Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Επιλογή πολιτικής μάχης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιλογή πολιτικής μάχης

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως επανάληψη του "πειράματος" μέσω του οποίου αναδείχθηκε ο ίδιος ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του 2006 και ως νέος, άγνωστος και δυναμικός κέρδισε στα σημεία τους φθαρμένους ανθυποψήφιούς του, επιτυγχάνοντας ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α' της Αθήνας. Όμως, η λογική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να επαναλάβει την ιστορία -άλλωστε, οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά-, αλλά να δώσει ένα μήνυμα.

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας είχε προϊδεάσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στην αντίληψη του "βλαχοδημαρχισμού". Η πρόταση για τον νεαρό οικονομολόγο και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ακριβώς την εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα γενιά των στελεχών του, που είναι σε θέση να προωθήσουν νέες ιδέες αλλά και φυσική ανανέωση στα δημόσια πράγματα και στο πολιτικό προσωπικό. Είναι μία αριστερή υποψηφιότητα, η οποία δεν επιδιώκει να μεταμφιέσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι άλλο.

Η επιλογή τής επίσης νέας, αν και ήδη καταξιωμένης πολιτικού, Ρένας Δούρου, για την περιφέρεια της Αττικής δείχνει με τη σειρά της την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ και στον θεσμό της Περιφέρειας, πολλώ δεν μάλλον της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και την πεποίθηση ότι πρόκειται για κεντρική πολιτική μάχη. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει τους υποψηφίους τους οποίους στηρίζει.

Εξαιρέσει της επιλογής για την Αθήνα και δυο - τρεις μεγάλους δήμους που εκ των πραγμάτων έχουν κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανάδειξη υποψηφίων δεν είναι μία κίνηση "από τα πάνω", αλλά μία μακρά διαδικασία, μαζική, με συνελεύσεις, μέσα στις δημοτικές κινήσεις, για την ανάδειξη με δημοκρατικό τρόπο των καταλληλότερων υποψηφίων για κάθε Δήμο της χώρας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, υπάρχει ήδη εν σπέρματι η επιτυχία της νέας αντίληψη συμμετοχής που κομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα κοινά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL