Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Η ελπίδα στην Ευρώπη δεν έχει χαθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Η ελπίδα στην Ευρώπη δεν έχει χαθεί

Οι πολίτες της Ευρώπης πιστεύουν ότι τα χειρότερα πέρασαν

Παρά τις προεκλογικές θριαμβολογίες πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της γερμανικής και της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης, οι πολίτες της Ε.Ε. δεν πιστεύουν ότι η ευρωκρίση έχει τελειώσει. Ωστόσο, η αισιοδοξία ότι τα χειρότερα πέρασαν φαίνεται να επιστρέφει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έκανε το Pew Research Center σε επτά χώρες της Ευρώπης, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία. Και μαζί με την αισιοδοξία επέστρεψε οριακά και η ελπίδα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Από το 46% των θετικών δηλώσεων στο τέλος του 2013, αίφνης η συναίνεση αυξήθηκε στο 52%. Μάλιστα το μεγαλύτερο άλμα (+13%) έγινε στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι η γαλλική οικονομία βαλτώνει και απειλούνται κυρώσεις από την Κομισιόν, για την παραβίαση των ορίων του ελλείμματος.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των θετικών απαντήσεων στο ερώτημα εάν είναι καλή για τη χώρα του ερωτώμενου η περισσότερη οικονομική ολοκλήρωση στην Ε.Ε. Στη Βρετανία, την Πολωνία και τη Γερμανία το ποσοστό έφτασε στο 38%, από 26% πέρσι. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι η άνοδος αυτή προέκυψε σε ένα χρονικό διάστημα που τα κόμματα τα οποία πρεσβεύουν το αντίθετο, π.χ. το Ukip στη Βρετανία και η «Εναλλακτική για τη Γερμανία», είναι επίσης σε άνοδο.

Το ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν θέλουν πόλεμο δεν χρειάζεται δημοσκόπηση για το πει κανείς. Αυτό που επίσης εκπλήσσει όμως είναι ότι το 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η συνεργασία στην Ε.Ε. βοηθά την ειρήνη, παρά την κριτική στην στάση της Ε.Ε. στο θέμα της Ουκρανίας. Τη μεγαλύτερη βεβαιότητα την αισθάνονται οι Γερμανοί με 84%.

Αυξημένη είναι και η υποστήριξη των πολιτών στο κοινό νόμισμα, της τάξης του 70% στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γερμανία. Οι μόνοι που φαίνεται να φλερτάρουν με την ιδέα της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα είναι οι Ιταλοί, σε ποσοστό 44%.

Σε ένα ερώτημα γίνεται σαφέστατος ο διχασμός της Ευρώπης: «πιστεύετε ότι η Ε.Ε. φροντίζει για την ευημερία»; Λιγότερο από το ένα τρίτο των Ιταλών και των Ελλήνων απαντούν σ' αυτό θετικά, την ώρα που το πιστεύουν το 80% των Πολωνών και τα δύο τρίτα των Γάλλων και των Γερμανών.

Προεκλογικός αγώνας με ρατσιστικά αστεία

Ο φετινός χειμώνας ήταν βαρύς και φονικός στη Ρουμανία, το χιόνι απέκλεισε χωριά για βδομάδες, ο πάγος έκανε τους δρόμους αδιάβατους, πολλοί συνταξιούχοι πέθαναν από το κρύο. Και τι βρήκε να σχολιάσει στο Facebook ο Νταν Τουντοράτσε, βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος; «Μείον 14 βαθμοί η θερμοκρασία στο Βουκουρέστι. Κάνει πολύ κρύο. Τόσο πολύ, ώστε είδα έναν τσιγγάνο με τα χέρια στις τσέπες του». Το... αστειάκι του Τουντοράτσε στηρίζεται στην κυρίαρχη προκατάληψη στη Ρουμανία ότι όλοι οι τσιγγάνοι είναι πορτοφολάδες. Και μόνο όταν ο Τσίπριαν Νέτσουλα, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Ρομά, ξεκίνησε καμπάνια στον Τύπο ενάντια στο ρατσιστικό αστείο του σοσιαλδημοκράτη βουλευτή, αυτός αναγκάστηκε να το αποσύρει. Αλλά είχε ήδη κάνει τη δουλειά του, είχε ήδη κλείσει το μάτι στους ψηφοφόρους.

Επειδή υπάρχουν όμως και πολλοί Ρομά ψηφοφόροι στη Ρουμανία, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα USD έβαλε υποψήφιο στη λίστα του για τις ευρωεκλογές τον Ρομά Ντάμιαν Ντράγκιτσι, ο οποίος με τη σειρά του βγήκε να υπερασπιστεί τον σύντροφό του, λέγοντας ότι «δεν είχε κακές προθέσεις».

Πράγματι, σε σύγκριση με άλλους ο Τουντοράτσε ήταν αθώα περιστερά. Ένα από τα στελέχη του Εθνικού Φιλελεύθερου (sic!) Κόμματος PNL είχε ρίξει πέρσι την ιδέα να κάνουν στείρωση στις Τσιγγάνες - στα πρότυπα της ευγονικής των Ναζί.

Διπλές κάλπες στη Λιθουανία

Μέχρι την περασμένη Κυριακή όλοι οι αναλυτές συμφωνούσαν πως ούτε ο ένας στους πέντε Λιθουανούς δεν θα πήγαινε να ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Το 2009 η συμμετοχή ήταν μόλις 20,9%, στις φετινές κάλπες το ποσοστό θα ήταν ακόμη μικρότερο.

Ωστόσο, η απερχόμενη και κατά πάσα πιθανότατα επόμενη πρόεδρος της χώρας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, έκανε άθελά της ένα δώρο στη δημοκρατία. Δεν βγήκε με την πρώτη από τις προεδρικές κάλπες της 11ης Μαΐου, αφού έλαβε μόνο το 46% των ψήφων. Βέβαια, ο δεύτερος, ο σοσιαλδημοκράτης Ζιγκμάντας Μπαλκίτις, πήρε μόλις 14%, ωστόσο ελλείψει απόλυτης πλειοψηφίας θα υπάρξει στις 25 Μαΐου δεύτερος γύρος. Κι ενδέχεται... μαζί με τον βασιλικό να ποτιστεί και η γλάστρα: Να αγγίξει η συμμετοχή στις ευρωεκλογές το 50%.

Αναπάντεχος υποστηριχτής για τον Μάρτιν Σουλτς

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές αρχίζει να πολώνεται το κλίμα στη Γερμανία, με τα δύο αδελφά χριστιανικά κόμματα (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας) να επιτίθενται συνεχώς στον υποψήφιο των Ευρωσοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς. Σε βαθμό ώστε ο πρόεδρος του SPD στη Γερμανία που συγκυβερνά με την Άνγκελα Μέρκελ να απαιτεί από την καγκελάριο να πέσουν οι τόνοι.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, βγήκε χθες ο Γερμανός επίτροπος στην Κομισιόν, Γκίντερ Έτινγκερ, που ανήκει στο κόμμα της Μέρκελ, να στηρίξει τον Σουλτς: «Φυσικά, ως Χριστιανοδημοκράτης στηρίζω τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», είπε, «αλλά και ο Σουλτς μπορεί να κάνει τη δουλειά, ξέρει κάθε πέτρα στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με τον Έτινγκερ, το ζητούμενο εάν ο Σουλτς γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν να καταλάβει «ότι θα είναι επικεφαλής ενός μεγάλου συνασπισμού κι όχι μιας κυβέρνησης σοσιαλιστών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL