Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
H δολοφονία ενός δολοφόνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H δολοφονία ενός δολοφόνου

Ο βαρυποινίτης δολοφόνος απαιτούσε με το έτσι θέλω άδεια. Αντιμετωπίζοντας όμως την άρνηση κάποιου σωφρονιστικού υπαλλήλου, αντέδρασε με τον τρόπο που αυτός ήξερε, δολοφονώντας με ύπουλο και στυγερό τρόπο τον υπάλληλο των φυλακών, που κατά την άποψή του στάθηκε εμπόδιο στην έξοδό του από τη φυλακή για κάποιες μέρες, ώστε να δει, όπως ισχυρίστηκε, τη μάνα του.

Είναι σε όλους μας γνωστή η αλλοτρίωση του χαρακτήρα προς το χειρότερο που συμβαίνει στους χώρους του κατ' ευφημισμό σωφρονισμού που είναι σήμερα οι φυλακές. Και ο κατ' υποτροπή βαρυποινίτης δολοφόνος τού σωφρονιστικού υπαλλήλου δεν αποτελεί εξαίρεση. Το θέμα όμως είναι, ότι σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα αποδίδεται η δικαιοσύνη και επιβάλλονται οι ποινές που είναι ανάλογες με τη βαρύτητα των εγκληματικών πράξεων κάθε κατηγορουμένου, αφού όμως ακολουθηθούν πάντοτε οι νόμιμες διαδικασίες. Σε καμιά περίπτωση η πολιτεία και οι θεσμοί της δεν πρέπει να άγονται και να φέρονται από τις ύπουλες δυνάμεις του φασισμού που ελλοχεύει στους σκοτεινούς διαδρόμους του σωφρονιστικού μας συστήματος. Ο βασανισμός και τελικά ο θάνατος του βαρυποινίτη εγκληματία μετά από άγριο ξυλοδαρμό είναι ένα ειδεχθέστατο κακούργημα που εκ του ασφαλούς διέπραξαν κάποιοι μέσα σε φυλακές που χαρακτηρίζονται υψίστης ασφαλείας. Είναι όμως, όπως φάνηκε τελικά, υψίστης ανασφάλειας για την απονομή της δικαιοσύνης.

Αν έχουν απομείνει κάποια ερείσματα δημοκρατικής συνείδησης σ' αυτή τη δύσμοιρη τη χώρα, πρέπει εδώ και τώρα η δικαιοσύνη να αναλάβει την ύψιστη ευθύνη, ώστε να επιβληθούν οι ποινές που αξίζουν σε όλους αυτούς που επέτρεψαν να συμβεί αυτό το στυγερό δευτερογενές κακούργημα - αυτοδικία, που είχε προφανή στόχο τον σκληρό παραδειγματισμό των κρατουμένων, ξεχνώντας, όμως, ότι τον ρόλο αυτό τον αναλαμβάνει η δικαιοσύνη και κανένας άλλος. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η τόσο ζοφερή υπόθεση δεν θα κλείσει όπως γίνεται συνήθως με μία ΕΔΕ.

* Ο Γιώργος Θ. Μιχαήλ είναι αρχιτέκτων, βιομηχανικός σχεδιαστής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL