Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Νομοσχέδιο ακρωτηριασμού του κράτους, απολύσεων και «τυφλών» διώξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο ακρωτηριασμού του κράτους, απολύσεων και «τυφλών» διώξεων

Η κυβέρνηση, δέσμια των ποσοτικών, αλλά και δρακόντειων, μνημονιακών στόχων -όπως αυτοί έχουν τεθεί από το δεύτερο Μνημόνιο, τον ν. 4046/2012, αυτό το πρωτοφανές αντικοινωνικό, αντιανθρώπινο και αντεθνικό συνονθύλευμα καταστροφικών διατάξεων για τον λαό και τον τόπο, που ψήφισε η συγκυβέρνηση Παπαδήμου-, συνεχίζει ακάθεκτη την επιχείρηση ακρωτηριασμού του κράτους.

Τώρα, με το παρόν σχέδιο νόμου, καταργεί 23 φορείς, απολύει τους υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση ΙΔΑΧ και άλλους συμβασιούχους και βεβαίως προετοιμάζει νέες απολύσεις για τους μονίμους με προθάλαμο τη διαθεσιμότητα.

Κι όλα αυτά γίνονται παρά το ότι, με μόλις χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Ελληνικό Δημόσιο είναι το πλέον ολιγοπρόσωπο σε αριθμό υπαλλήλων στην Ευρώπη των 47, με 597.259 υπαλλήλους συνολικά, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι μόνιμοι, οι ΙΔΑΧ, αλλά και όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί, από τους δικαστικούς, τους στρατιωτικούς, τους άνδρες και τις γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας όλων των βαθμών, μέχρι τους ιερείς και τους πάσης φύσεως λειτουργούς. Επιπλέον το Ελληνικό Δημόσιο μισθοδοτεί και 50.000 συμβασιούχους κάθε είδους, αιρετούς και μετακλητούς.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει, όπως φαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, ότι πολλά από αυτά τα δημόσια καθιδρύματα «εξεμέτρησαν το ζην» ή ότι περάτωσαν την αποστολή τους ή ότι εκπλήρωσαν τον σκοπό τους και επομένως δεν είναι αναγκαία πλέον η λειτουργία τους.

Μια ματιά όμως στην ιστορία και την προσφορά τους, ακόμη και μόνο στην επωνυμία τους, μαρτυρεί στον καθένα ότι η παρουσία τους είναι περισσότερο από αναγκαία στη σημερινή εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, όπου οι εθνικές και τοπικές ταυτότητες και τα οροθέσια είναι υπό αμφισβήτηση, αν και αποτελούν υπαρκτικά στοιχεία για τον καθένα μας και κυρίως για τον ιστορικό ελληνικό λαό. Απόδειξη τούτου άλλωστε είναι ότι οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε υπουργεία, Περιφέρειες ή σε άλλες συναφείς υπηρεσίες, πράγμα που διαψεύδει τη μείζονα πρόταση της αιτιολογίας.

Αλλά ας μην αναζητούμε ορθολογικές και κοινωφελείς σκέψεις μέσα στο ετερόνομο μνημονιακό πλαίσιο...

Ο πρώτος και μείζων στόχος του νομοσχεδίου είναι ποσοτικός. Η μνημονιακή κυβέρνηση στοχεύει στη δραστική συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου χώρου, όπως τον διαμόρφωσαν οι ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και η παράδοση των πιο εμπορεύσιμων τομέων του στους ιδιώτες. Η Ελλάδα ζει ετεροχρονισμένα τον πιο βάναυσο, παρωχημένο και επιθετικό νεοφιλελευθερισμό της ιδιωτικοποίησης οποιουδήποτε στοιχείου κινείται και παρέχει εχέγγυα κερδοφορίας.

Εξάλλου, με το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που νομοθετεί, καθιερώνει μια «ανθρωποφαγική μέθοδο» καθορισμένης ποσόστωσης μελλοθανάτων, αφού προσδιορίζει ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων που μπορούν να βαθμολογηθούν με συγκεκριμένη κλίμακα, όπως και αντίστοιχα ποσοστά ελάχιστης υποβαθμισμένης αξιολόγησης. Τέτοιο «κανιβαλικό σύστημα» προκαθορισμένης ποσόστωσης για την αξιολόγηση προσβάλλει κάθε ορθολογικό κριτήριο και ασφαλώς διευρύνει τη δεξαμενή για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.

Είναι η έμμεση νομιμοποίηση της μελλοντικής εκδίωξης πολλών υπαλλήλων, αφού το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο, η ανασφάλεια, ο φόβος, ο κοινωνικός αυτοματισμός, η καλλιέργεια κλίματος υποταγής και ελπίδας διάσωσης, η αποθάρρυνση κάθε διεκδίκησης και πολλά άλλα, αναπτύσσουν ένα σκληρό πλέον σύστημα πελατειακών σχέσεων, όπου το κυβερνητικό κόμμα διατηρεί στη διοίκηση αυτούς που είναι διατεθειμένοι να υπηρετήσουν τους αντικοινωνικούς μνημονιακούς στόχους.

Το 15% των αναγκαστικά αξιολογούμενων με τον μικρότερο βαθμό (προκειμένου να αποτελέσουν την άμεση δεξαμενή απολύσεων) είναι ένα απάνθρωπο και αντιανθρώπινο όριο που δεν υπαγορεύεται από καμία στοιχειώδη αξιολόγηση, από καμία έλλογη στατιστική, από καμιά διαπροσωπική και ατομική αξία. Αυτή η συγκριτική, αρνητικά προκαθορισμένη αξιολόγηση ή «πιστοποίηση» ή «αρνητική προτυποποίηση» δεν έχει προηγούμενο παρά μόνο στις πιο στυγνές ιδιωτικές εργοδοσίες, κυρίως των αναπτυσσόμενων χωρών της Άπω Ανατολής!

Και όλα αυτά επειδή ο κεντρικός στόχος του μνημονιακού νομοθέτη βρίσκεται στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου: Είναι οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες, η κινητικότητα, η συρρίκνωση των δομών που εξυπηρετούνται με αυτές τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις!

Η ρύθμιση του άρθρου 43 δεν έχει επίσης προηγούμενο στον κόσμο! Ο αναδρομικός έλεγχος όλων των συμβάσεων και της μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου χωρίς κανένα χρονικό όριο, που οδηγεί σε κατάργηση των θέσεων και σε απολύσεις, προσβάλλει όλες τις σύγχρονες συνταγματικές αρχές που διέπουν τη δημόσια διοίκηση. Προσβάλλεται πρωτίστως η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης κάθε πολίτη έναντι της διευθυντικής λειτουργίας του κράτους και παραβιάζονται οι κανόνες της χρηστής διοίκησης. Η αναδρομή σε βάθος 20ετίας, χωρίς την έρευνα της ύπαρξης ή όχι δόλου στον διοικούμενο, ανατρέπει πάγιες συνταγματικές και διοικητικές αρχές, καταρρακώνει τις υπηρεσιακές συνήθειες, προσβάλλει οικογενειακούς προγραμματισμούς και αφαιρεί κατακτήσεις πολλών χρόνων.

Γι' αυτό, παρά τις όποιες θετικές διευθετήσεις, το παρόν νομοσχέδιο επί της αρχής δεν παύει να είναι μνημείο αναχρονισμού, ποσοτικών καταναγκασμών, υποβάθμισης του κρατικού φαινομένου και περιφρόνησης των κοινωνικών του λειτουργιών.

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι χωρίς ανεξάρτητο επανασχεδιασμό των κρατικών λειτουργιών με αυτονομία και γνώμονα τις σύγχρονες εθνικές και κοινωνικές ανάγκες, δεν μπορεί να υπάρξει το νέο ελληνικό κράτος, που πρέπει να οργανωθεί με τις βέλτιστες μεθόδους και τους αρίστους λειτουργούς, ώστε να παράγονται ποιοτικά αγαθά και υπηρεσίες, προσιτά σε όλους τους πολίτες.

Αυτός είναι αναγκαίος όρος αναπαραγωγής των διαχρονικών αξιών της δημοκρατίας και του εν γένει ελληνικού πολιτισμού.

* Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους - ΕΝΥΠΕΚΚ ([email protected])

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL