Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η Περιφέρεια Αττικής και η συναντίληψη ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Περιφέρεια Αττικής και η συναντίληψη ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Όταν δόθηκε στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής τον 11/2012 το κείμενο των στρατηγικών θέσεων και των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, μείναμε εμβρόντητοι από την αποκαλυπτικότητα των προθέσεων.

Είναι προφανές το ειδικό βάρος της Αττικής, αφού εδώ συγκεντρώνεται το 40% του πληθυσμού της χώρας και των απασχολουμένων, το 35% των ΜΜΕ της χώρας, ενώ από το 2000 καταλαμβάνει τη 2η θέση στο κατά κεφαλήν εγχώριο ΑΕΠ. Οι ιεραρχήσεις και οι κατευθύνσεις για έναν τόσο σοβαρό σχεδιασμό που αφορά εκατομμύρια πολιτών, οφείλουν πρώτα απ' όλα να λάβουν υπόψη τους το πλαίσιο της συντελούμενης κοινωνικής χρεοκοπίας και καταστροφής. Αντί αυτών, όμως, με τις κατευθύνσεις που περιγράφονται, υλοποιείται στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης β' βαθμού η επιταγή του Μνημονίου της τρόικας.

Δεν είναι δυνατόν να τίθεται ως στρατηγική κατεύθυνση για τους στόχους του ΠΕΠ "η συμβολή στην επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2015, του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2011-2014 και της Στρατηγικής της Ε.Ε. 2020".

Μεταξύ αυτών που θα ξεπουληθούν, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων από την αποκομιδή μέχρι και την τελική διάθεση, κοινωνικές δομές, αθλητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πράσινου, ηλεκτροφωτισμού κ.λπ., υπηρεσίες για τις οποίες ενδιαφέρονται μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Όταν γίνεται παραδεκτό "ότι το 'εθνικό' Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα είναι 'ελεγχόμενου μεγέθους' λόγω των όρων του δημοσιονομικού συμφώνου", έχουμε ουσιαστικά στην πράξη την αυτόματη κατάργηση και υπονόμευση ενός από τα πιο βασικά εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η λογική να ξεπουλήσουμε τα πάντα, περιγράφεται γλαφυρά: "Η προσέλκυση επενδύσεων στην Αττική προωθείται σε αυτή τη φάση με την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, με έμφαση στο παραλιακό μέτωπο της περιφέρειας, την αξιοποίηση των λιμανιών, τη συνεργασία με στρατηγικούς επενδυτές στα ζητήματα των εναλλακτικών ενεργειακών δικτύων, της ύδρευσης - αποχέτευσης, της διαχείρισης των απορριμμάτων και της διαχείρισης υποδομών θαλασσίου τουρισμού".

Δεν μιλάμε, λοιπόν, για αναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά για σχεδιασμό καταστροφής. Ο ρόλος που επιφυλάσσεται για την Αυτοδιοίκηση μετά την "αναδιοργάνωσή" της είναι να "δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες σε ζητήματα ενεργειακής διαχείρισης κτηριακών εγκαταστάσεων των δήμων, διαχείρισης της παρόδιας στάθμευσης, ανάπτυξης και λειτουργίας κοινών υποδομών συστημάτων πληροφορικής, λειτουργίας - συντήρησης Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων κ.λπ.".

Αναρωτιόμαστε εάν έχει απομείνει, άραγε, κάποια λειτουργία της Τ.Α. που δεν εποφθαλμιάται. Και εδώ, σε όλα αυτά τα καίρια ζητήματα, οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. βρέθηκαν στην ίδια γραμμή πλεύσης με τη μνημονιακή συγκυβέρνηση, τοποθετούμενοι με θετικές ψήφους όταν τα θέματα συζητούνταν στις συνεδριάσεις των περιφερειακών συμβουλίων.

Τα παραδείγματα πολλά και αποκαλυπτικά. Άρνηση από μεριάς τους να καταδικάσουν το ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και να ταχτούν με το μέρος των τοπικών δήμων (Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού) που ζητούσαν τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, όπως προσδιοριζόταν από τη μελέτη που εκπόνησε γι' αυτούς το ΕΜΠ τον Δεκέμβριο του 2010.

Γνωμοδότησαν θετικά υπέρ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης - Μικρό Καβούρι, στο πλαίσιο πώλησής του σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Δόθηκε δημόσια έκταση σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία της περιοχής, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος και το δάσος δεν στάθηκαν εμπόδιο στην προοπτική χτισίματος 40.000 τ.μ. κατοικιών, γιατί αυτή είναι η "ανάπτυξή" τους.

Προωθείται από τη διοίκηση Σγουρού η κατασκευή τεσσάρων φαραωνικών εργοστασίων διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, χωρίς να υπάρχει νέος σύγχρονος περιφερειακός σχεδιασμός, στέλνοντας στο πυρ το εξώτερο τη δημόσια διαχείριση, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την οικονομική ελάφρυνση των εργαζομένων κ.ά. Οι μεγαλοεργολάβοι που θα αναλάβουν την κατασκευή και διαχείρισή τους για 27 χρόνια θα έχουν εξασφαλισμένους 1.250.000 τόνους σύμμεικτα απορρίμματα κάθε χρόνο, τη στιγμή που λόγω της καπιταλιστικής κρίσης έχει μειωθεί πάνω από 17% η παραγωγή απορριμμάτων.

Οι ιδιωτικοί φορείς, με μελέτες τους, όπως το Ίδρυμα Ωνάση για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και το Ίδρυμα Νιάρχου για τον Φαληρικό Όρμο, σχεδιάζουν και παρεμβαίνουν στον δημόσιο χώρο για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους και ορίζοντας αυτοί τις προτεραιότητες της Αθήνας και της Αττικής, παρακάμπτοντας τους αρμόδιους δημόσιους και επιστημονικούς φορείς, τυχαίνουν θετικής ανταπόκρισης και ψήφου από αυτές τις παρατάξεις στο περιφερειακό συμβούλιο.

Τα παραδείγματα είναι τόσα πολλά, που αναδεικνύουν απλώς την πλήρη ταύτισή τους με την αντιλαϊκή μνημονιακή συγκυβέρνηση. Είναι αυτές οι πολιτικές που ο κ. Σγουρός, αποκαλυπτόμενος, επαναλαμβάνει συνέχεια την ανάγκη για "πολιτική σταθερότητα στη χώρα".

Για να συνεχιστεί δηλαδή η ίδια πολιτική, αυτή που άσκησε το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., και μας οδήγησαν ώς εδώ. Αυτή τη σταθερότητα και αυτή την πολιτική καλούμαστε να αλλάξουμε τον Μάιο και να βγάλουμε στο προσκήνιο τις σταθερές των κοινωνικών αναγκών και των εργαζομένων, καθώς και τις πολιτικές που θα τις υπηρετήσουν κόντρα στα συμφέροντα της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας, τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο Κώστας Μπούκας είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL