Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
ΕΥΔΑΠ: Από τη μια δικαίωση, από την άλλη καταστροφή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΥΔΑΠ: Από τη μια δικαίωση, από την άλλη καταστροφή

Εδώ και οκτώ περίπου μήνες καθυστερεί για «αδιευκρίνιστους» ακόμα λόγους η δημοσίευση της απόφασης του αρμόδιου τμήματος του ΣτΕ σχετικά με τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης - αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) που το Δημόσιο έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του στο ΤΑΙΠΕΔ. Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του ημερήσιου και εβδομαδιαίου Τύπου όλο αυτό το διάστημα αναφέρουν ότι δεν μπορεί το Δημόσιο να προχωρήσει σε πλειοψηφική παράδοση (πάνω από το 49% των μετοχών των εταιρειών νερού), επειδή διαχειρίζονται ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό απαραίτητο για την ανθρώπινη επιβίωση.

Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι η συνέχιση της διαδικασίας ξεπουλήματος από το ΤΑΙΠΕΔ και παράδοσης στους επίδοξους αγοραστές των εταιρειών. Είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης από τη μία πλευρά να παραδοθούνε «καθαρές» από διάφορα οικονομικά και νομικά βάρη και από την άλλη να μεταλλαχτεί ο ρόλος τους από τεχνικές εταιρείες που διαχειρίζονται ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών, που δουλεύουν αποκλειστικά με κριτήρια παραγωγής κερδών για τους μετόχους τους και παραπέρα την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, που δεν φαίνεται να αξιοποιεί για την ανακούφιση των πολιτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμα και σε ρυθμισμένες οφειλές, στην καλυτέρευση της ποιότητας και του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, στην επάρκεια υλικών απαραίτητων για τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των βλαβών, την αυξημένη ρευστότητα, 400 περίπου εκατ. ευρώ που απέκτησε παρά το γενναίο κούρεμα μέσω της εξόφλησης προς αυτήν των χρεών των δήμων και του Δημοσίου.

Αντίθετα, η διορισμένη από το ΤΑΙΠΕΔ διοίκηση προετοιμάζει την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου στους μετόχους (τράπεζες και ΤΑΙΠΕΔ) εκτός από ένα μέρος που ξεκοκαλίζεται προκειμένου να συντηρηθούν τα success stories, να ενισχυθούν τα διάφορα εργολαβικά συμφέροντα και να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα για την επόμενη κυβέρνηση (πενταετείς συμβάσεις κ.λπ.) μέσω απευθείας αναθέσεων, πρόχειρων διαγωνισμών, μελετών αναγκαιότητας και σκοπιμότητας, αστρονομικών δικηγορικών αμοιβών για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων στελεχών, δημιουργίας νέων ταμείων και γραφείων, που απασχολούν ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, νέων αμφιλεγόμενων μεθόδων απολύμανσης του νερού, προσλήψεων στρατιών συμβούλων, απαξίωσης έμπειρων υπαλλήλων, για να μην αναφέρουμε τα καινούργια γραφεία, καρέκλες, καινούρια πλακάκια, βαψίματα, πόρτες ασφαλείας κ.λπ.

Ακόμα χρησιμοποιεί ως παροχή τα κουπόνια διατροφής νομίζοντας ότι θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των εργαζομένων στη λεηλασία, ενώ αρνείται να απαντήσει η διορισμένη από τη Βουλή διοίκηση σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενη ότι είναι ιδιωτικός τομέας και απολογείται μόνο το Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ.

Αντί για ανακούφιση, αυτό που παρατηρούμε είναι η διασπάθιση πόρων προς «ημετέρους»!

Η αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης από το ΣτΕ δεν νομιμοποιεί τη κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στη συνέχιση της ανεύθυνης και καταστροφικής πολιτικής της.

Στις 25 Μαΐου ο λαός με την ψήφο του θα τους σταματήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL