Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χρυσός, σμύρνα, και λίβανος

Ακόμα και στα Χριστούγεννα, γιορτή της γέννησης του νέου και ελπιδοφόρου, ο χρυσός έχει τη θέση του. Χρυσό, σμύρνα και λίβανο έφεραν οι τρεις μάγοι για να τα προσφέρουν στο θείο βρέφος.

Ακόμα και στα Χριστούγεννα, γιορτή της γέννησης του νέου και ελπιδοφόρου, ο χρυσός έχει τη θέση του. Χρυσό, σμύρνα και λίβανο έφεραν οι τρεις μάγοι για να τα προσφέρουν στο θείο βρέφος. Κίνηση που με κάποια δόση καλόπιστης αυθαιρεσίας μπορεί να ερμηνευτεί ως εξής: Καλά και άγια η σμύρνα της θυσίας και ο λίβανος των ιδεών. Αλλά και ο χρυσός του ρεαλισμού έχει τη χρησιμότητά του σε έναν κόσμο υλικών αναγκών. Ακόμα και για τον Χριστό -κατά τους μάγους τουλάχιστον.

Ο ρεαλισμός του χρυσού είναι σήμα κατατεθέν και των ημερών μας. Η κτήση χρυσού, παρ' ότι νόμιμη και γενικευμένη ως επιδίωξη, στις δύσκολες εποχές της φτώχειας ούτε θεωρείται ηθική ούτε είναι δημοφιλής. Διότι, σύμφωνα με τον σαρκασμό του Σαίξπηρ, ο χρυσός κάνει "άσπρο το μαύρο, άσχημο τ' όμορφο, σωστό το λάθος, σπουδαίο το χυδαίο, νέο το παλιό, γενναίο το δειλό... Βρίσκει γαμπρό μέχρι στη χήρα τη γριά". Και θυμηθείτε τον νεανικό σαρκασμό του Μαρξ στο γνωστό -αν και όχι τόσο... μαρξιστικό- βιβλιαράκι "Το χρήμα χορεύει για σένα".

Ούτε οι κατέχοντες χρυσό -ή μετοχές εν πάση περιπτώσει και καταθέσεις- είναι φυσικά δημοφιλείς. Όση σμύρνα θυσίας και λιβάνι ιδεών κι αν διαθέτουν, εφόσον διαθέτουν αρκετό χρυσό, το μάτι κολλάει εκεί. Διότι ο χρυσός την έχει αυτή την ιδιότητα -να χλομιάζουν μπροστά του όχι μόνο άνθρωποι, αλλά και ιδέες. Πράγμα που αποδείχτηκε τελευταία με τα σχόλια που δημιούργησε η κτήση και η επένδυση χρυσού από ανθρώπους που κατά τα άλλα τη σμύρνα και το λιβάνι τους δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει.

Αλλά ο Χριστός κι ο Μαρξ πέθαναν στην ψάθα. Αν έχεις δυο χιτώνες, δώσε τον ένα -είπε ο πρώτος. Πάρε τους χιτώνες από τους πλούσιους για να ντύσεις τους φτωχούς, είπε ο δεύτερος. Η σμύρνα και ο λίβανος καθοδήγησαν δηλαδή τη ζωή τους -κι αυτό το μάθημα είναι επίκαιρο. Ας κρατήσουν λοιπόν τη σμύρνα και τον λίβανο κι ας δουν τι θα κάνουν με τον χρυσό. Σο κάτω-κάτω, η συζήτηση που προκλήθηκε, με πολλές κακόπιστες ανοησίες και πολύ περισσότερες καλόπιστες επιφυλάξεις, δείχνει ότι η ανέχεια δεν ταιριάζει με την ανοχή. Η γριά η χήρα να μείνει στο ράφι -ζητάμε πολλά;

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο