Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
40 χρόνια από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων: / 25η Απρίλη για πάντα! Ποτέ ξανά φασισμός!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

40 χρόνια από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων: / 25η Απρίλη για πάντα! Ποτέ ξανά φασισμός!

Η 25η Απρίλη αποτελεί μέρα-ορόσημο για κάθε αριστερό, κάθε δημοκράτη και αντιφασίστα, κάθε προοδευτικό άνθρωπο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι η μέρα που το «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων» (MFA), που συγκροτήθηκε από Πορτογάλους αξιωματικούς, που εναντιώνονταν στο δικτατορικό καθεστώς του «Νέου Κράτους» του Μαρσέλο Καετάνο, ένωσε τις δυνάμεις του με εκατοντάδες χιλιάδες λαού στους δρόμους της Λισσαβώνας και απελευθέρωσε μέσα σε μόνο λίγες ώρες τη χώρα από τη φασιστική δικτατορία που είχε επιβληθεί από τη δεκαετία του '30.

Η νίκη της Επανάστασης των Γαρυφάλλων αποτέλεσε το έναυσμα για μια σειρά από ιστορικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα κατά τη σύντομη περίοδο εφαρμογής της «Διαρκούς Επαναστατικής Διαδικασίας» (1974-1975), αλλά και αργότερα, ενώ, ταυτόχρονα, οδήγησε στον τερματισμό του πολέμου στις πορτογαλικές αποικίες στην Αφρική και στην ανακήρυξή τους σε ανεξάρτητα κράτη.

Γι' αυτούς τους λόγους σήμερα γιορτάζουμε μαζί με τον πορτογαλικό λαό και τους αδελφούς μας της πορτογαλικής Αριστεράς και τιμάμε τον αγώνα τους, έναν αγώνα με λάμψη παντοτινή, ακόμη κι αν τα οράματα της 25ης Απρίλη παραμένουν μέχρι σήμερα αδικαίωτα. Σαράντα χρόνια μετά, στους σημερινούς σκοτεινούς καιρούς της ανθρωπιστικής κρίσης, ο ελληνικός και ο πορτογαλικός λαός έχουν τη δύναμη να ξαναφέρουν τη δημοκρατία στο προσκήνιο, τερματίζοντας την κυριαρχία των αυταρχικών νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων και της τρόικας.

Αυτή τη σημαδιακή μέρα, όμως, δεν ξεχνάμε και μια οδυνηρή απουσία. Τον Μιγκέλ Πόρτας, ευρωβουλευτή του Μπλόκο της Αριστεράς (2004-2012) και πρωταγωνιστική φυσιογνωμία του μαθητικού κινήματος την περίοδο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων, που πριν από δύο χρόνια, στις 24 Απριλίου 2012, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 54 ετών. Ο Μιγκέλ Πόρτας δεν είναι κοντά μας στη σημερινή «μητέρα των μαχών», τις ιστορικής σημασίας ευρωεκλογές της 25ης Μάη, και αυτή του η απουσία γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τον ζήσουμε ως κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε και στο όνομά του. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη το σύνθημα που κάθε τέτοια μέρα δονεί τους δρόμους της Πορτογαλίας: «25η Απρίλη για πάντα! Ποτέ ξανά φασισμός»!

* Ο Γιάννης Μπουρνούς είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL