Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Ο μεγάλος συνασπισμός είναι ήδη εδώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Ο μεγάλος συνασπισμός είναι ήδη εδώ

Η προσωπική σύγκρουση Ρέντζι- Γκρίλο σφραγίζει τον προεκλογικό αγώνα στην Ιταλία

Προσπάθησαν σκληρά να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τα δύο φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν, στην τηλεοπτική μονομαχία που οργάνωσαν το βράδυ της Πέμπτης η γερμανική και η αυστριακή τηλεόραση, αλλά δεν τα κατάφεραν. Εάν ο τηλεθεατής γυρνούσε την πλάτη θα δυσκολευόταν να αντιληφθεί ποιος μιλούσε. Ο νυν πρόεδρος της Ευρωβουλής και υποψήφιος των Ευρωσοσιαλιστών ή ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος της Ευρωδεξιάς; Οι τοποθετήσεις τους θύμιζαν ηγέτες κομμάτων που έχουν ήδη υπογράψει κυβερνητική συμφωνία - και προσπαθούν απλά να δείξουν ότι ο ένας επέβαλε περισσότερο τις απόψεις του από τον άλλο.

Σε κάποια θέματα, μάλιστα, η αρμονία ήταν... κουραστική: «Με μένα δεν πρόκειται να επιτραπούν στην Ευρώπη κοτόπουλα πλυμένα στη χλωρίνη», λέει με πάθος ο Σουλτς, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους φόβους των Ευρωπαίων καταναλωτών μπροστά στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ). «Ούτε με μένα», σιγοντάρει ο Γιούνκερ και προσθέτει «ούτε τα κοτόπουλα το θέλουν». Αίφνης, οι υποψήφιοι της Ευρωδεξιάς και των Ευρωσοσιαλιστών, οι πολιτικές ομάδες των οποίων δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τα πλεονεκτήματα που θα φέρει το ΤΤΙΡ στην ευρωπαϊκή οικονομία, δηλώνουν ότι η συμφωνία δεν θα υπογραφεί «με κάθε τίμημα».

Ολόιδια ήταν η άποψή τους και για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ε.Ε. δεν αντέχει έναν νέο γύρο διεύρυνσης στο ορατό μέλλον», λέει ο Σουλτς. Ο Γιούνκερ, μάλιστα γίνεται πιο συγκεκριμένος: «Τα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα υπάρξει 29ο κράτος - μέλος». Τι κι αν η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει με τη Σερβία ενταξιακές διαπραγματεύσεις; «Ας μην δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις», λέει ο Γιούνκερ και ο Σουλτς συγκατανεύει.

Και τι θα γίνει με την Τουρκία; «Οι διαπραγματεύσεις τρέχουν, αλλά η Άγκυρα φαίνεται να απομακρύνεται από την ιδέα της ένταξης», λέει ο Σουλτς, για να προσθέσει συμφωνώντας πλήρως ο Γιούνκερ ότι «όποιος απαγορεύει το twitter, δεν είναι ώριμος για ένταξη».

Κοινή είναι η άποψή τους και για την ουκρανική κρίση. «Δεν θα κάνουμε πόλεμο για την Ουκρανία», λέει ο συντηρητικός υποψήφιος από το Λουξεμβούργο, «η μόνη λύση είναι η διπλωματία», σιγοντάρει ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης. Και οι δύο ελπίζουν ότι οι προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου θα φέρουν «σταθερότητα και ειρήνη» και οι δύο εκτιμούν ότι εάν η Ρωσία πάψει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, η ένταση θα αποκλιμακωθεί.

Τουλάχιστον στο θέμα της μετανάστευσης έπρεπε να φανούν κάποιες διαφορές, αφού πολλά από τα κόμματα που στηρίζουν τον Γιούνκερ θα ήθελαν μια Ευρώπη απόρθητο φρούριο, ενώ οι Ευρωσοσιαλιστές αποφεύγουν συνήθως να το λένε - αν και στο διά ταύτα το στηρίζουν. Προσπάθησε, λοιπόν, ο Σουλτς να στριμώξει τον Γιούνκερ, ρωτώντας: «Θέλετε ένα ευρωπαϊκό δίκαιο για τη μετανάστευση» να μην πάρει απάντηση, πέρα από το νεφελώδες «πρέπει να βρούμε μια λύση». Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατάφερε να κάνει τη ρελάνς, δηλώνοντας ότι «δεν θέλω να τραβήξω νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη».

Απόλυτη αρμονία, τέλος, στο καταληκτικό ερώτημα των δημοσιογράφων: «Ποιος είναι το σημαντικότερο στοίχημά σας, εάν εκλεγείτε πρόεδρος της Κομισιόν»; Ο Σουλτς είναι τυχερός και απαντά πρώτος: «Να καταπολεμήσω την ανεργία των νέων». Το κοινό στο στούντιο χειροκροτεί. Ο Γιούνκερ διστάζει, προφανώς είχε ετοιμάσει την ίδια απάντηση. Αλλά κάπως πρέπει να διαφοροποιηθεί: «Θα αγωνιστώ για διαρκή ανάπτυξη και σταθερά δημοσιονομικά, έτσι καταπολεμείται η ανεργία».

Και ένα κλείσιμο ματιού προς τον γυναικείο πληθυσμό: «Στη δική μου Κομισιόν οι μισοί επίτροποι θα είναι γυναίκες», λέει ο Σουλτς.

Δυο ντίβες κονταροχτυπιούνται στην Ιταλία

Δυο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές στην Ιταλία, δυο ντίβες κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα αγγίξει περισσότερο το λαϊκό αίσθημα, δυο πολιτικοί που δεν είναι καν υποψήφιοι σ' αυτή την προεκλογική αναμέτρηση. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι και ο ηγέτης του κινήματος των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο. Κάθε μέρα που περνάει η κόντρα μεταξύ τους οξύνεται, οι τόνοι ανεβαίνουν. «Επιβάλλουμε κοινωνική δικαιοσύνη! Χαρίζουμε σε αυτούς που κερδίζουν λίγα έναν 14ο μισθό, 1.000 ευρώ περισσότερο τον χρόνο», αστράφτει και βροντάει ο Ρέντζι. Για να του απαντήσει ο Γκρίλο: «Αυτό είναι εξαγορά ψήφων. Η Ιταλία κυβερνιέται από έναν χυδαίο ψεύτη, έναν βρωμερό τύπο από την επαρχία».

Η αγωνία και των δύο είναι κοινή. Τα παίζουν όλα για όλα, ο μόνος τρόπος να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στην ιταλική πολιτική σκηνή είναι μια μεγάλη νίκη στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Ο Ρέντζι, που ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος ως... μονάρχης, έχει αναγορεύσει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για τον εαυτό του και τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια. Μόνο με ένα μεγάλο ποσοστό θα κρατήσει τα στόματα των συντρόφων του κλειστά.

Ο Γκρίλο, μονάρχης κι αυτός στα Πέντε Αστέρια, θέλει «να στείλει στο σπίτι της το σύνολο της παλιάς, διεφθαρμένης, πολιτικής ελίτ» και βλέπει τον Ρέντζι να του κλέβει το σύνθημα και να κατεβάζει στη λίστα του για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Για την ώρα, φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις ο Ρέντζι. Αλλά ο Γκρίλο, ως έμπειρος κωμικός έχει ακόμη μια ελπίδα: να τον γελοιοποιήσει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί στους Γάλλους «ανησυχία»

Μόνο το 51% των Γάλλων θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που ολοκληρώθηκε έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ ένα 38% των πολιτών της χώρας που πρωταγωνίστησε στη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης θεωρεί ότι είναι κακό.

Η... αγάπη για την Ε.Ε. είναι ευθέως ανάλογη με το εισόδημα των ερωτηθέντων και την οικονομική ασφάλεια που νιώθουν. Το 78% των στελεχών εταιρειών και το 62% των συνταξιούχων υποστηρίζει την Ε.Ε., ενώ μεταξύ των εργατών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30%.

Επίσης, το βασικό συναίσθημα που προκαλεί η Ε.Ε. είναι για σχεδόν έναν στους δύο ερωτηθέντες είναι η ανησυχία (48%), ενώ μόνο το 18% δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ένωση και το 2% ότι είναι «ενθουσιώδες», με το 13% να είναι «αδιάφορο» και το 10% «εχθρικό» προς την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL