Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Να αρθούν τα εμπόδια για τα εμβάσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να αρθούν τα εμπόδια για τα εμβάσματα

Η ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλο επαναφέρει την απογοητευτική εικόνα. Εμβάσματα προς τράπεζες του εξωτερικού ύψους 20 δισ. είναι ακάλυπτα, από τις 54.000 μόνον 155 περιπτώσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και οι 6 που έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος έχουν κρύψει περιουσία 10 εκατομμυρίων. Η είσπραξη στο δημόσιο ταμείο -αν καταλαβαίνουμε σωστά- είναι μηδέν.

Η απογοήτευση δεν είναι έως εδώ. Σε τέτοια κοινωνία ζούμε, έτσι οδηγηθήκαμε στη δημοσιονομική κατάρρευση. Τα ξέρουμε, δεν τα ξεχνούμε. Η απογοήτευση προέρχεται από τη δυσκολία των μηχανισμών ελέγχου να έχουν αποτέλεσμα. Είναι και το θέμα της πολιτικής ώθησης, κάλυψης των υπηρεσιών, είναι και τα όχι ασήμαντα νομικά εμπόδια. Ας ξεκινήσουμε από αυτά.

Οι ελεγκτές πρώτα πρέπει να καλέσουν όποιον έχει "ακάλυπτο" έμβασμα. "Όλοι ζητούν αναβολή, άλλοι είναι στο εξωτερικό. Αλλά αν δεν έχουμε την απάντησή τους, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα των ελέγχων" είπε ο κ. Στασινόπουλος. Και πρόσθεσε για τα προσδοκώμενα έσοδα ότι "είναι αβέβαιο αν θα εισπραχθούν, πρόκειται για υψηλά ποσά και αναμένονται οι προσφυγές των εμπλεκομένων". Και ας συνυπολογίσουμε την αξιοποίηση κάθε νομικής δυνατότητας ή και σφάλματος των υπηρεσιών από τους έμπειρους και υψηλά αμειβόμενους νομικούς των εμπλεκομένων.

Είναι προφανές ότι το πεδίο είναι ναρκοθετημένο. Η απογοήτευση προέρχεται από το ότι παρά τις συζητήσεις και τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή δεν έχουν διατυπωθεί προτάσεις νομοθετικές που θα αίρουν αποφασιστικά τα εμπόδια. Όχι για να τιμωρηθούν αθώοι, αλλά για να πληρώσουν σύντομα οι ένοχοι.

Η δεύτερη πλευρά είναι η πολιτική. Αφορά βεβαίως τις νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Αφορά και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που πρέπει να δεχθούμε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις -ειλικρινείς, γιατί όχι;- το αποτέλεσμα των ελέγχων είναι ισχνότατο. Αφορά όμως και τη στάση όλων των δημοκρατικών κομμάτων: να παρέχουν πολιτική κάλυψη στις υπηρεσίες για όσα προσπαθούν να κάνουν, ώθηση για περαιτέρω έρευνα. Γιατί τα συμφέροντα που έχουν να αντιπαλέψουν είναι πάρα πολύ ισχυρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL