Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Eρωτήματα για την Κατεχάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Eρωτήματα για την Κατεχάκη

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ξεχνά ποιων προϊσταται και προχωρά σε κρίσεις τύπου δικαστή Ντρεντ εναντίον της δικαστικής εξουσίας, ανακαλύπτει κενά νομοθεσίας για τα οποία διαθέτει πάντα νομοθετικές προτάσεις -θυμίζουμε πως παλιότερα έκρινε πως δεν επαρκούσε ο υπάρχων και δικός του "κουκουλονόμος" για να πιάνει τον κουκουλοφόρο πριν πετάξει τη μολότοφ- ή επικαλείται την ύπαρξη της τρομοκρατίας και ζητά απόλυτη υπακοή στις επιταγές της κυβέρνησης- βλέπε δήλωση σε συνάντηση με πρόεδρο Δημοκρατίας στην οποία ζήτησε "απόλυτη κοινωνική ομόνοια προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς παραφωνίες, χωρίς υποσημειώσεις" -εξελίσσοντας το ξόρκι περί "καταδίκης από τα κόμματα χωρίς υποσημειώσεις".

Ανάλογο σκηνικό είχε στηθεί άλλωστε ακριβώς πριν ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2013 όταν, με συνέντευξή του στην "Καθημερινή" λίγο μετά το χτύπημα με ρουκέτα στα γραφεία της Ν.Δ., είχε υποστηρίξει ότι στην ΕΛ.ΑΣ. γνώριζαν για χτύπημα από τον προηγούμενο Νοέμβριο, ενώ ερωτηθείς για τους δύο νεαρούς που κατηγορούνταν για τη "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" και είχαν αφεθεί ελεύθεροι αφού ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ότι δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους, είχε μιλήσει για μια "μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος που επιλέγει να εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση που συνιστά για το πολίτευμα και τη ζωή των πολιτών η ένοπλη τρομοκρατική δράση". Η φράση αυτή είχε προκαλέσει και τότε την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία τον καλούσε να είναι προσεκτικός και στην οποία δεν είχε απαντήσει επωνύμως ο υπουργός αλλά "κύκλοι" της Κατεχάκη, επιμένοντας στα λεγομένά του.

Την περασμένη εβδομάδα ξέσπασε νέα κόντρα μεταξύ δικαστικών, υπουργείου Δικαιοσύνης και Ν. Δένδια με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Για άλλη μια φορά, μετά την επώνυμη δήλωση του η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με "κύκλους" και διαρροές που ευνοούν την προαναγγελία κυβερνητικών πρωτοβουλιών με στόχο τις άδειες, ουσιαστικά όλων των κρατουμένων.

Την ώρα όμως που διαρροές από την Αντιτρομοκρατική προς ορισμένα ΜΜΕ υποδηλώνουν ανησυχία για νέο κύμα τρομοκρατίας από συνεργασία Μαζιώτη, Ξηρού ή και Πυρήνων της Φωτιάς, παραβλέπονται όλα τα ερωτηματικά για τις συμπτώσεις στην τακτική της Κατεχάκη. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι όπως μετά το χτύπημα του περασμένου Ιανουαρίου ο Ν. Δένδιας δήλωνε ότι το περίμεναν από τον Νοέμβρη, έτσι και με διαρροές από τον Σεπτέμβριο του 2013 κορυφαίο στέλεχος της Κατεχάκη μιλούσε για επικείμενο και διατασσόταν, τον Νοέμβριο, επιφυλακή στην αστυνομία που ωστόσο δεν απέτρεψε τα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα που σημειώθηκαν έκτοτε: τη δολοφονία των τριών χρυσαυγιτών στο Ν. Ηράκλειο και την επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρόξενου. Κάπου εκεί αναπόφευκτα γεννάται το ερώτημα: τι συμβαίνει δηλαδή και ενώ ξέρουν, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, δεν πράττουν; Τι ακριβώς υπηρετούν οι διαρροές και η επιφυλακή;

Όσο για την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, για την οποία η Κατεχάκη αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη επικαλούμενη την απουσία νομοθεσίας που να της επιτρέπει παρακολούθηση κρατουμένου σε άδεια, είναι απορίας άξιο πώς γνώριζε η αστυνομία ότι δεν κοιμήθηκε σπίτι του ο Κώστας Σακκάς και τον συνέλαβε για παραβίαση περιοριστικών όρων την οποία η Δικαιοσύνη απέρριψε αθωώνοντάς τον από αυτή την κατηγορία;

Οι ίδιες απορίες ενισχύονται με τη συνέντευξη του Ν. Δένδια το περασμένο Σάββατο στην "Ημερησία", ο οποίος για άλλη μια φορά παρουσιάζεται ως παρατηρητής που έχει "εγκαίρως προειδοποιήσει ότι υπάρχει μία επικίνδυνη ώσμωση, διαρκώς αυξανόμενη, μεταξύ του ποινικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας" για την οποία ζητά "θεσμικές τομές στο σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο, με τον τρόπο που λειτουργεί, αποτελεί στην πράξη εστία διαφθοράς και κέντρο εκπόρευσης πάσης μορφής εγκληματικότητας". Ενδιαφέρον είναι και το παιχνίδι λέξεων γύρω από το ζήτημα της παρακολούθησης κρατουμένων σε άδεια στην προσπάθειά του να αποποιηθεί κάθε ευθύνη λέγοντας πως "είναι διαφορετικό ζήτημα η επιτήρηση ενός κρατουμένου για το αν θα δώσει το 'παρών' στο αστυνομικό τμήμα ή αν θα διαμείνει στην οικία που έχει δηλώσει, από μία 'βήμα-βήμα' παρακολούθηση", ενώ εμφανίζεται και πάλι να κάνει υποδείξεις στους δικαστές, εξαιρώντας από την κριτική του τον υπουργό Δικαιοσύνης -πώς θα μπορούσε άλλωστε, ειδικά μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών στο Μαξίμου την επομένη της κόντρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL