Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Φαεινότερο και του ηλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φαεινότερο και του ηλίου

Λίγες ημέρες έχουν περάσει από τότε που ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου κόμματός του. Άλλοι αντιμετωπίζουν με ελπίδα το νέο αυτό τολμηρό εγχείρημα και άλλοι με επιφύλαξη. Μέχρι τώρα έχουμε τα εξής δεδομένα:

1. Το πολιτικό σκηνικό έχει ανατραπεί και το ΠΑΣΟΚ τείνει προς την εξαφάνισή του. Μαζί με αυτό τείνουν προς πολιτικό αφανισμό και πολλά από τα στελέχη του, που μέχρι τώρα είχαν ταυτιστεί μαζί του.

2. Η Κίνηση των 58 ήταν μια απόπειρα την οποία προωθούσε ιδιαίτερα το κανάλι του Mega, προκειμένου να γεννηθεί μια νέα πολιτική δύναμη με σκοπό αφενός να κλέψει τον χώρο της Κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου να χρησιμεύσει ως καταφύγιο στα στελέχη αυτά του ΠΑΣΟΚ που τείνουν προς πολιτική εξαφάνιση.

3. Η Κίνηση αυτή των 58 απέτυχε.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το κανάλι του Mega δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις.

5. Σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές.

6. Η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη είναι του Mega.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ντετέκτιβ για να ενώσει τα κομμάτια του παζλ. Δεν πρόκειται καν για παζλ. Είναι φαεινότερο και του ηλίου ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης χρησιμοποιείται ως πιόνι από επιχειρηματία που θέλει να διαμορφώσει το πολιτικό γίγνεσθαι. Το λιγότερο που μπορεί να πετύχει, άλλωστε, είναι να ανακόψει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί, όμως, ο κύριος Θεοδωράκης δέχεται να παίξει αυτόν τον ρόλο; Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον δημοσιογράφο που πούλησε τον ανθρώπινο πόνο ως τηλεοπτικό προϊόν (συνέντευξη των γονέων του Παύλου Φύσσα). Μιλάμε για τον δημοσιογράφο που προσπάθησε να συμβάλει στη συγκάλυψη του εγκλήματος του Φαρμακονησίου. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο που σε παλιότερη συνέντευξη από αναρχικό είχε ολοκληρώσει την εκπομπή του με απόφθεγμα του Τσε ότι ο επαναστάτης κινείται από συναισθήματα αγάπης και όχι μίσους, εννοώντας ότι οι αναρχικοί μόνο επαναστάτες δεν είναι γιατί αισθάνονται μίσος. Λες και ο Τσε, την ίδια στιγμή που είχε αισθήματα αγάπης για τους καταπιεσμένους λαούς, δεν είχε ταυτόχρονα και αισθήματα μίσους για τους δικτάτορες που τους καταπίεζαν. Αλλά πώς αλλιώς θα περνούσε το μήνυμα που το ίδιο το κανάλι ήθελε να περάσει, σύμφωνα με το οποίο "πρέπει να καταδικάζουμε τη βία απ' όπου και αν προέρχεται"; Επομένως, μάλλον δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι δέχεται να παίξει έναν τέτοιον ρόλο. Ίσως η ονομασία "βαποράκι" για το νέο κόμμα θα ήταν πιο ακριβής από το "Ποτάμι"! Κοντά έπεσε, πάντως.

* Ο Μιχάλης Λιόκουρας είναι μέλος της κλαδικής του ΣΥΡΙΖΑ Δικηγόρων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL