Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Προεκλογικές πλάτες της τρόικας στην κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προεκλογικές πλάτες της τρόικας στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση εξασφάλισε ανακωχή από την τρόικα και έστησε, σε συμπαιγνία μαζί της, «μια νέα επικοινωνιακή φούσκα προεκλογικής εξαπάτησης» με τα σκληρά σημεία της συμφωνίας να παραπέμπονται για μετά τις ευρωεκλογές. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα επανεξεταστεί τον Οκτώβριο, όπως και το θέμα των τριετιών. Το ΔΝΤ έχει επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμα και το θέμα του κατώτατου μισθού υποστηρίζοντας ότι είναι υψηλός (586 ευρώ…). Όπως υποστηρίζει, ο κατώτατος μισθός πρέπει να υπολογίζεται σε ετήσια βάση, και καθώς δεν καταργήθηκαν ο 13ος και 14ος μισθός, ο κατώτατος φτάνει στα 684 ευρώ!

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν να πωλούνται από τα φαρμακεία και το όλο θέμα θα ξανασυζητηθεί τον Ιούλιο. Η μείωση τώρα των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% (και ακόμα 1% από το 2015) δημιουργεί «μαύρη τρύπα» στα ταμεία με αποτέλεσμα να αναμένεται κατάρρευση των επικουρικών συντάξεων.

Πτωχεύουν τα ταμεία

Μετά τις εκλογές θα ανοίξει και η συζήτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα μπει «μαχαίρι» στην κρατική επιχορήγηση ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχασαν τεράστια ποσά από το PSI καθώς δεν εξαιρέθηκαν από το κούρεμα. Από 1η Ιουλίου, λοιπόν, θα υπάρξουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις! Στην υγεία θα συνεχιστούν τα μέτρα διάλυσης, ενώ πιθανώς θα επανέλθουν μέτρα που καταργήθηκαν κάτω από τη γενική κατακραυγή (π.χ. 25 ευρώ στα νοσοκομεία).

Η εισφορά «αλληλεγγύης» παραμένει και για το 2015, ενώ για το δημοσιονομικό κενό, ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το 2014 (Νέα, 22.03.14), συμφωνήθηκε η Ελλάδα να το καλύψει από μόνη της (με ποια μέτρα;…). Αντίθετα η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 (ύψους 6,5 δισ. ευρώ) θα αποφασιστεί το καλοκαίρι ο τρόπος κάλυψής του (μέτρα…) και θα εξαρτηθεί από τη γενική ρύθμιση του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Ακόμα είναι πιθανόν να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ ανοιχτό, μέχρι να ψηφίσουμε, παραμένει και το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο και για το 2015. Επιπλέον μονιμοποιούνται, τουλάχιστον μέχρι το 2018, το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης και ο ενιαίος φόρος ακινήτων!

Ζουν σε άλλη χώρα;

Πόσα, όμως, χρήματα περιμένει να εισπράξει η κυβέρνηση από την τρόικα; Η έγκριση θα γίνει την… πρωταπριλιά στο Eurogroup της Αθήνας, όπου θα παρευρεθεί και ο Β. Σόιμπλε, και η είσπραξη θα γίνεται τμηματικά. Θα μας εκταμιεύουν όσα ακριβώς χρειάζονται για να ξεπληρώνει η χώρα ομόλογα που κατέχουν οι ίδιοι! Η Ελλάδα έχει λαμβάνει, περίπου 10,1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και 16 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, το οποίο, όμως, έχει να εγκρίνει δόση από το καλοκαίρι του 2013.

Το Μνημόνιο του ΔΝΤ με την Ελλάδα λήγει τυπικά το πρώτο εξάμηνο του 2016 -άρα ο Π. Τόμσεν θα μας επισκέπτεται κανονικά-, ενώ η τρόικα θα επιστρέψει τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο για μια ακόμα αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση να «θυμίσουμε» σε Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο την επίκαιρη δήλωση του Όλι Ρεν ότι «τα κράτη που έχουν λάβει χρηματοδοτική βοήθεια θα βρίσκονται υπό δημοσιονομική εποπτεία έως ότου αποπληρώσουν το 70% του χρέους τους».

Όλα, λοιπόν, τα περί εξόδου από το Μνημόνιο, εξόδου στις αγορές, «από τις οποίες ποτέ δεν φύγαμε» (!), όπως και η δήλωση του Αντ. Σαμαρά πως «σε πολύ λίγα χρόνια, στην επέτειο των 200 χρόνων της Ανεξαρτησίας μας, η πατρίδα μας θα είναι σταθερή, πιο ευημερούσα, πιο ανταγωνιστική και πιο ισχυρή από ποτέ», μάλλον απευθύνεται σε πολίτες άλλης χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL