Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Διπλή "διπλωματική ήττα" από ΕΚΤ - Ελβετούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διπλή "διπλωματική ήττα" από ΕΚΤ - Ελβετούς

To "success story" της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας (η οποία ασφαλώς είναι κάτι πολύ ευρύτερο της "μάχης της φέτας" και της προσέλκυσης τουριστών) είναι ευθέως ανάλογο εκείνου της γενικότερης οικονομικής της πολιτικής (πανευρωπαϊκό ρεκόρ ανεργίας, παγκόσμιο ρεκόρ ύφεσης κ.λπ). Τελευταίο κρούσμα, τα δύο ηχηρότατα "ραπίσματα" χθες από το εξωτερικό, που περιορίζουν δραστικά τις εναλλακτικές πηγές κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, προς ικανοποίηση των επιδιώξεων Σόιμπλε που ήδη σχεδιάζει νέο (προφανώς επωφελή για τη γερμανική οικονομία) δανειακό "βρόχο" για την Ελλάδα.

Το πρώτο "ράπισμα ήλθε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ. Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χουντή, απέκλεισε κατηγορηματικά την ανανέωση των ελληνικών ομολόγων (ANFA) ύψους 5,6 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Οι τελευταίες έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τόσο την προ έτους δέσμευση του Εurogroup για "rollover", που θα ελάφρυνε το ελληνικό χρέος, όσο και την επίδειξη στάσης "καλού παιδιού" της Αθήνας.

Το δεύτερο ήταν η άρνηση της Ελβετίδας υπουργού Οικονομικών Ε. Σλουμπφ να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα να εισπράξει η Αθήνα φόρους από «μαύρο χρήμα» Ελλήνων που κατατέθηκε στις ελβετικές τράπεζες. Η αποτυχία αυτή δεν θα χαρακτηριζόταν "παταγώδης" εάν δεν είχε προηγηθεί από τους Ελβετούς η ικανοποίηση ανάλογου αιτήματος Βρετανών και Γερμανών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι "χάνονται" περί τα 15 δισ. ευρώ (ο φόρος των εκτιμώμενων στα 60 δισ. ευρώ καταθέσεων) που προστιθέμενα στα 5,6 δισ. ευρώ των ANFAs δίνουν ποσό άνω των 20 δισ. ευρώ, αρκετό να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό της χώρας και να απαλλάξει τη σημερινή γενιά Ελλήνων από τα μέτρα ενός νέου Μνημονίου (ως συνοδευτικού της νέας δανειακής σύμβασης) και τις επόμενες γενιές από νέους τόκους.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση των δανειστών και ειδικά της ΕΚΤ τόσο με τα ANFA όσο και με άλλες δυνητικές πηγές χρηματοδότησης του χρέους (λ.χ. τα 10,6 δισ. ευρώ που περισσεύουν από το ΤΧΣ) είναι περιφρονητική προς την Ελλάδα, η "οικονομική διπλωματία" της οποίας αποδείχθηκε πλήρως αποτυχημένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL