Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Πουλημένοι διαιτητές...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πουλημένοι διαιτητές...

Το μεγάλο ποσοστό προτίμησης των ψηφοφόρων και οι νέες δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα έχουν κινητοποιήσει διεργασίες σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος πλην του ΚΚΕ και κάποιων αριστερίστικων ομάδων που περιμένουν το θαύμα της δευτέρας παρουσίας για τον σωστό κομμουνισμό. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. σαπίζουν ταχύτατα, χωρίς να είναι σε θέση να αντιδράσουν. Βενιζέλος και Σαμαράς είναι πλέον αδύνατο να κάνουν πολιτικά σχέδια αφού δεν διαθέτουν καμιά ελευθερία κίνησης έξω από τα Μνημόνια και τις ντιρεκτίβες των δανειστών, οι οποίοι τους έχουν μετατρέψει σε μαριονέτες.

ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ και Κεντροαριστερά, χωρίς οι προσδιορισμοί αυτοί να αποδίδουν τον πολιτικό χαρακτηρισμό, βρίσκονται σε αναβρασμό για να προλάβουν τις εξελίξεις. Η εμφάνιση των "58" έχει αναστατώσει το ολίγον ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. Η κίνηση των διανοουμένων και τεχνοκρατών, οι περισσότεροι ευνοημένοι του σημιτικού συστήματος, δεν είναι πλέον μια ομπρέλα για να ενώσει τη ΔΗΜ.ΑΡ. με το ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος, που σε αυτό ήλπιζε για να σωθεί από την πανωλεθρία και την πρόωρη συνταξιοδότηση, ανακαλύπτει πως δεν έχει μεγάλη προίκα για να απαιτήσει στο νέο σχήμα ηγετικό ρόλο και την πλειοψηφία των μετοχών. Στριμωγμένος και πανικόβλητος στη γωνιά του ρινγκ, δεν ξέρει πως πρέπει να αντιδράσει. Στη ΔΗΜ.ΑΡ. ο Φώτης Κουβέλης ανακαλύπτει αργά πως η τέχνη των εσωκομματικών συμβιβασμών ανέβαλε αλλά δεν ματαίωσε τη νέα διάσπαση. Ο τέως γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ. Σπύρος Λυκούδης, ο βουλευτής Γρ. Ψαριανός, ο γνωστός Νίκος Μπίστης και ο... εγγονός του Λεωνίδα Κύρκου και πιστός συνεργάτης του (και αρκετοί ακόμα) από καιρό έχουν κουνήσει το μαντήλι για να λάβουν θέση σε σχήματα με προοπτική και ρόλο σε διακυβέρνηση χωρίς την Αριστερά.

ΣΤΗ συγκέντρωση της κίνησης των "58" τη Δευτέρα στην Κηφισιά, στην κατάμεστη, χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων, αίθουσα, ο νεότερος που εντόπισα στη φωτογραφία ήταν ο Πέτρος Τατσόπουλος, ίσως γιατί ο Ανδρέας Παπαδόπουλος ήταν στο πάνελ και δεν φαινόταν. Ο Μπίστης μάλιστα τον πρότεινε για ηγέτη της κίνησης ως αντι-Τσίπρα! Ωραία θα ήταν αν όσοι 38αρηδες ασχολούνται με την πολιτική ήταν ισάξιοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καλύτερα να αφήσουμε τον χρόνο να αποδείξει αν οι φαντασιώσεις τους έχουν ρεαλιστική βάση.

ΣΤΟΝ χώρο της Δεξιάς ο Σαμαράς ανησυχεί για τη μείωση της επιρροής του μοναδικού συστημικού κόμματος εξουσίας. Τα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα, για τιμωρία των εκτελεστών τους, δεν εγκαταλείπουν -όπως ήλπιζαν- τη Χρυσή Αυγή. Αν μάλιστα καταφέρουν Πολύδωρας, Ζώης ή και άλλα πρόσωπα από τον χώρο της Ν.Δ. να δημιουργήσουν πολιτικό φορέα και, ακόμα περισσότερο, αν στις διεργασίες αυτές μπουν και οι ΑΝ.ΕΛΛ., ο Αντωνάκης ( χαρακτηρισμός χωρίς ειρωνεία, που αποδίδει το πολιτικό του μέγεθος) θα είναι αυτός που θα κλείσει την πόρτα στο μαγαζί.

ΟΛΟΙ αυτοί, όπως και το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου, κάνουν ένα κρίσιμης σημασίας πολιτικό λάθος. Δεν βλέπουν πως ο αγωνιστικός χώρος δεν σηκώνει πλέον μια απλή διαιτησία από το πολιτικό σύστημα, όταν δεν έχουν απομείνει ομάδες να... παίξουν μπάλα και θεατές να πληρώσουν εισιτήριο; Άλλωστε, και ως διαιτητές, όταν αυτό αρκούσε, ήταν διαβλητοί και ανίκανοι να εφαρμόσουν τους κανονισμούς του πολιτικού παιχνιδιού. Είχαν πουληθεί στις πλέον αρπακτικές δυνάμεις και έστηναν τους αγώνες υπέρ των συμφερόντων της κλεπτοκρατίας.

Η ΕΛΛΑΔΑ σήμερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Ο παραγωγικός ιστός έχει διαλυθεί και ό,τι έχει απομείνει πνέει τα λοίσθια. Ποιοι θα καταρτίσουν τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα. Ποιοι θα απελευθερώσουν τη χώρα από τα δεσμά της υποταγής και της ολοκληρωτικής καταστροφής; Ποιοι θα κινητοποιήσουν τις πρωτοπόρες δυνάμεις της παραγωγής, της εργασίας και των επιστημών; Στη φάση της αναδιοργάνωσης και της ανοικοδόμησης χρειάζεσαι τολμηρά σχέδια, αρχιτέκτονες, μηχανικούς και τεχνίτες, χρειάζεσαι παραγωγή των υλικών, δεν ξεκινάς από τους διακοσμητές! Από μια άποψη δυστυχώς, αλλά η μόνη σοβαρή και διαθέσιμη για το τιτάνιο αυτό έργο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσες αδυναμίες και αν βρει κανείς να του προσάψει.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL