Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
To δίλημμα των εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

To δίλημμα των εκλογών

Τέσσερα χρόνια παρά κάτι έχουν περάσει από την απόφαση της τότε κυβέρνησης να βάλει την Ελλάδα στον "αστερισμό των Μνημονίων". Τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κάθε δημόσια και ιδιωτική συζήτηση στη χώρα περιστρέφεται γύρω από spread, επιτόκια, ελλείμματα, πλεονάσματα, ανεργία, φόρους, νομισματικές ισοτιμίες, ανταγωνιστικότητα κ.λπ.

Η πολιτική ζωή της χώρας, ο δημόσιος λόγος και διάλογος μοιάζουν με ένα διαρκές συνέδριο λογιστών που καθημερινά μας βομβαρδίζουν με αριθμούς και δείκτες για να μας πείσουν ότι ο "υπαρξιακός στόχος" για την Ελλάδα, η Ευρώπη, είναι -και υπό ποιες προϋποθέσεις- εφικτός. Είναι μια συζήτηση μεταφυσική. Μια συζήτηση που οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που υποτίθεται ότι επιδιώκει. Που δεν μπορεί να εξηγήσει τη συνεχώς διογκούμενη απογοήτευση που έχει κυριεύσει τους πολίτες για την Ευρώπη. Και όχι μόνο στη χώρα μας.

Και οι ομιλίες Σαμαρά - Μπαρόζο στην πρεμιέρα της ελληνικής προεδρίας την περασμένη Τετάρτη έδωσαν μια ακόμα ώθηση στον ευρωσκεπτικισμό. Μόνο όταν γνωρίζεις επακριβώς την αξία ενός πράγματος που αγοράζεις (για να υιοθετήσω και εγώ τη ρητορική της αγοράς) μπορείς να εκτιμήσεις αν η τιμή του είναι παράλογη, υπερβολική ή λογική. Και πολύ αμφιβάλλω αν κάποιος Έλληνας (συμπεριλαμβανομένης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας) γνωρίζει τι είναι και πόσο αξίζει σήμερα η Ευρώπη.

Το σίγουρο είναι ότι το τίμημα που ο κ. Μπαρόζο μάς ζήτησε να πληρώσουμε την περασμένη Τετάρτη και αποδέχθηκε άνευ όρων ο κ. Σαμαράς είναι σαράφικο. Πράγμα που σημαίνει ότι ο λόγος ύπαρξης αυτής της κυβέρνησης, που θυσιάζει το 90% των Ελλήνων στον βωμό ενός ψεύτικου ευρωπαϊκού ειδώλου, είναι επικίνδυνος. Εδραιώνει την πεποίθηση στους πολίτες ότι "πληρώνει" για να διατηρήσει μια Ευρώπη που λειτουργεί με τα ίδια κριτήρια, την ίδια λογική, θα έλεγα και την ίδια ορολογία, που χρησιμοποιούνται στις συγχωνεύσεις τραπεζών και πολυεθνικών. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτό το "πανοικονομικίστικο" μικρόβιο, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα σκοτώσει την Ευρώπη. Και αυτό είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Είτε είναι εθνικές, είτε ευρωεκλογές, είτε και τα δύο μαζί.

Η Ευρώπη είναι πολιτικά και κοινωνικά ασθενής. Αυτό που δεν κατανοούν (γιατί δεν μπορούν ή γιατί δεν θέλουν) η οικονομικοπολιτική ηγέτιδα τάξη της Ευρώπης και οι ιθαγενείς τοπάρχες της είναι ότι το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" εν ονόματι των αγορών και των ιδιωτικών συμφερόντων δεν περνάει πλέον αβρόχοις ποσί. Ότι οι κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις δεν καταργούνται με διατάγματα.

Και είναι γελοίο να ακούς τους μουλάδες του νεοφιλελευθερισμού να προειδοποιούν ότι, αν επικρατήσουν όσοι αρνούνται τον μονόδρομο των Μνημονίων, θα καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Την Ευρώπη κατεδαφίζουν κομμάτι - κομμάτι οι πολιτικές που εφάρμοσαν και επιμένουν να εφαρμόζουν.

Συμφωνώ ότι το να έχεις εναλλακτική πρόταση, έστω και διορθωτική της καταστροφικής πορείας που έχει πάρει η Ευρώπη, είναι δύσκολο. Ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Σίγουρα όμως ο δρόμος που προτείνουν οι ανά την Ευρώπη ανίερες συμμαχίες της μεταμοντέρνας Δεξιάς με τη μεταμοντέρνα Αριστερά οδηγούν κατευθείαν στον γκρεμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL