Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η ομολογία της κυρίας Μέρκελ

«Αν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ, θα την ακολουθούσαμε όλοι σε μεταγενέστερο χρόνο» ομολόγησε η Άνγκελα Μέρκελ στις 19 Δεκεμβρίου.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Η ομολογία της κυρίας Μέρκελ

«Αν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ, θα την ακολουθούσαμε όλοι σε μεταγενέστερο χρόνο» ομολόγησε η Άνγκελα Μέρκελ στις 19 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τη δήλωση της χρονιάς που διαψεύδει όσους πίστεψαν ότι η ελληνική κρίση οφείλεται πρωτίστως στις μεγάλες ελληνικές αδυναμίες. Όπως επιβεβαίωσε εμμέσως η Γερμανίδα καγκελάριος, οι μεγάλες ελληνικές αδυναμίες θα επέφεραν μια μεγάλη «ελληνική» κρίση, από τις πολλές που πέρασε ο τόπος χωρίς να υποστεί μια οικονομική κατάρρευση πολεμικών διαστάσεων. Η Γερμανίδα καγκελάριος ουσιαστικά επικύρωσε τα επιχειρήματα της Αριστεράς, η οποία υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι η Ελλάδα, υπό την άγνοια και τον φόβο απροετοίμαστων κυβερνήσεων, αποδέχθηκε στα τυφλά μια καταστροφική πολιτική, σχεδιασμένη για να κερδίσει χρόνο η Ευρώπη ώσπου να αποφασίσει πώς και πότε θα επιδιορθώσει την προβληματική νομισματική ένωση.

Η πολιτική αυτή στηρίχθηκε στην ηθική ενοχοποίηση και στην απειλή της έξωσης την ώρα που όλοι γνώριζαν ότι κάθε κράτος-μέλος ήταν και εξακολουθεί να είναι αναντικατάστατο για το οικοδόμημα. Δεν νοείται εθνική αποχώρηση χωρίς κατάρρευση της Ευρωζώνης, αφού κάτι τέτοιο θα επιδρούσε διαλυτικά στην εμπιστοσύνη στο νόμισμα, εμποδίζοντας έτσι την ομαλή ροή των χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η αποχώρηση ενός μέλους από την Εδέμ εκθέτει την Εδέμ σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, αντίστοιχες με εκείνες στις οποίες εκτίθεται το μέλος που αποχωρεί. Γι' αυτό και δεν αποχωρεί κανείς.

Μέσα από τη γερμανική ομολογία προκύπτει το χρήσιμο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί υπό συνθήκες ψυχροπολεμικού φόβου και ότι οφείλει να δράσει προκειμένου να απενεργοποιήσει τις «πυρηνικές» ιδιότητες του νομίσματος. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση, είτε η σημερινή είτε η επόμενη, οφείλει να ξεκαθαρίσει με αποφασιστικότητα το σημερινό «τοπίο στην αιθαλομίχλη» και να αυξήσει τις πρώτες δειλές αντιστάσεις που έχει προβάλει στην «ηγεμονία» της τρόικας - μια ιστορικά πρωτότυπη δομή επικυριαρχίας που γελοιοποιεί και εκθέτει κάθε έννοια ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Άρθρο του Παύλου Παπαδόπουλου, 29.12.2013

Δείτε όλα τα σχόλια