Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Το "πολιτικόν ζήτημα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "πολιτικόν ζήτημα"

Τι μου λέτε... Ώστε οι πολιτικοί λαδώνονται, οι υπουργοί παίρνουν μίζες για δουλειές του Δημοσίου που υπογράφουν. Οποία έκπληξη! Υπάρχει ηθικόν ζήτημα σήμερα στην Ελλάδα, είναι η έκφραση που χρησιμοποιείται εσχάτως από τους πολιτικούς που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια και τους πολιτικά ορθούς διαμορφωτές γνώμης. Οι οποίοι, ως νέοι Ροβεσπιέροι, ζητούν "κάθαρση": στην πολιτική, στην οικονομία, στο κράτος, στο δικαστικό σώμα. Ειδάλλως, προειδοποιούν, κινδυνεύουν οι θεσμοί, η ίδια η λειτουργία της Δημοκρατίας.

Ψυχραιμία, παιδιά! Ηθικόν ζήτημα υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά, όπως φαίνεται, εσείς δεν τον είχατε πάρει χαμπάρι.

Όλα αυτά τα χρόνια που η ιδιοποίηση, η κατάχρηση, η λεηλασία του δημόσιου χρήματος ήταν σε κοινή θέα, εσείς, όπως τα τρία πηθικάκια, δεν βλέπατε, δεν ακούγατε, δεν μιλάγατε.

Το αντίθετο, όποιος τολμούσε να μιλήσει για πολιτική διαφθορά, για "ηθικόν ζήτημα", τον καταγγέλλατε ως βδελυρό συκοφάντη και υπονομευτή των δημοκρατικών θεσμών.

Γι' αυτό, ας μου επιτρέψετε να αμφιβάλω για την ειλικρίνειά σας. Δεν είναι το "ηθικόν ζήτημα" που σας τρομάζει, αλλά το "πολιτικόν ζήτημα". Δεν είναι η διαφθορά, οι μίζες, οι συγκρούσεις των διαπλεκόμενων συμφερόντων που σας ανησυχούν, αλλά η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης.

Οργή, κούραση, αηδία: αυτές είναι οι λέξεις που εκφράζουν τα αισθήματα της κοινής γνώμης στο νέο (και τόσο παλιό) σίριαλ των σκανδάλων.

Ο Άκης, ο Γιάννος, ο Λιάπης, ο Κάντας, ο Τομπούλογλου, τα υποβρύχια, η Siemens (πάλι), τα όπλα, δεν προσθέτουν κάτι που δεν γνωρίζαμε. Είναι ο ίδιος θίασος των κολλητών και των λαμόγιων ο οποίος λεηλατεί την Ελλάδα επί τέσσερις δεκαετίες με το πολιτικό άλλοθι ότι "μαζί τα φάγαμε" και άρα "όλοι το ίδιο είμαστε".

Και αυτό που καταρρέει δεν είναι οι θεσμοί, αλλά αυτοί που χρησιμοποίησαν τους θεσμούς για να μεταβάλουν το κράτος σε κερδοσκοπική εταιρεία, τα κόμματα σε Α.Ε. και τους πολιτικούς σε υπαλλήλους και συνεταίρους ιδιωτικών συμφερόντων.

Αυτό που καταρρέει παρασύροντας στην πτώση του και τη χώρα είναι το "κόμμα του χρήματος".

Τέλος εποχής, τέλος διαδρομής. Ο χρόνος τους έληξε.

Το "ηθικόν ζήτημα" δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς να λυθεί το "πολιτικόν ζήτημα". Και το "πολιτικόν ζήτημα" δεν μπορούν να το λύσουν αυτοί που το δημιούργησαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL