Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
"Να καταγγείλετε τα παράνομα και αντισυνταγματικά μέτρα λιτότητας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Να καταγγείλετε τα παράνομα και αντισυνταγματικά μέτρα λιτότητας"

Της Ράνιας ΙΩΣΗΦΙΔΗ*

Την αναξιοπιστία των ελληνικών κυβερνήσεων, που έχει κορυφωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και την κλιμακούμενη διαστρέβλωση της νομιμότητας, έρχεται να επιβεβαιώσει ο διακεκριμένος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο King College του Λονδίνου, Keith Ewing.

Οι Έλληνες θα μπορούσαν να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα μέτρα «απαράδεκτης λιτότητας» που τους έχουν επιβληθεί, δηλώνει ο Κ. Ewing, που βρίσκεται στην Αυστραλία για σειρά διαλέξεων σε πανεπιστήμια της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ.

Ο Βρετανός καθηγητής υποστηρίζει ότι για να θεωρούνται αξιόπιστοι οι διεθνείς οργανισμοί και να δημοκρατικές οι κυβερνήσεις στην Ε.Ε. θα πρέπει να σέβονται τη νομιμότητα στην οποία έχουν ταχθεί για να υπηρετήσουν.

«Με τη συνθήκη που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ε.Ε. το 2008, ανέλαβαν δεσμεύσεις αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα των λαών τους, τις οποίες δεν τηρούν πλέον. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, τα μέτρα που έχουν επιβληθεί είναι παράνομα και αντισυνταγματικά τόσο όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο όσο και το Ελληνικό Σύνταγμα», δηλώνει ο Βρετανός καθηγητής.

Οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω και της ιδιότητάς του. Εκτός από την ιδιότητά του ως καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, είναι και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασιακών Δικαιωμάτων (συνδικαλιστική οργάνωση think tank), αλλά και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Συνδικαλιστικών Δικαιωμάτων.

Ο διακεκριμένος καθηγητής θα δώσει διάλεξη στη Μελβούρνη, η οποία θα μεταδοθεί στο Διαδίκτυο, με θέμα το «Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο σε περιόδους κρίσης: Μαθήματα από την Ελλάδα» την Πέμπτη 2 Μαΐου, στο πλαίσιο της σειράς Σεμιναρίων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.

Στη διάλεξη θα αναφερθεί στα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, μετά την παρέμβαση της τρόικας. Θα εξετάσει ορισμένες από τις αλλαγές που έγιναν υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη νομιμότητά τους, όπως επίσης και αν οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σύμφωνες με το Ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επίσης, θα σχολιάσει τη νομιμότητα της συμπεριφοράς των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και τη συμβατότητα της συμπεριφοράς τους με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Η Ράνια Ιωσηφίδη είναι μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ στον Τομέα Μικρών Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL