Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Η Αριστερά για το φύλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Η Αριστερά για το φύλο

Αγαπητή Ευγενία,

Γιατί τώρα παρατηρείται η επίθεση ενάντια στις δομές ισότητας των κομμάτων και της κυβέρνησης;

Είναι γεγονός ότι η κρίση δημιούργησε κύμα συντηρητικοποίησης στην κοινωνία. Ζούμε την καινοφανή νεοναζιστική δράση με τον μανδύα κόμματος. Αυτή η δράση εμφυτεύει στην κοινωνία διαθέσεις και πρακτικές δυσανεξίας. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, ο σεξισμός και η ομοφοβία καλά κρατούν. Πολλές φορές δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας.

Έτσι, αυτά τα φαινόμενα δεν ενδημούν μόνο στο ακρότατο άκρο της πολιτικής ζωής. Επιδρούν στην άσκηση της επίσημης πολιτικής, που με τον καιρό χάνει σε νηφαλιότητα και αποκτάει όλο και πιο αυταρχικά χαρακτηριστικά.

Ο σεξισμός αναζωπυρώνεται. Τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών είναι στο στόχαστρο. Η βία, λεκτική και σωματική, δεν λέει να υποχωρήσει. Η εμπορία και η πορνεία ανθούν. Η υποβάθμιση και ο εκφυλισμός της κοινωνικά ωφέλιμης εργασίας των γυναικών συνεχίζεται.

Η μάχη είναι ιδεολογική, αλλά και πολιτική. Από το πεδίο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης περνάμε στο πεδίο της πρακτικής. Όλα τα μέσα προώθησης της ισότητας των φύλων αμφισβητούνται. Τμήματα φεμινιστικής πολιτικής στα κόμματα, ΓΓΙΦ στην κυβέρνηση, φεμινιστικό - γυναικείο κίνημα.

Έχω την εξής σκέψη: Η σημερινή Δεξιά θεωρεί ότι ήρθε η ώρα μαζί με το ΠΑΣΟΚ να απαλλαγεί και από ό,τι χαρακτήρισε την πολιτεία του στη Μεταπολίτευση. Θα μου πεις, συνεργάζονται στην κυβέρνηση. Αλλά αυτό δεν την εμποδίζει παράλληλα να αποδομεί την πολιτική του, παίρνοντας την ιστορική ρεβάνς απέναντι στους «πρασινοφρουρούς», που για δεκαετίες στοίχειωναν τον ύπνο της. Εάν δεν είναι τώρα η ώρα, πότε θα είναι; Επιδιώκει την πλήρη αποσοσιαλδημοκρατικοποίηση δηλαδή, αν ποτέ υπήρξε σοσιαλδημοκρατία κλασική στη χώρα, εν όψει και των ήδη δημοσιοποιούμενων σχεδίων για νέα μεγάλη παράταξη της αστικής τάξης στην Ελλάδα.

Η Αριστερά, μακριά από γενικεύσεις και απολυτότητες, οφείλει να αντλήσει διδάγματα από το μεταπολιτευτικό παρελθόν. Ιδιαίτερα τώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για κυβερνητικό άλμα. Είναι πράγματα που πρέπει να απορρίψει μετά βδελυγμίας, όπως η διαφθορά, το πελατειακό κράτος, η παρεοκρατία, η αναξιοκρατία και άλλα να τα κρατήσει. Στην πολιτική για την ισότητα των φύλων έγιναν βήματα. Επικυρώθηκε η CEDAW, ιδρύθηκε η Γραμματεία Ισότητας, μεταρρυθμίστηκε το οικογενειακό δίκαιο, υιοθετήθηκε νόμος για την ελευθερία της άμβλωσης και άλλα. Το σπουδαιότερο, δημιουργήθηκε ένα κοινωνικό κλίμα που επέτρεψε στον αγώνα των φεμινιστικών - γυναικείων οργανώσεων να έχει αποτελέσματα. Βεβαίως, ας μην λησμονούμε ότι η ένταξη της χώρας στην Κοινότητα επηρέασε θετικά την κατάσταση, αφού ενσωματώθηκαν στοιχεία μιας προηγμένης σε σχέση με την Ελλάδα πολιτικής για την ισότητα των φύλων και τις ίσες ευκαιρίες.

Επαναλαμβάνω: Η Αριστερά, εν όψει και του κυβερνητικού σχεδίου της, πρέπει να κάνει το εξής: Να διατηρήσει, να αναπτύξει και να επεκτείνει ό,τι θετικό έγινε για την ισότητα στη Μεταπολίτευση. Να τονώσει τα εργαλεία άσκησης πολιτικής για το φύλο. Να θεωρήσει τις κινηματικές δραστηριότητες πηγή έμπνευσης και άντλησης προγραμματικών θέσεων. Να στηριχθεί στο εξειδικευμένο προσωπικό της ΓΓΙΦ και να ερευνήσει τις δυνατότητες αναβάθμισης της Γραμματείας. Να ξαναδεί τη νομοθεσία για τις ποσοστώσεις στις εκλογές, στην κατεύθυνση του 50-50.

Με ένα λόγο, να εντάξει στις προγραμματικές της προτεραιότητες την έμφυλη ισότητα και να μην αφήσει χώρο στη συντήρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL