

Ο πανικός της Ν.Δ., του αρχηγού της και των γνωστών συστημικών κονδυλοφόρων είναι γεγονός λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Το πρόσφατο ταξίδι στη Μόσχα της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Αλ. Τσίπρα, τάραξε για καλά τη βαλτωμένη και απόλυτα εξαρτημένη ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

Ένα προγραμματισμένο ταξίδι εδώ και έξι μήνες , με πρόσκληση της ρωσικής Δούμας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες, ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ουσιαστικής συζήτησης για μια νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις, με μια πολυθεματική ατζέντα που περιλάμβανε την ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις καινοτόμες νέες τεχνολογίες, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον νέο «ψυχρό πόλεμο που έβαλε πόδι» στην Ευρώπη, τον πολυπολικό κόσμο και την επικίνδυνη κρίση στην Ουκρανία, τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και των δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Ανατολικής Ουκρανίας με επίκεντρο τη Μαριούπολη, αποτέλεσαν τη βάση για μια λεπτομερή συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Δεν επρόκειτο για ταξίδι επικοινωνιακής λογικής, όπως με ευκολία και απαξιωτικό τρόπο συστημικά ΜΜΕ απέδωσαν με προχειρότητα και ατεκμηρίωτα στοιχεία. Ούτε είχε στόχο να φλερτάρει με φωτογραφίες και χειραψίες ενταγμένες στην παλαιοκομματική νοοτροπία των μνημονιακών κόμματων. Αντίθετα η συνάντηση με την τρίτη στην πολιτική ιεραρχία της Ρωσίας και πρόεδρο της Δούμας Β. Ματβιένκο και τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Ευρώπη Βλ. Τίτοφ, έδωσε αφορμή για μια ουσιαστική συζήτηση του σημερινού ελλειμματικού επίπεδου των σχέσεων των δυο χώρων και το τεράστιο αναξιοποίητο έδαφος που υπάρχει.

Οι δημόσιες και νηφάλιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ουκρανική κρίση απέσπασαν επιδοκιμασία από το σύνολο του πολιτικού κόσμου τόσο στη συνάντηση με τον Αλ. Πουσκόφ, υπεύθυνο για την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και με τον Ιβάν Μέλνικοφ, αντιπρόεδρο της Δούμας και μέλος του Π.Γ. του Κ.Κ. Ρωσίας. Συζητήθηκε επίσης η δεδομένη αναξιοπιστία των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν εντάσσουν τη Ρωσία σε μια στρατηγική σχέση με τη χώρα μας σε σειρά σημαντικών τομέων, κάτι που απαιτεί μέθοδο, προσεκτικά βήματα, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, δεδομένα που από την ίδια τη ζωή οι μνημονιακές κυβερνήσεις είναι ανεπαρκείς για να εφαρμόσουν και απόλυτα εξαρτημένες από ισχυρά δυτικά κέντρα για να αναλάβουν τα αναγκαία ρίσκα αλλά και τα τεράστια αμοιβαία οφέλη σε μια χώρα που βυθίζεται σε πολύπλευρη κρίση.

Σημαντική ήταν και η επίσκεψη στο σημαντικότερο think tank της Ρωσίας, όπου σύσσωμο το διοικητικό του συμβούλιο, με επικεφαλής τον κ. Ρεσέσνικοφ, για σχεδόν τέσσερις ώρες ανέπτυξαν οι δυο πλευρές πληροφορίες και θέσεις καταλήγοντας σε συμφωνία σύνδεσης του Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ρωσίας με τον ΣΥΡΙΖΑ -πρόκειται για ένα Ινστιτούτο που δραστηριοποιείται σε 86 χώρες.

Η αναφορά από τις δυο πλευρές στην ανάγκη να αναπτυχθούν σχέσεις επιστημονικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η κρίση της Ευρωζώνης, οι κλιματικές αλλαγές, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις κ.λπ. αποτελεί ουσιαστικό βήμα αλληλοτροφοδότησης σε κρίσιμα θέματα εθνικής, αλλά και παγκόσμιας σημασίας.

Τέλος δεν έλειψαν οι ευχές αρκετών συνομιλητών από τη ρωσική πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο νικητής των εκλογών, γεγονός που κατεγράφη στις κάμερες. Απόλυτα δικαιολογημένη η "κοπτοραπτική των 'μεγκάλων'" ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών να παραλείψουν τις δηλώσεις αυτές.

Το πιο σημαντικό στοιχείο στον απολογισμό αυτού του ταξιδιού ήταν η πολιτική βούληση και η συμφωνία, οι δυο πλευρές να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας και σχεδιασμού που θα εργαστούν στο σύνολο των ζητημάτων που συμφωνήθηκαν. Η τριαντάλεπτη τηλεοπτική συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο τηλεοπτικό σταθμό "Ρωσία 24 ώρες", με κοινό που ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια, έδωσε τροφή ώστε το σύνολο των ρωσικών μέσων να αναπαραγάγουν σημεία της συνέντευξης που αφορούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Χολή και δηλητήριο, στρεβλώσεις και απαξιωτικές εκφράσεις πολλών «αστεράτων δημοσιογράφων» αναδεικνύουν ότι υπάρχει η ανάγκη ορισμένοι να ξαναδιαβάσουν Τολστόι. Ίσως η αυτογνωσία της ανεπάρκειάς τους να τους «προσγειώσει» στην πραγματικότητα.

* Ο Κώστας Ήσυχος είναι μέλος της της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL