Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
Σκάνδαλα, τρόικα και χρέος σπρώχνουν την κυβέρνηση σε εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλα, τρόικα και χρέος σπρώχνουν την κυβέρνηση σε εκλογές

Ο Αντ. Σαμαράς, απομονωμένος από σύσσωμη την αντιπολίτευση που δεν δέχθηκε να γίνει ντεκόρ στην κυβερνητική φιέστα της προεδρίας, πανηγυρίζει με τον Ζ. Μπαρόζο ενόσω τα ξένα ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν "κατά φαντασίαν θεραπευμένο"...

Σε ένα ασφυκτικό πολιτικό κλίμα, που φέρνει στην επιφάνεια νέα εκλογικά διλήμματα για την κυβέρνηση, οδηγεί το Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη το κουβάρι των σκανδάλων που ξετυλίγεται τα τελευταία 24ωρα. Οι αποκαλύψεις αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα των συγκυβερνώντων κομμάτων, η κυβερνητική φιέστα της ελληνικής προεδρίας έχει ήδη ξεχαστεί, οι εταίροι μεταθέτουν για ολοένα και αργότερα τη -δήθεν- "τελική λύση" για το ελληνικό χρέος και η κυβέρνηση εμφανίζεται να ξεμένει από πολιτικά καύσιμα.

Την περασμένη εβδομάδα, όλοι στο Μαξίμου ανέμεναν ότι η εβδομάδα που τελείωσε θα ήταν ένα "πανηγυρικό" επταήμερο. Ο Αντ. Σαμαράς ετοιμαζόταν να υποδεχθεί, εν χορδαίς και οργάνοις, τους θεσμικούς επικεφαλής της Ε.Ε. στην Αθήνα, ενώ όλα ήταν έτοιμα για τις φιέστες στο Ζάππειο και το Μέγαρο Μουσικής. Ωστόσο, ο Αντ. Σαμαράς, απομονωμένος, είδε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να αρνούνται να παίξουν το "ντεκόρ" στο σκηνικό που είχε στήσει και έτσι περιορίστηκε να υποδεχθεί μόνος του, με τους υπουργούς του, τον Ζ. Μπαρόζο, τον Χ. Βαν Ρομπάι και το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Ευαίσθητες ισορροπίες

Και μετά ήρθε... το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αποκαλύψεις για ένα απίστευτο πάρτι σε βάρος του Δημοσίου, κατηγορούμενοι που αποτελούσαν "προσωπικές επιλογές" πρώην πρωθυπουργών και του περιβάλλοντός τους, "κολλητοί" με προσβάσεις στην εξουσία και ένα κουβάρι εταιρειών, εμβασμάτων και, εν τέλει, διαπλοκής έφεραν τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ εκ νέου αντιμέτωπες με το διεφθαρμένο κυβερνητικό παρελθόν τους. Το σκάνδαλο με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει ήδη δημιουργήσει σκηνικό κινούμενης άμμου στο εσωτερικό της Συγγρού και της Χαριλάου Τρικούπη, οι "καραμανλικοί" και οι "παπανδρεϊκοί" παρακολουθούν με αμηχανία και αγωνία τις εξελίξεις, ενώ ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος διαπιστώνουν καθημερινά πως, εκτός από το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή του Μνημονίου, υπάρχουν κι άλλα θέματα που θα "πληρώσουν" όταν ανοίξουν οι κάλπες.

Οι δανειστές επιμένουν

Σαν να μην έφταναν αυτά, η νέα σκανδαλολογία που πλήττει τα συγκυβερνώντα κόμματα, πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τις αποκαλύψεις για τα εξοπλιστικά των Κάντα-Ευσταθίου, αλλά και τα ντοκουμέντα από την "υπόθεση Λιάπη", αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος ξεκίνησαν την προεδρία της Ε.Ε. απομονωμένοι, με τον γερμανικό Τύπο να χαρακτηρίζει ξανά την Ελλάδα "ειδική περίπτωση", να ονομάζει τον Αντ. Σαμαρά "κατά φαντασίαν θεραπευμένο" και τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλουμ να προειδοποιεί πως ναι μεν η Ελλάδα έκανε δημοσιονομική πρόοδο, ωστόσο δεν έχει ακόμη αλλάξει "τη δομή της οικονομίας της". Επίσης, οι "τροϊκανοί" εμφανίζονται αποφασισμένοι να εμμείνουν στις αξιώσεις τους για νέα σκληρά μέτρα (παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, μέτρα "ισοδύναμα" του δημοσιονομικού κενού κ.ά.), ενώ οι εταίροι, διά στόματος Ντέισελμπλουμ, παραπέμπουν όλες τις σοβαρές αποφάσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Με άλλα λόγια, καταδικάζουν τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο σε ταπεινωτική ήττα στις ευρωεκλογές του Μαΐου, καθώς οι συγκυβερνώντες αρχηγοί δεν θα έχουν τίποτα να επικαλεστούν για να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών.

Διά παν ενδεχόμενο

Τούτων δοθέντων, τα εκλογικά σενάρια επανέρχονται ξανά στο τραπέζι. Και αυτή τη φορά όχι ως απόρροια της ιδιότητας ενός πρωθυπουργού να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά ενδεχομένως ως... αναγκαιότητα. "Δεν μπορεί να μη σκάσει κάπως όλο αυτό το πράγμα", εκτιμά κορυφαίος υπουργός, την ώρα που ακόμη και ο Γ. Στουρνάρας κατανοεί πλέον ότι οι πιθανότητες ενός πολιτικού "ατυχήματος" πολλαπλασιάζονται: "Υπάρχουν πράγματα που περνούν από τη Βουλή και πράγματα που δεν περνούν", ομολόγησε μόλις προχθές ο υπουργός Οικονομικών στους Financial Times.

Εκλογικό δίλημμα

Έτσι, ο Αντ. Σαμαράς διαμορφώνει ήδη το -κατ' αυτόν- διακύβευμα των εκλογών και προεξοφλεί τις κάλπες, επιχειρώντας να τις χρεώσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, την ώρα που η "γαλάζια" μονταζιέρα ξεκινά νέα εκστρατεία κατασυκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ ως "φιλοτρομοκρατικού". Εδώ και ημέρες, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει διαρκώς ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν "αν θέλουν την Ευρώπη ή όχι", ενώ μόλις προχθές "ξέχασε" τις δηλώσεις πως οι εκλογές θα γίνουν το 2016 και είπε σε ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ πως "εγγυάται ότι ώς την προεδρική εκλογή, το 2015, δεν θα γίνουν εκλογές". Μάλιστα, "έδειξε" τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο για τις κάλπες που θα στηθούν τότε, επισημαίνοντας: "Εγώ τότε θα προτείνω ένα πρόσωπο (σ.σ.: για Πρόεδρο της Δημοκρατίας) που θα είναι κοινά αποδεκτό και θα έχει την εκτίμηση όλων των Ελλήνων. Όποιος δεν θα το αποδεχθεί, θα αναλάβει την ευθύνη για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL