Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς και τα ΑΣΚΙ για τον Α΄ Παγκόσμιο

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Γιατί αλλάζει ο κόσμος;

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Γιατί αλλάζει ο κόσμος; Η Αριστερά στον 20ο αιώνα: Στρατηγικές επιλογές και ιστορικές συγκυρίες». Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο «Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η αφετηρία ενός νέου κόσμου και ξεκινάει με την εκδήλωση:

«Το εθνικό ζήτημα στην ευρωπαϊκή Αριστερά και ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Λένιν, η Ρόζα, οι αυστρομαρξιστές και ο Στάλιν». Ομιλητές:  Βάλτερ Μπάγερ, δρ. Πανεπιστημίου Βιέννης, συντονιστής του δικτύου transform! και Γρηγόρης Ανανιάδης, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής θεωρίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, στις 19:00, στη Νομική Σχολή, αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου. Θα υπάρχει διερμηνεία.

Οι υπόλοιπες τέσσερις εκδηλώσεις της ενότητας είναι: Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου: Ο Πόλεμος και το τέλος του παλιού κόσμου (Σία Αναγνωστοπούλου, Τάσος Σακελλαρόπουλος). Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου: Στον απόηχο της Οκτωβριανής Επανάστασης: η διάσπαση του σοσιαλιστικού κινήματος (Ιωάννα Παπαθανασίου, Ηλίας Νικολακόπουλος). Τετάρτη 12 Μαρτίου: Ο Εθνικός Διχασμός: πολιτικές διαστάσεις και κοινωνικές προεκτάσεις (Προκόπης Παπαστράτης, Δέσποινα Παπαδημητρίου). Τετάρτη 26 Μαρτίου: Η ελληνική Αριστερά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: από τους πρωτοσοσιαλιστές, στο μικρασιατικό μέτωπο (Κώστας Παλούκης, Μιχάλης Λυμπεράτος).Για τον χώρο των υπόλοιπων εκδηλώσεων, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις