Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Από τον Ν. Κιτσίκη στον Γ. Σακελλαρίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον Ν. Κιτσίκη στον Γ. Σακελλαρίδη

Ιούλιο 1964: Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές πριν από χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Η ΕΔΑ παίρνει το αίμα της πίσω. Στον Δήμο Αθηναίων υποστηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Νίκου Κιτσίκη που έχει εκλεγεί βουλευτής με τη σημαία της ΕΔΑ.

Απέναντί του έχει τον υποψήφιο της Δεξιάς και γνωστό για τα φιλοβασιλικά του αισθήματα Γεώργιο Πλυτά. Ο στρατηγός Παυσανίας Κατσώτας είναι υποψήφιος από την Ένωση Κέντρου, ενώ διεκδικεί και ο απερχόμενος δήμαρχος Άγγελος Τσουκαλάς.

Ο Νίκος Κιτσίκης ήλθε πρώτος με το 30% των ψήφων. Μάλιστα σε μια σειρά γειτονιές της Αθήνας τα ποσοστά που συγκεντρώνει το ψηφοδέλτιο της Αριστεράς προσεγγίζουν το 40%. Ο υποψήφιος της ΕΡΕ περιορίζεται στο 26,7%, ο στρατηγός Π. Κατσώτας στο 25,1%. Ο εκλογικός νόμος πρόβλεπε ότι αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, τον δήμαρχο εκλέγει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η νίκη της ΕΔΑ ήταν μεγάλη, αλλά έμεινε ανολοκλήρωτη. Ήταν ένα προμήνυμα για το πού στρεφόταν η λαϊκή πλειοψηφία.

Το παζάρι ωστόσο στον Δήμο Αθηναίων απέδωσε. Οι περισσότεροι από τους κεντρώους δημοτικούς συμβούλους που είχαν εκλεγεί με τον Κατσώτα και τον Τσουκαλά ψήφισαν τον Πλυτά. Δεν ήθελαν έναν αγωνιστή της Αριστεράς, έναν λαμπρό επιστήμονα για δήμαρχο. Ήθελαν έναν βασιλόφρονα... Και τον επέβαλαν.

Ο διμέτωπος του Γ. Παπανδρέου, που κυβερνούσε χάρη στην πριμοδότηση της Αριστεράς, αλλά δεν ήθελε τον Κιτσίκη δήμαρχο, οδήγησε τελικά στη δικτατορία. Σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές και επίσης οι συσχετισμοί δυνάμεων.

Τη μάχη της Αθήνας θα την κερδίσουμε. Στη θέση του Νίκου Κιτσίκη είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ένας νέος επιστήμονας και σεμνός αγωνιστής, συνέχεια και τομή ταυτόχρονα στην αυτοδιοικητική παράδοση της Αριστεράς. Ακριβώς 50 χρόνια μετά..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL