Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Μη σπαταλάτε την οργή χωρίς νόημα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Μη σπαταλάτε την οργή χωρίς νόημα!

Αγαπητή Ευγενία,

Έχω μείνει άναυδη με όσα λέχθηκαν σε ποικίλες εκπομπές εναντίον της κ. Μέρκελ. Όχι, βεβαίως, με την πολιτική κριτική και τα πολιτικά σχόλια. Αλλά με τις σεξιστικές επιθέσεις, τις προσβλητικές φράσεις και τις ύβρεις. Αυτή τη φορά το φαινόμενο επεκτάθηκε παντού και ακόμα και σοβαροί δημοσιογράφοι παρασύρθηκαν, που δεν μας έχουν συνηθίσει σε κραυγές και αμετροέπεια. Φαινόμενο το οποίο θα περιέγραφα ως φθηνό πνεύμα, τζάμπα μαγκιά και λάθος εκτόνωση.

Τι νομίζουν ότι κάνουν όσοι-ες περιγράφουν με ανοίκειο τρόπο τον σωματότυπο, το βλέμμα, τα ρούχα της καγκελαρίου; Θεωρούν ότι κάνουν αντίσταση; Απλώς αυτογελοιοποιούνται, εκδηλώνοντας μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με τους στοιχειώδεις κανόνες του πολιτισμού.

Έχουμε πρόβλημα με την πολιτική που εκφράζει η καγκελάριος εκ μέρους των μερίδων της άρχουσας τάξης της Γερμανίας. Η αντίθεση και η αντίσταση σε αυτήν την πολιτική πρέπει να είναι αταλάντευτη. Ο αγώνας ανένδοτος μέχρι τέλους. Ας συγκεντρωθούμε, λοιπόν, σε αυτό το κύριο καθήκον και ας δούμε συλλογικά πώς θα οργανώσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα την πάλη. Τι χρειάζονται τα άλλα; Ο αντίπαλος είναι ισχυρός και έχει εφεδρείες, διεθνείς συμμαχίες. Δεν αντιμετωπίζεται με ευφυολογήματα, ειρωνείες, σαρκασμό, εξυπνακίστικες ατάκες, κοκορομαχίες και μπουγαδοκαυγάδες. Χρειάζεται, επομένως, ισχυρή προγραμματική βάση και σοβαρότητα. Προπάντων σοβαρότητα.

Ύστερα είναι και το άλλο. Αναθεματίζουμε τους ξένους πάτρωνες, πιστωτές-τοκογλύφους. Αλλά μόνο αυτοί φταίνε; Κυρίως αυτοί; Δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο το εγχώριο πολιτικό σύστημα; Είναι ανυποψίαστη η άρχουσα τάξη της χώρας που επέλεξε ρόλο συνεταίρου στα άνομα κέρδη των απ' έξω; Ποιος επέτρεψε στην Άν. Μέρκελ να συμπεριφέρεται ως παιδονόμος και επικυρίαρχη; Ποιος κάλεσε την τρόικα; Ποιος εκποιεί τον πλούτο της χώρας φτωχοποιώντας τον λαό της; Ποιος διέπραξε αυτό το έγκλημα καθοσιώσεως; Οι αντίπαλοι κοιτάζουν τα συμφέροντά τους και μια χαρά παίζουν τον ρόλο που απλόχερα τους εξασφάλισαν Έλληνες - ανθέλληνες.

Θα έπρεπε, λοιπόν, η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών να κατευθυνθούν πρώτα απ' όλα και όλους στους θλιβερούς ταγούς αυτού του τόπου και αυτούς να αμφισβητήσει. Αυτοί άνοιξαν την κερκόπορτα για την άλωση της πόλης. Και ναι, η πόλις εάλω!

Αυτό είναι το σπουδαίο και σε αυτά τα συμφραζόμενα λίγη σημασία έχει η επίσκεψη της Άν. Μέρκελ. Είτε έρθει είτε δεν έρθει, είναι διαρκώς παρούσα. Άλλωστε, δεν μπορείς να σταματήσεις τη διπλωματία. Είναι δικό σου φταίξιμο, δική σου ανεπάρκεια, ασχετοσύνη, δουλοφροσύνη αν αυτή η διπλωματία παίρνει τον χαρακτήρα της νεοαποικιοκρατικής συμπεριφοράς.

Βέβαια, οι καιροί δεν είναι ανυποψίαστοι. Πλησιάζουν εκλογές και η επίσκεψη δίνει πόντους στο κυβερνών δίπολο. Μα μήπως αυτή είναι καινούργια πρακτική; Έτσι συμβαίνει, έτσι είθισται. Αλλά πριν από την εγχώρια πολιτική σκηνή, η Άν. Μέρκελ εργάζεται για τη Γερμανία, για το κόμμα της και τον συνασπισμό της. Έχει και αυτή εκλογές, βλέπεις. Μπορεί να πουλήσει στη γερμανική πολιτική αγορά την όποια «επιτυχία» στον χειρισμό της κρίσης της Ελλάδας. Έτσι, μαζί με τα αποδεδειγμένα οικονομικά οφέλη -τα πολλά δισ. ευρώ που έβγαλε η Γερμανία από την ελληνική κρίση- τώρα θα οικειοποιηθεί και τα πολιτικά οφέλη.

Εμείς τι κάνουμε; Αυτοί έχουν βρει τις ισορροπίες τους και αναπτύσσουν τον ιμπεριαλισμό τους, που ζωντανεύει φρικτές μνήμες και τροφοδοτεί ανησυχίες για τα μελλούμενα. Να γιατί η πλάκα δεν χωρά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL