Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

EL PAIS: Αλλαγή πολιτικής

Πέντε χρόνια βαθιάς οικονομικής ύφεσης έχουν συσσωρεύσει πολλαπλά δεινά στην ισπανική κοινωνία. Οι περικοπές δαπανών στην παιδεία, την υγεία και τις επενδύσεις προστέθηκαν σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν ευνοεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

EL PAIS

Αλλαγή πολιτικής

Πέντε χρόνια βαθιάς οικονομικής ύφεσης έχουν συσσωρεύσει πολλαπλά δεινά στην ισπανική κοινωνία. Οι περικοπές δαπανών στην παιδεία, την υγεία και τις επενδύσεις προστέθηκαν σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν ευνοεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της φτώχειας και ο παροξυσμός κοινωνικών ανισοτήτων, που υποθηκεύουν το παρόν των συνταξιούχων και το μέλλον των νέων. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία πιστοποιούν μια αυξανόμενη φτωχοποίηση και την καταστροφή των δυνατοτήτων για δημιουργία πλούτου μέσω των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη. Η ύφεση δεν είναι η μόνη αιτία αυτής της εξέλιξης. Ρόλο έπαιξαν επίσης η ασυνάρτητη οικονομική πολιτική της αμέσως προηγούμενης περιόδου και η αντιφατική διαχείριση από την παρούσα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η κοινωνική κρίση που μαστίζει σήμερα τη χώρα απαιτεί μια διαφορετική οικονομική πολιτική για το 2014. Ο βασικός άξονας του αναπροσανατολισμού οφείλει να είναι μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα, ώστε να διευρύνει τα περιθώρια αύξησης των κρατικών επενδύσεων και των κοινωνικών δαπανών.

 

THE GUARDIAN

Σοβινιστική διοργάνωση

Οι δύο εκρήξεις στο Βόλγκογκραντ μας υπενθυμίζουν ότι οι σύγχρονες Ολυμπιάδες είναι πρώτα εθνικιστικές επιδείξεις και δευτερευόντως αθλητικά γεγονότα. Η καθεμιά είναι πιο ακριβή και πολιτικοποιημένη από την προηγούμενη, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως μαγνήτης για τους εχθρούς του εκάστοτε κράτους. Οι Χειμερινοί Αγώνες στο Σότσι ήδη έχουν αγγίξει κόστος εξίσου υπέρογκο με εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο. Αποτελούν μία αναίσχυντη διαφήμιση υπέρ της Ρωσίας του Πούτιν. Ο ίδιος παρέλαβε την Ιερή Φλόγα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας ως άλλος Ιβάν ο Τρομερός. Η φλόγα στάλθηκε στον Βόρειο Πόλο και στο Διάστημα. Ενα γιγάντιο στάδιο κατασκευάζεται για να φιλοξενήσει τις τελετές έναρξης και λήξης, που θα διαρκέσουν μόνο μερικές ώρες. Αλλά, όσο πιο σοβινιστική είναι μία διοργάνωση, τόσο γίνεται αναπόφευκτη η επίθεση από τις σκοτεινές δυνάμεις της τρομοκρατίας. Οι λογικές κυβερνήσεις πρέπει είτε να αποκλιμακώνουν τέτοια γεγονότα είτε να τα μποϊκοτάρουν, αφού «σκηνοθετούνται» από διεφθαρμένους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς που αδιαφορούν για τις πόλεις και τους ανθρώπους που εξαθλιώνουν στο πέρασμά τους.

Δείτε όλα τα σχόλια