Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Γράμμα από το Αιγαίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Γράμμα από το Αιγαίο

Αγαπητέ κ. Θεοχάρη, γενικέ γραμματέα Δημοσίων Εσόδων,

Ευχαριστώ που επικοινωνήσατε προσωπικά μαζί μου, έστω και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Θα χαιρόμουν αν και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της πολιτείας επικοινωνούσαν μαζί μου. Ξέρετε, η επικοινωνία και ο διάλογος πάντοτε φέρνoυν πιο κοντά τους ανθρώπους. Προσεγγίζει ο ένας τον άλλον, ανταλλάσσουν γνώμες κι απόψεις. Ενίοτε φιλονικούν, ακόμα έρχονται και στα χέρια, όμως ως πολιτισμένοι άνθρωποι ξαναφιλιώνουν.

Μου γνωστοποιήσατε ότι χρωστώ κάποιο ποσό για ΕΕΤΗΔΕ. Πρέπει να είναι αυτό που ο σοφός λαός ονομάζει χαράτσι. Γιατί το συνέδεσε με τον φόρο των χρόνων της τουρκοκρατίας. Ο σημερινός δεν είναι βέβαια κεφαλικός φόρος, δεν πιστεύω να σας βάζω ιδέες, αλλά είναι βαριά φορολογία, υποχρεωτική εισφορά. Καλείται ο κάθε πολίτης να καταβάλει φόρο για το σπίτι όπου κατοικεί. Το οποίο τις περισσότερες φορές είναι οικογενειακή περιουσία του πατέρα και του παππού του, ακόμα και απ' τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Σκέφτομαι τον κυρ - Γιώργη, απ' τους τελευταίους Μικρασιάτες πρόσφυγες πρώτης γενιάς. Σ' ένα μικρό χωριό της Λέσβου είχε ένα ταπεινό χαμηλοτάβανο σπιτάκι, το οποίο δόθηκε στην οικογένειά του απ' την ανταλλάξιμη περιουσία των προσφύγων. Ως τουαλέτα είχε μια τρύπα στην αυλή και παρόμοιο πλυσταριό, όπως βλέπουμε στις παλιές ασπρόμαυρες ταινίες. Πώς να πληρώσει το χαράτσι με την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ; Την οποία ο οργανισμός περιόρισε, γιατί όντας κατάκοιτος για 5-6 χρόνια έπρεπε να κατέβει στην πόλη της Μυτιλήνης, 50 χιλιόμετρα απόσταση, για να περάσει από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Είναι δυνατόν σε έναν γέροντα, πέραν των 90 ετών, κατάκοιτο, με απώλεια συναισθήματος και επικοινωνίας με το περιβάλλον, να βελτιωθεί η υγεία του; Γιατί οι υπηρεσίες της ελληνικής Πολιτείας είναι ανάλγητες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κωφεύουν. Αν αναρωτιέστε για τον κυρ - Γιώργη, δεν πήρε άλλη αναπηρική σύνταξη, πέθανε πριν προλάβει να ελεγχθεί άλλη μια φορά.

Μην αναρωτιέστε γιατί δεν συμφωνούν και δεν συμβάλλουν οι Έλληνες πολίτες ώστε να βγούμε από την κρίση. Γιατί δυστυχώς δεν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά του δρόμου. Το μεγαλύτερο μέρος του λαού βιώνει μια άσχημη, έως απελπιστική κατάσταση. Προσπαθεί να επιβιώσει. Μετρά τον μισθό και το μεροκάματο, τα οποία δεν φτάνουν για τα έξοδα του μήνα. Πρέπει να πιστέψουμε σε κάτι, να εμφυσήσει η πολιτική ηγεσία στους πολίτες ένα αίσθημα ενότητας και αισιοδοξίας. Πραγματικό όμως κι όχι ως μαθητική έκθεση, όπου ο μαθητής προσπαθεί να περιγράψει τα θετικά για να βαθμολογηθεί από τον δάσκαλό του. Να πάψετε, οι κυβερνώντες, να «μαλώνετε» εκ περιτροπής τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Απαιτείται λαϊκή σύμπνοια και πολιτική ηγεσία που θα υπερασπιστεί τον καθένα μας χωριστά και όλους μαζί.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι φόροι είναι ανάλογοι των εσόδων των πολιτών. Η υγεία παρέχεται στους ασθενείς κι όχι στους πελάτες. Οι μαθητές είναι ίσοι στην παροχή εκπαίδευσης. Στη Λέσβο και στη Λήμνο, φαντάζομαι και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, δεν έχουν διοριστεί ακόμα οι απαιτούμενοι εκπαιδευτικοί. Κάποιοι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (των τομέων που έκλεισε το καλοκαίρι το υπ. Παιδείας) δεν διδάχτηκαν ούτε μια ώρα μαθήματα ειδικότητας. Πώς θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις;

Έρρωσθε

Υστερόγραφο: Τα παραπάνω επιχείρησα να σας τα στείλω ηλεκτρονικά, όπως και εσείς, αλλά η ηλεκτρονική μου επιστολή επιστράφηκε με τη σημείωση «Ο οργανισμός απέρριψε το μήνυμά σας». Εγώ πώς να εκλάβω την απόρριψη; Μας έχετε ξε-γραμμένους;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL