Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Η Περιφέρεια Αττικής και η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής από τη διοίκησή της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Περιφέρεια Αττικής και η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής από τη διοίκησή της

Πριν από λίγες ημέρες, στην παρουσίαση του Ετήσιου Απολογισμού της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, προκάλεσε εντύπωση η άρνηση του περιφερειάρχη κ. Σγουρού να τοποθετηθεί σχετικά με τον "Καλλικράτη" και τα προβλήματα που έχει επιφέρει σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του στον νέο θεσμό της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπήρξε αναφορά στα κείμενα του περιφερειάρχη και της πλειοψηφούσας παράταξής του για τον "Καλλικράτη", γιατί υποστηρίζουν πολιτικά αυτή τη μνημονιακή παρέμβαση αποδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η παράταξη Σγουρού, που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, εξειδίκευσε και εφάρμοσε την κεντρική μνημονιακή πολιτική σε επίπεδο Αττικής. Συνεπικουρήθηκε δε σε κρίσιμες ψηφοφορίες αρκετών θεμάτων από τις περιφερειακές παρατάξεις της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ, αλλά και σε ορισμένες από εκείνη της ΔΗΜ.ΑΡ. Καθόλου τυχαίο δεν είναι εξάλλου το γεγονός ότι η παράταξη της Ν.Δ. ψήφισε λευκό στον απολογισμό Σγουρού. Η διοίκηση της Περιφέρειας ήταν απολύτως απούσα από αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις, για να μη δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και προσωπικά ο πρόεδρός της κ. Σγουρός δεν ανέδειξαν τα προβλήματα και δεν θέλησαν να παλέψουν για τη συνολική ανατροπή της λογικής του "Καλλικράτη", αφού δεν αρκούν κάποιες επιμέρους βελτιώσεις του.

Σε όλη αυτή την περίοδο που αναφερόμαστε και οι 13 περιφερειάρχες, στελέχη εξάλλου του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αρνήθηκαν να συγκρουστούν με αυτές τις σκληρά νεοφιλελεύθερες ταξικές πολιτικές που ισοπεδώνουν κοινωνία, εργαζόμενους, συνταξιούχους, νεολαία, ανέργους, πολίτες και Αυτοδιοίκηση. Η ΕΝΠΕ δεν εμφάνισε απολύτως καμία δραστηριότητα, διαμαρτυρία και κινητοποίηση των πολιτών καθώς και των εκλεγμένων στον Β' Βαθμό της Τ.Α. Αρκέστηκε μόνο τον Σεπτέμβριο του 2013 στη διοργάνωση συνεδρίου για τα καταρρέοντα οικονομικά των Περιφερειών, αφού η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει. Μάλιστα υπήρξαν συχνές συναντήσεις Σγουρού με τα ηγετικά στελέχη που εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και απαίτησαν την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, όπως ο Φούχτελ, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν αρθρώθηκε ούτε μία φωνή διαμαρτυρίας και καταδίκης αυτών των πολιτικών, αποκαλυπτική των προθέσεων και αντιλήψεων της διοίκησης Σγουρού.

Με το να έρχεται όμως ο κ. περιφερειάρχης στα περιφερειακά συμβούλια και να εγκαλεί τους βουλευτές της παράταξής μας και τον πολιτικό μας φορέα, τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν ανέδειξαν τα προβλήματα αυτά στη Βουλή, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αγνοεί εσκεμμένα τη δράση και τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή ενάντια στα μνημονιακά κατασκευάσματα. Τα στοιχεία των πρακτικών της Βουλής υπάρχουν και δεν επιδέχονται διαψεύσεων. Χρειάζεται όμως να απαντήσουν ο κ. Σγουρός αλλά και η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου γιατί ως διοίκηση γύρισαν την πλάτη και δεν προχώρησαν σε πρωτοβουλίες για:

* Τη νομοθετική αλλαγή του "Καλλικράτη" και την αναλογική συγκρότηση των περιφερειακών συμβουλίων και όλων των επιτροπών. Το ισχυρά πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα εξάλλου οδήγησε στην απόλυτη κυριαρχία της πλειοψηφίας των περιφερειακών συμβούλων τους (61 στους 101) όσον αφορά τη λήψη των αποφάσεων. Δεν υπήρξε από την πλευρά τους προσπάθεια έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών και των κινημάτων.

* Την κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με διασφάλιση των εργαζομένων της, που λειτουργεί ως το μακρύ χέρι των εκάστοτε κυβερνήσεων και ως «επιστάτης» επάνω στην Αιρετή Περιφέρεια, αγνοώντας και ανατρέποντας αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου;

* Τη μη μεταβίβαση στην Περιφέρεια αρμοδιοτήτων χωρίς τη θεσμοθετημένη μεταφορά και των πόρων που τις υπηρετούν (π.χ., σηματοδότες οδικών αξόνων, μεταφορά των μαθητών κ.ά.).

* Την εισαγωγή και έμπρακτη εφαρμογή θεσμών άμεσης δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής, ώστε να δοθεί ουσιαστικός ρόλος στην έννοια του πολίτη, π.χ. τοπικά δημοψηφίσματα για τις τσιμεντοποιήσεις και τα ξεπουλήματα του Ελληνικού, του Φαληρικού Όρμου, για την κατασκευή με ΣΔΙΤ τεσσάρων φαραωνικών εργοστασίων για σύμμεικτα απορρίμματα, με εξασφαλισμένα κέρδη σε βάθος 25ετιας για τους εργολάβους κ.ά.

Δυστυχώς, εφάρμοσαν μέχρι κεραίας το σύνολο των επιταγών του «Καλλικράτη» και των Μνημονίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι ελάχιστοι δημοκρατικοί και συμμετοχικοί θεσμοί ανιχνεύεται εάν λειτούργησαν έστω και σχεδόν τυπικά. Τρανταχτό παράδειγμα, η λειψή λειτουργία του σωστού, αλλά τελείως υποστελεχωμένου, με μόλις πέντε εργαζομένους, θεσμού του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.

Εμείς ως Ριζοσπαστική Αριστερά πιστεύουμε ότι μπορούσε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στις συνθήκες του σκληρού μνημονιακού χειμώνα να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην οργάνωση των πολιτών για την αντιμετώπιση και απόκρουση αυτής της ταξικής πολιτικής. Θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, οργάνωσης και αντιμετώπισης της κοινωνικής καταστροφής. Θα μπορούσε μαζί με τους πολίτες να είναι ατσάλινος τοίχος στην προσπάθεια διάλυσης των κοινωνικών δομών και ξεπουλήματος της λαϊκής περιουσίας. Θα μπορούσε να είναι το παράδειγμα, αλλά δεν το θέλησε, γιατί υπηρετούσε διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, το σχέδιο των δύο συγκυβερνώντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ότι η παράταξη Σγουρού αρνήθηκε τρεις φορές μέσα στο 2013 να συζητήσει αναλυτικά στο περιφερειακό συμβούλιο και να λάβει απόφαση σχετικά με το αίτημα που υποβάλαμε ως περιφερειακή παράταξη της Αριστεράς για την καταδίκη της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.

Η Τ.Α., με τις δομές της κοινωνικής της πολιτικής και με τις υπηρεσίες της που έχει ή θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει, καθώς πλέον λειτουργεί σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο, οφείλει να απευθύνεται ιδιαίτερα σήμερα σε φτωχούς, άνεργους, άπορους, άστεγους, εξαθλιωμένους οικονομικά, σε συνταξιούχους, σε νέους που αναζητούν απεγνωσμένα εργασία, σε εξαρτημένους από ουσίες, στον πολίτη κ.ά.

Με όλα τα παραπάνω η διοίκηση του περιφερειάρχη κ. Σγουρού βρέθηκε σε αποκλίνουσα πορεία, ήταν ζητήματα τα οποία υπήρχαν έξω και πέρα από την πολιτική της αντίληψη, θέληση, αλλά και την καθημερινή της δραστηριότητα. Μπορούμε να πούμε ότι τα αντιμετώπιζε με εχθρότητα, καχυποψία και αδιαφορία όταν επισημαίναμε αυτά τα σημεία και προτείναμε αλλαγή πολιτικής. Πολιτεύθηκε λοιπόν ο περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ και η παράταξή του ως απλοί διεκπεραιωτές ενός γραφειοκρατικού μοντέλου, χωρίς καμία διάθεση ανατροπής του, παρόλο που και η ίδια η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αττικής βίωσε και βιώνει τα ασφυκτικά προβλήματα του θεσμού.

Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής μακριά από τους πολίτες και τις ανάγκες τους, να μην γνωρίζουν οι πολίτες τι σημαίνει και τι αρμοδιότητες έχει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, να μην μπορούν να εξηγήσουν την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας της. Ως πολίτες, λοιπόν, μας δίνεται η δυνατότητα με την ψήφο μας στις κάλπες του Μαΐου να ξεκινήσει από εδώ, από την Αττική, η ανατροπή και η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο Κώστας Μπούκας είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL