Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Περιμένοντας την Άνγκελα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Περιμένοντας την Άνγκελα

Ενώ περιμένουμε την Άνγκελα, σκεφτόμαστε ότι, χοροστατούντων των κάθε λογής κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης για το ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα και τη σημασία του για την υποστήριξη του έργου της κυβέρνησης Σαμαρά, θα μπορούσαμε να το αναπαραστήσουμε με το χριστιανικό μήνυμα «Σήκωσε το κρεβάτι σου και περπάτα», τη δύναμη του θαύματος που βίωσε θριαμβευτικά για τη ζωή ο παράλυτος στην "πύλη των προβάτων" στην Ιερουσαλήμ.

Στην περίπτωση όμως της δεξιάς κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξει αυτή η δύναμη του μηνύματος προς την ήδη "παράλυτη" κυβέρνηση της σήψης και του αποτρόπαιου προσώπου της εξυπηρέτησης της εκποίησης της χώρας και της ζωής των πολιτών της. Διότι αυτό που εκπροσωπούν η "σωτήρας" του Σαμαρά, κ. Μέρκελ, ο ίδιος ο "παράλυτος" από την αιχμαλωσία στην Ακροδεξιά και οι περί αυτού συν-κυβερνώντες έκπτωτοι της δημοκρατίας και της σοσιαλδημοκρατίας αποτελεί επιτομή ανιστόρητου πολιτικού εκφυλισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι, σε τελευταία ανάλυση, κάθε μήνυμα ζωής και ανάτασης περνάει από ένα αδιαπραγμάτευτο μήνυμα ηθικής.

Μόλις πριν από λίγες μέρες σε ομιλία του ο κ. Γιούνκερ -την υποψηφιότητα του οποίου για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν προώθησε προσωπικά η κ. Μέρκελ, υποχρεώνοντας και τον Σαμαρά να υπογράψει το κοινό κείμενο- αποκήρυξε τη βασική του θέση έκδοσης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους στην Ε.Ε. Αποκήρυξε επίσης τη γρήγορη διεύρυνση της Ε.Ε. και μένει να αποκηρύξει και άλλες θέσεις του προχωρώντας σε μια εξιλεωτική διαβεβαίωση προς την κ. Μέρκελ ότι έχει εγκαταλείψει παλιές του θέσεις. Γιατί προτίμησε η κ. Μέρκελ έναν "εξιλεωμένο" αντί για έναν καθαρόαιμο υπηρέτη των θέσεών της, αλλάζοντας την αρχική της απόρριψη στο πρόσωπο του Γιούνκερ;

Διότι κατ' αρχήν χρειάζεται έναν έμπειρο κεντροδεξιό υποψήφιο για τη δουλειά του προέδρου της Κομισιόν γι' αυτά που σχεδιάζει για το μέλλον της Ε.Ε. Το ίδιο ισχύει και για τη Ν.Δ. Έρχεται να επιβραβεύσει μια αλλαγή στρατηγικής της Ν.Δ. από εχθρική προς την τρόικα πολιτική δύναμη στη μετάλλαξή της σε μια ακραία μνημονιακή δύναμη. Εν τέλει, το πρόσωπο της νομιμοποίησης μιας πολιτικής είναι πιο σημαντικό από την ίδια την πολιτική. Έρχεται να στηρίξει δύο κόμματα που το ένα εξ αυτών, το ΠΑΣΟΚ, ανήκει σε εκλογικά αντιθετική πολιτική ευρωομάδα, αυτή της σοσιαλδημοκρατίας. Όμως, στην πραγματική πολιτική σκηνή και οι δυο ομάδες στηρίζουν το ίδιο μοντέλο, την ίδια πολιτική, το ίδιο πείραμα και μαζί αγωνίζονται να στεριώσουν το αναγκαίο νεοφιλελεύθερο πολιτικό εγχείρημα στην Ε.Ε. Η καγκελάριος τους χρειάζεται και τους δύο.

Οι 376 ψήφοι που απαιτούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να περάσει μια απόφαση του Συμβουλίου (στην δεύτερη ανάγνωση) είναι η βάση της πολιτικής και ιδεολογικής σύμπνοιάς τους. Γιατί μια περιορισμένη αλλαγή της συνθήκης της Ε.Ε. (καραδοκεί ο Κάμερον) που θα ενσωματώνει την τραπεζική ενοποίηση, για την οποία δεν τους αρκεί μια διακυβερνητική συμφωνία -δηλ. η διάλυση των τραπεζών με πολιτικές bail-in και, εν τέλει, η απομόνωση των τραπεζών από τις απαιτούμενες αλλαγές στον ρόλο της ΕΚΤ και στην οικονομική πολιτική-, θα απαιτήσει σύμπνοια του νεοφιλελεύθερου μπλοκ.

Για την αλλαγή της συνθήκης, που θα ενσωματώσει το δευτερογενές δίκαιο των pack (πακέτο κανονισμών και οδηγιών της Ε.Ε.) και του συμφώνου για την δημοσιονομική επιτήρηση, θα απαιτηθεί η σύμπνοια των δύο. Για την Ευρώπη της "στρογγυλής τράπεζας των βιομηχάνων" που ετοίμασε τους κανόνες του Euro Pact (Euro Plus τώρα με τη συμμετοχή και χωρών εκτός Ευρωζώνης), με τον μισθό να συνδέεται με την παραγωγικότητα, είχαμε συναίνεση των δύο. Όμως, η καγκελάριος είναι στριμωγμένη από την άνοδο της Αριστεράς στην Ευρώπη. Εμείς ξέρουμε τον δρόμο της ανατροπής. Αυτές οι εκλογές θα αλλάξουν πολλά. Τον λόγο έχει η δύναμη της αλληλεγγύης, της Ευρώπης των οραμάτων, της εργασίας, της δικαιοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL