Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Young Europeans στον καιρό της κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Young Europeans στον καιρό της κρίσης

O Κίλιαν Φέρστερ, φωτογράφος από το Αμβούργο, χτύπησε την πόρτα μου στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2012. Ήταν έξαλλος από τον τρόπο που παρουσίαζαν τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης τη λεγόμενη ευρωκρίση, «γεμάτα κλισέ και στερεότυπα», και ήθελε να αποκτήσει τη δική του εικόνα για το πώς τη βιώνουν οι κλυδωνιζόμενες χώρες, μιλώντας και φωτογραφίζοντας νέους ανθρώπους. Με μια παλιομοδίτικη αναλογική φωτογραφική μηχανή και με ασπρόμαυρο φιλμ. Η σειρά του Young Europeans από τη Θεσσαλονίκη ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησε η Μαδρίτη, η Νάπολη, το Ρέικιαβικ, η Λα Κορούνια και η Λισσαβώνα. Το κοινό που είχαν οι νέοι και οι νέες που στήθηκαν στον φακό του Φέρστερ ήταν «η βαθιά απώλεια της εμπιστοσύνης τους στους πολιτικούς και την πολιτική, η πεποίθησή τους ότι οι κυβερνώντες είναι ανίκανοι να βελτιώσουν τη ζωή τους, η ανασφάλειά τους για το τι τους ξημερώνει αύριο, η απογοήτευσή τους ότι θα ζήσουν πολύ χειρότερα από τους γονείς τους», όπως λέει στην «Α». Και πολλοί σκέφτονταν να μεταναστεύσουν.

Η «Α» παρουσιάζει σήμερα τη Ράκελ και τον Πέδρο, τη Τζοάνα και την Ινές, τον Φελίπε και την Έλενα, έξι φοιτήτριες και φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας που κάνουν τη δική τους αξιολόγηση της κρίσης. Η 18χρονη Ράκελ, που σπουδάζει Διεθνείς Σχέσεις, παραδέχεται ότι η σημερινή κατάσταση της άνοιξε τα μάτια για την πολιτική και την κοινωνία: «Μια βασική αιτία της κρίσης είναι η διαφθορά των πολιτικών, όχι μόνο των δικών μας, αλλά και των άλλων Ευρωπαίων και των Αμερικανών, που έγιναν υπηρέτες των τραπεζών». Ο 21χρονος μελλοντικός αρχιτέκτονας Πέδρο ψάχνει από τώρα να βρει δουλειά στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου ή τη μαύρη Αφρική, επειδή «εκεί αρχίζει η ανάπτυξη, ενώ εδώ επικρατεί στασιμότητα και θα επικρατεί για πολλά χρόνια ακόμη». Η 22χρονη Τζοάνα, που σπουδάζει μεταφράστρια, δεν έχει καιρό να σκεφτεί τι θα κάνει στο μέλλον της. Ο πατέρας της έχει χάσει τη δουλειά του, ο μισθός της δασκάλας μητέρας της έχει ήδη μειωθεί δύο φορές, οπότε πρέπει να δουλεύει για να βγάζει τα έξοδά της. Σε μια εταιρεία κέτερινγκ για 3 ευρώ την ώρα και «ευτυχώς», όπως λέει, χωρίς ένσημα, «αφού δεν θα μου έμενε τίποτε στην τσέπη». Η οικογένεια της 18χρονης Ινές δεν έχει πληγεί από την κρίση, αλλά «πιάνεται η ψυχή της», όπως λέει, όταν βλέπει όλο και περισσότερους ανθρώπους να ζητιανεύουν ή να στήνονται στα συσσίτια. Το όνειρο της Ινές είναι να γίνει ερευνήτρια στη Βιολογία, «γι' αυτό και πρέπει να εγκαταλείψω την Πορτογαλία, αφού μειώνονται συνεχώς τα κονδύλια για την έρευνα». Ο 19χρονος Φελίπε ζει με την άνεργη μητέρα του και τον άνεργο αδελφό του από τη συνεχώς μειούμενη σύνταξη του μπαμπά. Θεωρεί ότι η τρόικα, που ελέγχει την πορτογαλική κυβέρνηση, δεν είναι παρά «μαριονέτα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Fed και πιστεύει ότι «όσοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν». Όσο για την 20χρονη Έλενα, που σπουδάζει Μαθηματικά, η Πορτογαλία δεν έχει σωτηρία: «Βλέπω το μέλλον μου στη Γαλλία ή στον Καναδά. Εδώ το κράτος ξοδεύει λεφτά για να χτίζει καινούργια γήπεδα κι αφήνει τα πανεπιστήμια να μαραζώνουν».

Το ευρώ κρίνει τις εκλογές στη Λετονία

Στα καταστήματα της Ρίγας οι πελάτες ακόμα κοντοστέκονται την ώρα της πληρωμής, δεν έχουν συνηθίσει το νέο νόμισμα. Κάνουν λογαριασμούς με το μυαλό τους, βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν. Η Λετονία μπήκε στην Ευρωζώνη στην αρχή του χρόνου με πυροτεχνήματα, αλλά χωρίς τον ενθουσιασμό των πρώτων χωρών του ευρώ, αφού η ευρωκρίση είναι πανταχού παρούσα. «Δεν είμαστε ενάντια στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά ψηφίσαμε ενάντια στην ένταξή μας στην Ευρωζώνη επειδή πιστεύουμε ότι η Λετονία δεν είναι έτοιμη», λέει ο Ίγκορ Πιμένοφ, επικεφαλής της λίστας του αριστερόστροφου Concord Centre στις ευρωεκλογές. Και προσθέτει ότι το ζητούμενο είναι «οι χώρες της Ευρωζώνης να βρουν μια ισορροπία στις εισαγωγές και τις εξαγωγές τους», αλλά, για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Ε.Ε. να αποχαιρετίσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αυτή τη στιγμή το Concord Centre προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 35%, ενώ άλλο ένα 20% αναμένεται να πάρει το άλλο κόμμα που είπε όχι στην ένταξη στο ευρώ, η ένωση Πράσινων και Αγροτών. Οι υποστηρικτές της ένταξης στη ζώνη του κοινού νομίσματος, η κεντροδεξιά Ενότητα του πρώην πρωθυπουργού -και μαέστρου της λιτότητας- Βάλντις Ντομπρόφσκι και η δεξιά Εθνική Συμμαχία ελπίζουν σε ένα 26% και 8% αντίστοιχα. Οι τελευταίοι, μάλιστα, αν και ήθελαν πάση θυσία το ευρώ, δεν θέλουν να ακούσουν για πολιτική ένωση της Ευρώπης: «Εμείς θέλουμε μια Ε.Ε. των εθνών, όπου τα εθνικά συμφέροντα θα είναι πάντοτε πάνω από τα ευρωπαϊκά», λέει ο υποψήφιος της Συμμαχίας Ρίχαρντ Κολς.

Ποιος θυμάται τις αμερικανικές παρακολουθήσεις;

Το κόμμα των Πειρατών ήρθε μερικά χρόνια πριν από το πουθενά και ενδεχομένως να επιστρέψει στο πουθενά. Ωστόσο, οι πιτσιρικάδες -στην πλειονότητά τους- που έκαναν την έκπληξη σε πολλές τοπικές αναμετρήσεις στη Γερμανία, φροντίζουν να θυμίζουν σ' αυτό τον προεκλογικό αγώνα ένα ζήτημα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιθυμούν διακαώς να ξεχαστεί. Το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA, που κατέγραφε συστηματικά όχι μόνο τα όσα έλεγε η καγκελάριος Μέρκελ στο κινητό της, αλλά και την ηλεκτρονική αλληλογραφία όλων μας στη γηραιά ήπειρο. «Ποτέ ξανά κράτος - χαφιές, ψηφίστε Πειρατές» είναι το σύνθημά τους.

Το σεξ στη δουλειά και η ανεργία

Η προεκλογική καμπάνια της νεολαίας των Τσέχων σοσιαλδημοκρατών είναι μάλλον... προχωρημένη. Το βιντεάκι τους δείχνει μια ξανθιά που περιμένει με ανυπομονησία το διάλειμμα στη δουλειά της για να συναντηθεί με τον εραστή της στο διπλανό δωμάτιο. «Όλοι έχουν διάθεση να κάνουν κάτι άλλο στο διάλειμμα, γιατί όχι σεξ», λέει μια χαζοχαρούμενη φωνή, για να σοβαρέψει απότομα και να προσθέσει: «Τι κρίμα που μισό εκατομμύριο άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά». Το βιντεάκι παίζει μόνο στο Ίντερνετ, αφού η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε ότι παραείναι προκλητικό για την τηλεόραση...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL