Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
"Κλείδωσαν" έξω τον Στουρνάρα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κλείδωσαν" έξω τον Στουρνάρα...

Δύο ειδήσεις που μας έρχονται από την Ιταλία επιβεβαιώνουν πως ο ευρωπαϊκός Νότος εγκαταλείπεται και βγαίνει σταθερά από τον παραγωγικό χάρτη. Η πρώτη είδηση αφορά τη μεγαλύτερη βιομηχανική φίρμα της Ιταλίας, τη FIAT, που ελέγχει όλο τον κλάδο της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και, μετά τη συγχώνευση - εξαγορά με την αμερικανική Chrysler, μεταφέρει τη νομική της έδρα στην Ολλανδία και τη φορολογική στη Βρετανία. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, μένει να φανεί αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν και με ποιο ρόλο οι μονάδες παραγωγής στην Ιταλία, ιδίως η ιστορική βιομηχανία του Μιραφιόρι. Η δεύτερη είδηση αφορά την "πρόταση-σοκ" της σουηδικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών Elecrolux, όπου ζήτησε από τους εργαζόμενους των τεσσάρων εργοστασίων που βρίσκονται στην Ιταλία περικοπές μισθών 50% για να πλησιάσουν τα επίπεδα των μισθών των εργατών στις μονάδες της εταιρείας στην Πολωνία!

ΠΩΣ αντέδρασε ο κεντροαριστερός στους τύπους και δεξιός στις απόψεις Iταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα; Κάλεσε τους Ιταλούς να υποστηρίξουν τη FIAT και στη νέα της ενσάρκωση! H εταιρεία θα γίνει «ένας παγκόσμιος παίκτης», το ζήτημα της φορολογικής της έδρας «είναι ένα εντελώς δευτερεύον ζήτημα», είπε πρόσφατα ο Λέτα από στις Βρυξέλλες, παρά το ενδεχόμενο το ιταλικό κράτος να απολέσει τεράστια έσοδα. Η εφαρμογή του πιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού στις χώρες του Νότου στηρίζεται σε δύο εξελίξεις. Η πρώτη αφορά τον πλήρη έλεγχο των κυβερνήσεων Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας από τα οικονομικοπολιτικά διευθυντήρια του Βορρά και ειδικότερα της Γερμανίας και η δεύτερη από την ουσιαστική διάλυση κάθε έννοιας ισοτιμίας και συνδιαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής από τις χώρες που αποτελούν τον ευρωπαϊκό συνεταιρισμό. Τα θεσμικά όργανα που είχαν δημιουργηθεί στα πρώτα στάδια της Ένωσης (περίοδος Ντελόρ) και λειτουργούσαν σχετικά ικανοποιητικά είναι πλέον εικονικά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ είναι τα δύο πρόσφατα παραδείγματα με πρωταγωνιστή τον Στουρνάρα και θύμα τη χώρα μας. Το πρώτο αφορά την αποκάλυψη του ίδιου ότι το ΔΝΤ τον προέτρεψε, υποσχόμενο υποστήριξη, να πάει στον Σόιμπλε και να ζητήσει κούρεμα του ελληνικού χρέους, διότι διαφορετικά δεν πρόκειται ποτέ να γίνει βιώσιμο. Πήγε ο υπουργός μας στον Σόιμπλε, του το είπε και πήρε τη γνωστή απάντηση "Γιάννη, ξέχνα το!". Και αυτός το ξέχασε με εντολή Σαμαρά. Το δεύτερο αφορά την πρόσφατη συνεδρίαση του Ecofin. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα WSJ την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έδινε συνέντευξη Τύπου, συνεδρίασαν για το ελληνικό πρόβλημα χωρίς να τον προσκαλέσουν o Σόιμπλε, ο Μοσκοβισί και οι τροϊκανοί. Στόχος τους ήταν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα ακανθώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που επηρεάζουν την Ευρωζώνη.

ΤΟ ΘΕΜΑ αφορούσε τις πιέσεις που πρέπει να ασκηθούν στην ελληνική κυβέρνηση για να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά που για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 υπολογίζονται σε 5 με 6 δισ. ευρώ. Οι ανησυχίες είναι μεγάλες, γράφει η WSJ, γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις ομολόγων τον Μάιο. Το ΔΝΤ μάλιστα δεν έχει προχωρήσει σε εκταμιεύσεις από τον περασμένο Ιούλιο και είναι 3,8 δισ. ευρώ πίσω στις προγραμματισμένες πληρωμές. Το ΔΝΤ επιμένει στο να έχει καθαρή εικόνα για τα οικονομικά της χώρας το επόμενο 12μηνο και ο όρος αυτός δεν έχει εκπληρωθεί.

ΕΧΕΤΕ ακόμα απορίες; Υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι υπάρχουν παραγωγικά επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα; Χωρίς κυβέρνηση, με κάτι μαριονέτες να παριστάνουν ότι κυβερνούν τη χώρα, η Ελλάδα είναι τελειωμένη υπόθεση. Το μόνο παρήγορο σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα είναι πως, σε αντίθεση με Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, ο λαός συσπειρώνεται και είναι έτοιμος να αναθέσει στη μεγάλη Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, και τον δημοφιλή σε όλη την Ευρώπη Αλέξη Τσίπρα τις ευθύνες για την απελευθέρωση και τη λύτρωση. Απορώ μάλιστα γιατί κάτω από αυτές τις συνθήκες ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να συσπειρώνεται για τη μεγάλη, πραγματικά ιστορική πολιτική μάχη, προτιμά τις πολεμικές ασκήσεις επί χάρτου.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL