Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εντυπώσεις

Ο απολογισμός στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας είναι συντριπτικός. Κατά την περίοδο της εφαρμογής του ευρώ, μεταξύ 2001 και 2013, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου στην Ευρωζώνη όχι μόνον δεν επιταχύνθηκε, αλλά υποχώρησε κατά 13,2%. Στις αρχές της περιόδου, η Ευρωζώνη...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Νέο έτος, παλιά προβλήματα

Ο απολογισμός στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας είναι συντριπτικός. Κατά την περίοδο της εφαρμογής του ευρώ, μεταξύ 2001 και 2013, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου στην Ευρωζώνη όχι μόνον δεν επιταχύνθηκε, αλλά υποχώρησε κατά 13,2%. Στις αρχές της περιόδου, η Ευρωζώνη κεφαλαιοποιούσε 20,1% του ΑΕΠ, ενώ κατά το λήξαν έτος αυτός ο δείκτης είχε κατέλθει στο 17,2% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η παραγωγικότητα της εργασίας δεν εκτινάχθηκε, αλλά φυτοζωεί σε μηδενικά επίπεδα μεταβολής.

Στην ίδια τη Γερμανία τα στοιχεία είναι ακόμη πιο συντριπτικά: στο διάστημα της τελευταίας 12ετίας, ενώ η πραγματική αμοιβή της εργασίας παρέμεινε στάσιμη, ο σχηματισμός κεφαλαίου δεν εκτινάχθηκε, αλλά υποχώρησε συνολικά κατά 8,8%. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 22% στις αρχές του 2001, ο σχηματισμός κεφαλαίου έχει υποχωρήσει σήμερα στο 16,5% και με μηδενική μεταβολή της παραγωγικότητος της εργασίας κατά την αυτή περίοδο. Εάν σήμερα η Γερμανία εμφανίζει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στα εξωτερικά πλεονάσματά της, που της αποκομίζουν πρόσθετο εισόδημα εκ του εξωτερικού ίσο με 7,5% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι, παρά τα πλεονάσματά της, η γερμανική οικονομία δεν αυξάνεται, αλλά παραμένει εγκλωβισμένη σε διαδικασία συρρίκνωσης, της τάξης του -7%. Αυτή η συνθήκη προαναγγέλλει ήδη οτιδήποτε άλλο εκτός από σταθεροποίηση της παραγωγικής οικονομίας, ακόμη και για το τρέχον έτος.

Όποιοι πρόθυμα εκστασιάζονται μπροστά στην υποθετική γερμανική ισχύ, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η σαγηνευτική πρόσοψη βασίζεται σε εσωτερικά τραύματα που δεν θεραπεύονται, αλλά συνεχίζουν να κακοφορμίζουν, με απρόβλεπτες αποσταθεροποιητικές συνέπειες τόσο για την υπερ-ρήνια χώρα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, που επί του παρόντος σύρεται δεμένη στο προβληματικό άρμα της.

kvergo@gmail.com

*Από το άρθρο του Κώστα Βεργόπουλου, 10/01/2014

Δείτε όλα τα σχόλια