Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Πρόταση για αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και προσπάθεια τήρησηςτου καταστατικού για υποψηφιότητες ευρωεκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση για αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και προσπάθεια τήρησηςτου καταστατικού για υποψηφιότητες ευρωεκλογών

Εν όψει της κατάρτισης της λίστας των 42 υποψηφίων μας για τις ευρωεκλογές, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τα παρακάτω: Η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση του σταυρού προτίμησης σε ενιαία εθνική περιφέρεια αναμφίβολα δεν διευκολύνει την εφαρμογή του καταστατικού του κόμματός μας στην πλήρη του έκταση. Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από τις καταστατικές μας δεσμεύσεις. Αντίθετα, απαιτείται μέγιστη προσοχή και προσπάθεια εφαρμογής μιας κοινά αποδεκτής λύσης, που βρίσκεται κατά το δυνατό εγγύτερα στο πνεύμα, αν όχι και στο γράμμα του καταστατικού μας.

Προτείνουμε να ανακοινωθεί από το κόμμα διαδικασία με την οποία θα τίθενται οι υποψηφιότητες, για την οποία έχουμε βέβαια ελάχιστο χρόνο.

Με την ανακοίνωση υποβολής υποψηφιοτήτων, προτείνουμε να τεθούν οι προδιαγραφές του ψηφοδελτίου, που πρέπει να περιλαμβάνουν:

* Συμμετοχή κατά 50% ανδρών-γυναικών.

* Συμμετοχή μεταναστών/τριών που έχουν ελληνική υπηκοότητα, ή υπηκοότητα άλλης χώρας Ε.Ε.

* Συμμετοχή ανθρώπων που έχουν αναδειχθεί στις πρόσφατες και παλαιότερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

* Συμμετοχή ανθρώπων από τα κοινωνικά κινήματα και τα κινήματα δικαιωμάτων.

* Συμμετοχή ανθρώπου από τη μειονότητα της Θράκης.

* Ισόρροπη συμμετοχή από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

* Συμμετοχή ανθρώπων από όλες τις ηλικίες.

Η διαδικασία συγκρότησης του ψηφοδελτίου που προτείνουμε είναι η παρακάτω:

* Συγκρότηση του ψηφοδελτίου κατ' αναλογία της σύνθεσης της Βουλής. Δηλαδή στις 13 γεωγραφικές  / διοικητικές περιφέρειες της χώρας θα διαμοιραστούν οι 42 υποψηφιότητες αναλογικά με τον αριθμό των βουλευτικών εδρών που αθροίζονται σε κάθε γεωγραφική / διοικητική περιφέρεια. Όπως είναι γνωστό, σε κάθε γεωγραφική / διοικητική περιφέρεια αντιστοιχεί αριθμός νομών / εκλογικών περιφερειών που διαθέτουν αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο. Μπορεί ακόμα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να αφαιρεθεί αριθμός υποψηφιοτήτων από τις πολυπληθείς Περιφέρειες Α', Β'  Αθήνας, Α', Β' Πειραιά, Υπόλοιπο Αττικής, Α', Β' Θεσσαλονίκης, υπέρ υποεκπροσωπούμενων περιφερειών.

Οι τοπικές νομαρχιακές και κλαδικές επιτροπές σε συνεργασία μεταξύ τους και με τις Ο.Μ. ευθύνης τους ψηφίζουν (μόνο τα μέλη) με ανοικτές κατά το δυνατό διαδικασίες, (δηλ. παρακολουθούνται και από φίλους του κόμματος χωρίς δικαίωμα ψήφου), τους υποψηφίους που τους αναλογούν μεταξύ εκείνων που έχουν τα παραπάνω κριτήρια και έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα. Επιδίωξη είναι οι διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων να αποτελέσουν πολιτικά γεγονότα για την κάθε τοπική κοινωνία, ιδίως αν στην κάθε τοπική πρόταση πρόκειται να περιληφθούν και εξωκομματικοί υποψήφιοι.

* Η Κ.Ε. σε ειδική σύνοδό της εξετάζει και με τη σειρά της εγκρίνει τους υποψηφίους που προτάθηκαν ή, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες νομαρχιακές και κλαδικές επιτροπές, επιλύει τυχόν αντιρρήσεις. Απαιτείται να ληφθούν πρόνοιες από την Κ.Ε. για την ομαλή διεξαγωγή των ψηφοφοριών, για να μην επαναληφθούν διχασμοί και αντιπαλότητες που παρατηρήθηκαν σχετικά με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Η διαδικασία που προτείνεται για την ψήφιση των υποψηφίων δεν είναι καθόλου χρονοβόρα και δεν προκαλεί καμιά εσωστρέφεια. Θα αφιερώσουμε σ' αυτήν μια Κυριακή ή Σάββατο σε κάθε τοπική ή επαγγελματική οργάνωση, χωρίς να παραλείψουμε τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας. Η ανακήρυξη των υποψηφίων επίσης δεν χρειάζεται περισσότερο από μια ημέρα. Έχουμε λίγο χρόνο, αλλά επαρκή για την τήρηση αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας, η οποία θα τιμά την ισονομία των μελών και παράλληλα θα δείξει στην κοινωνία τον σεβασμό μας για τη δημοκρατία.

Όσο για την ίδια την προεκλογική διαδικασία, συμφωνούμε με την πρόταση της Ο.Μ. Αμπελοκήπων: «Η όλη διαδικασία μας να συνοδευτεί από έναν ρητό και κοινά αποδεκτό κώδικα τιμής και δεοντολογίας, που θα καθορίσει τους όρους της προεκλογικής εκστρατείας όλων των υποψηφίων, οι οποίοι, σημειωτέον, θα κληθούν να την πραγματοποιήσουν σε όλη τη χώρα.

Οικοδόμηση προσωπικών εκλογικών μηχανισμών (με 'χρήση' μάλιστα κομματικών μελών), προβάδισμα σε 'οικονομικά εύρωστους' υποψήφιους, μεροληπτική μεταχείριση, θετική ή αρνητική, από τα κομματικής επιρροής ΜΜΕ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ή προσωπικές δημόσιες αντιπαραθέσεις κ.λπ. κ.λπ. πρέπει να απαγορευτούν ρητά μέσα απ' αυτόν τον κώδικα. Όσο για τη μάχη 'λιστών' στον δημόσιο αγώνα, αυτό επαφίεται στην κομματική συνείδηση όλων μας».

Τέλος, επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση που δεν επιλεγεί η παραπάνω αμεσοδημοκρατική και με δημοψηφισματικά χαρακτηριστικά διαδικασία, αλλά επιλεγεί κοινή απόφαση από την Κεντρική Επιτροπή και με συνεννοήσεις των τάσεων, αναβιώνει ένα παρελθόν αρνητικών εμπειριών, με αποκλεισμούς, στοιχίσεις και τραυματισμούς ανθρώπων, κυρίως ανένταχτων που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να έχει κοντά του σε μελλοντικές δύσκολες συγκυρίες. Επιπλέον, ενισχύει την επικυριαρχία των τάσεων επί του κόμματος, σε αντίθεση με τους στόχους που έχουμε συνομολογήσει, για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών, και των τάσεων που δεν θα είναι μηχανισμοί, αλλά ιδεολογικά ρεύματα.

Στα παραπάνω προτεινόμενα είναι ευπρόσδεκτες οποιεσδήποτε καλοπροαίρετες προτάσεις εμπλουτισμού.

Το κείμενο υποβλήθηκε στην εκλογική επιτροπή στις 20-3-2014 με πολλές τις υπογραφές μελών.

Λάμπρος Μαντέλος, Ο.Μ. Εθνικής Τράπεζας [email protected]

Σίσσυ Βωβού, Ο.Μ. Κουκακίου [email protected]

Μανόλης Αναστασιάδης, Ο.Μ. Αμπελοκήπων [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL