Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Πέτερ Μπόφινγκερ: Χρειαζόμαστε τολμηρούς πολιτικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέτερ Μπόφινγκερ: Χρειαζόμαστε τολμηρούς πολιτικούς

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πέτερ Μπόφινγκερ: Χρειαζόμαστε τολμηρούς πολιτικούς

* Αρκούν τα 55 δισ. ευρώ για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών τραπεζών;

«Όχι, είναι εντελώς ανεπαρκή. Το πρόβλημα είναι ότι ώς το 2016 δεν θα έχουμε καμία ασφάλεια, παρά τα μεγάλα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών που αναμένεται να εμφανιστούν τα επόμενα ένα-δύο χρόνια. Τα 55 δισ. θα συγκεντρωθούν εξάλλου ύστερα από δέκα χρόνια. Όλα αυτά δεν είναι λοιπόν μέτρα που επιφέρουν άμεση σταθερότητα στο σύστημα».

* Υπάρχει αποτελεσματικότερη λύση;

«Ασφαλώς. Αλλά η προϋπόθεσή της είναι η δραστική μείωση της διαδικτύωσης των τραπεζών. Στην Ευρώπη οι τράπεζες είναι υπέρ το δέον διαδικτυωμένες και αυτό μπορεί να προκαλέσει ντόμινο χρεωκοπιών σε περίπτωση που η μία ή η άλλη τράπεζα έχει μεγάλες δυσκολίες. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των παλιών χρεών μέσω της καθιέρωσης ενός φόρου περιουσίας. Τη νύφη θα πρέπει να την πληρώσουν οι πλούσιοι, όχι οι πιστωτές των τραπεζών».

* Στη φετινή έκθεση των πέντε σοφών γράφετε ότι η συγκυρία αρχίζει να βελτιώνεται στην Ευρώπη. Τι επιπτώσεις έχει αυτό για την Ευρωζώνη;

«Το σημαντικότερο για μένα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη. Αλλά οι τρέχοντες οικονομικοί δείκτες στην Ευρωζώνη δεν είναι αντίστοιχα καλοί: η βιομηχανική παραγωγή είναι πεσμένη και το ευρώ υπερτιμημένο -κάτι που υπονομεύει τις προσπάθειες πολλών χωρών να μειώσουν τα έξοδα παραγωγής. Από αυτή την άποψη δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος».

* Η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί έτσι χίμαιρα;

«Μάλλον. Για να αρχίσει να μειώνεται η ανεργία θα έπρεπε να προηγηθεί ανάπτυξη κατά 3% τα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Αυτό δεν φαίνεται όμως στον ορίζοντα».

* Πρωτοβουλίες όπως εκείνη πρόσφατα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων δεν βοηθούν;

«Βοηθούν, αλλά από ποσοτική άποψη αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Τα χρήματα που θα δοθούν σχετικά σε κάθε χώρα δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

* Πιστεύετε ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία θα υλοποιήσει την ιδέα ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών;

«Ο μεγάλος συνασπισμός δεν έχει εξαγγείλει θεμελιώδεις αλλαγές προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Από την άλλη, όμως, είμαι σίγουρος ότι, όταν η νέα κυβέρνηση αρχίσει να λειτουργεί κανονικά, θα κάνει περισσότερα από εκείνα που προβλέπει η συμφωνία του συνασπισμού».

Συνέντευξη του Νίκου Χειλά, 5.1.2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL