Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Πρωταρχικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή στο πολιτικό κατεστημένο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωταρχικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή στο πολιτικό κατεστημένο

Είναι πια φανερό ότι ο ελληνικός λαός, στην πλειοψηφία του, είναι αποφασισμένος να αποθέσει τις ελπίδες και την ψήφο του σ' αυτούς που θεωρεί ικανούς να ανατρέψουν την υπάρχουσα πολιτική διακυβέρνηση. Διακυβέρνηση που, αντί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση, την οδήγησε βαθύτερα μέσα σ' αυτή. Οι κυβερνήσεις, που η πολιτική τους τις καθιστά μέρος του προβλήματος, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να περάσουν τον ελληνικό λαό μέσα από τις συμπληγάδες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και να τον οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες.

Η παράταξη που φιλοδοξεί να αναλάβει αυτή την τεράστια ευθύνη και να μην είναι «μια από τα ίδια» πρέπει να αποδείξει στον λαό ότι, εκτός από εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις για τη διαχείριση των τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, έχει αποφασίσει να κάνει και επαναστατικές αλλαγές στο φαύλο πολιτικό μοντέλο που χρόνια τώρα «διαχειρίζεται» τις τύχες του ελληνικού λαού. Δύο από αυτές τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η δραστική μείωση του μισθού των βουλευτών.

Η πρώτη αφορά την κατάργηση του νόμου που κατ' ευφημισμό ονομάζεται νόμος περί ευθύνης υπουργών. Όταν μιλάμε για δημοκρατία πρέπει όλοι οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που κυβερνούν, να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα. Οι κυβερνώντες μάλιστα και τα μέλη του Κοινοβουλίου, ως προβεβλημένα και ευρέως γνωστά πρόσωπα, πρέπει να έχουν άριστο ήθος, διότι η συμπεριφορά τους επηρεάζει και παραδειγματίζει. Λογικά θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη ποινική ευθύνη και όχι να καλύπτονται με ασυλία.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τον πολύ υψηλό μισθό τον βουλευτών. Εδώ και αρκετό καιρό ακούμε ότι συζητείται το ενδεχόμενο της μείωσης του αριθμού των εκπροσώπων του λαού στο Κοινοβούλιο. Ο λόγος, κατά τους εισηγητές, είναι η περικοπή των κρατικών δαπανών. Ας μην εκθέσουμε εδώ τις υποψίες που έχουμε για μια τέτοια εισήγηση.

Όμως, όπως ο κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενος πολίτης πιστεύει, ο λαός πρέπει να εκπροσωπείται από όσο το δυνατό περισσότερες φωνές στη Βουλή. Ο κάθε Έλληνας πολίτης -όταν αυτό θα γίνει εφικτό- θα έπρεπε να λαμβάνει μέρος στις συσκέψεις, αλλά και να έχει ψήφο στις αποφάσεις της Βουλής.

Μείωση, λοιπόν, των βουλευτών σημαίνει και μείωση των φωνών που αντιπροσωπεύουν τον λαό, κάτι που είναι ό,τι πιο αρνητικό μπορεί να συμβεί σε ένα πολίτευμα που θέλει να ονομάζεται δημοκρατία. Η λύση δεν βρίσκεται στη μείωση του αριθμού των βουλευτών, αλλά στη μείωση των αποδοχών και των προνομίων τους.

Ο βουλευτής είναι ο άξιος εκείνος πολίτης που ο λαός τού κάνει τη μεγάλη τιμή να του αναθέσει την επροσώπησή του. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να παίρνει μισθό πολλαπλάσιο των κοινών υπαλλήλων του κράτους, ούτε να έχει προνόμια φεουδάρχη. Πρέπει να του αρκεί η μεγάλη τιμή της εκπροσώπησης του λαού της πατρίδας του. Εξάλλου η βουλευτική ιδιότητα δεν είναι επάγγελμα, αλλά μέγιστο κοινωνικό λειτούργημα. Οι βουλευτές που δεν εξαρτώνται από το οικονομικό βόλεμα που δίνει ο υψηλός μισθός και η ισόβια σύνταξη είναι ανεξάρτητοι από κομματικές γραμμές και μάχονται για τα συμφέροντα του λαού.

Η πατρίδα μας, πριν από αιώνες, έβαλε τα θεμέλια της Δημοκρατίας. Έφτασε η στιγμή αυτοί που θα αναλάβουν σε λίγο τη διακυβέρνησή της να εργαστούν για την εξέλιξή της. Μόνο με επαναστατικές αλλαγές στα θεμέλια του φαύλου πολιτικού κατεστημένου, που θα αγκαλιαστούν από τον λαό, θα υπάρξουν τελικά οι πολιτικοί χειρισμοί, με ουσιαστικά αποτελέσματα για τον λαό μας. Χειρισμοί που παράλληλα θα αποτελέσουν και τον καταλύτη για μια Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών και όχι των κεφαλαίων, που θα απαντά αποφασιστικά στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που τόσο βασανίζουν τους ανθρώπους της εποχής μας.

* Ο Γιώργος Θ. Μιχαήλ είναι αρχιτέκτονας - βιομηχανικός σχεδιαστής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL