Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
12η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

12η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων

12η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων

Το κέντρο Αντιγόνη (κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης για το ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία) οργανώνει τη 12η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων με θέμα «Κέντρα κράτησης αλλοδαπών και πρόσβαση στο άσυλο». Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ώρα 17.30, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα). Μετά τον χαιρετισμό του Μιχάλη Τρεμόπουλου (αντιπροέδρου της «Αντιγόνης») το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Α΄ Ενότητα (17.30 – 19.00): Συνθήκες διαβίωσης που παραμβιάζουν τα δικαιώματα των κρατουμένων. Ομιλητές: Σπύρος Ριζάκος, Εύα Κοσσέ, Γιονούς Μουχαμεντί, Χρήστος Φωτόπουλος. Συντονίστρια: Ελένη Σπαθανά.

Β΄ Ενότητα (19.30 – 21.00): Η διαδικασία πρόσβασης στο άσυλο: θεσμικές ελλείψεις και προοπτικές: Σπύρος Κουλοχέρης, Έρικα Καλαντζή, Ελένη Κουτρούμπα, Ηλίας Αναγνωστόπουλος. Συντονίστρια: Κλειώ Παπαπαντολέων.

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή των ΑΣΚΙ

Τρεις μέρες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, 20-22 Δεκεμβρίου

Όπως κάθε χρόνο, εδώ και τα τέσσερα χρόνια, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), μας καλούν στην τριήμερη χριστουγεννιάτικη γιορτή τους, με ένα πλούσιο πρόγραμμα.

Παρασκευή 20.12, ώρα 12.00. Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Αλεξάτου Ιστορικό λεξικό του ελληνικού εργατικού κινήματος (Γιώργος Αλεξάτος, Στέφανος Βαμιεδάκης, Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν, συντονιστής: Νίκος Πετραλιάς). 17.45: Το φαινόμενο Χρυσή Αυγή: τέσσερις συγγραφείς συνομιλούν με αφορμή τα βιβλία τους (Σταύρος Ζουμπουλάκης, Αφροδίτη Κουκουτσάκη, Άννα Φραγκουδάκη, Δημήτρης Ψαρρά, συντονίστρια: Αγγέλικα Ψαρρά. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Κωνσταντίνου Γεωργούση The Cleaners, για την προεκλογική εκστρατεία της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα το 2012.

Σάββατο, 21.12, ώρα 12.00. Παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Σμπαρούνη-Τρίκορφου Ημερολόγιο της εις Ρωσσίαν εκστρατείας, το οποίο εκδίδεται στη σειρά Μαρτυρίες των ΑΣΚΙ (Ιωάννα Παπαθανασίου, Δημήτρης Πλουμπίδης, Ολυμπία Σελέκου, εκπρόσωπος της οικογένειας Σμπαρούνη, συντονιστής Τάσος Σακελλαρόπουλος). 17.45: Προβολή του ντοκιμαντέρ του Μάρκος Γκαστίν Δημοκρατία, ο δρόμος του σταυρού, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, τον Γεράσιμο Μοσχονά και τον Ηλία Νικολακόπουλο.

Κυριακή 22.1220, ώρα 10.30 (με αφορμή το ημερολόγιο 2014 που εκδίδουν τα ΑΣΚΙ σε συνεργασία με την Αυγή). Συζήτηση με θέμα Μεταπολίτευση 1974: 40 χρόνια μετά. Μετάβαση ή αποκατάσταση; (Χαιρετισμός: Νίκος Φίλης. Ομιλητές: Έφη Γαζή, Κωστής Κορνέτης, Δημήτρης Παπανικολάου, Σωτήρης Ριζάς, συντονιστής: Βαγγέλης Καραμανωλάκης). Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από τους 105,5 Στο Κόκκινο.

Πληροφορίες: 210-3223062. Για το πλήρες πρόγραμμα: www.askiweb.eu.

Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Χαϊδοπούλου Βρυχέα

Οι εκδόσεις νήσος μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Χαϊδοπούλου Βρυχέα «Για τη σημασία της καθημερινότητας», την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136). Θα μιλήσουν οι: Νίκος Γιαννόπουλος (Στέκι μεταναστών), Σταύρος Σταυρίδης (ΕΜΠ), Χρυσούλα Μητσοπούλου (εκπαιδευτικός).

Παρουσίαση των «Επικίνδυνων πολιτών» της Νένης Πανουργιά

Oι εκδόσεις Καστανιώτη, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μας καλούν την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στον Ιανό στην παρουσίαση του βιβλίου «Επικίνδυνοι πολίτες». Μιλούν: Αθηνά Αθανασιάδου ( Πάντειο Πανεπιστήμιο), Δήμητρα Γκέφου-Μαδιανού (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Κωστής Καρπόζηλος (ΑΣΚΙ, Columbia University), Δημήτρης Χριστόπουλος (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Συντονίστρια: Μικέλα Χαρτουλάρη.

Γράμματα από το Παρίσι και άλλες εκδόσεις του «Αρχείου»

Οι νέες εκδόσεις Αρχείο μας καλούν σε μια βραδιά γνωριμίας με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Γράμματα από το Παρίσι του Κώστα Βάρναλη (επιμέλεια: Νίκος Σαραντάκος). Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ώρα 20.15 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48). Θα μιλήσουν οι: Νίκος Σαραντάκος, Κατερίνη Λιάμπη, Γιόλα Πήττα-Χλωροκώστα και η εκδότρια Ηρώ Διαμαντούρου. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Νίκος Καλαμό. Παράλληλα θα παρουσιαστούν και οι άλλοι τίτλοι του 2013 των εκδόσεων Αρχείο: Δέσποινα Διαμαντούρου, Εικόνες και αναμνήσεις από μια Πέλλα που δεν υπάρχει πια, Γ. Κ. Παπακωνσταντίνου, Σχέδια από τις σπουδές του στο ΕΜΠ (1915-1919).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL