Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Δημοκρατία... αμπαλαέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοκρατία... αμπαλαέα

Του Θανάση Καρτερού

Όποιος νόμιζε ότι η παράγκα απαντάται μόνο στο ποδόσφαιρο καλείται μπροστά στα έργα και τις ημέρες της συγκυβέρνησης να αλλάξει άποψη. Διότι οι στημένες διαιτησίες, τα στημένα παιγνίδια, η προσπάθεια επηρεασμού των αποτελεσμάτων με δόλια μέσα δεν ισχύουν μόνο στα γήπεδα. Ισχύουν, όπως φαίνεται, και στη δημοκρατία του Μνημονίου, την οποία οικοδομούν και υπηρετούν ο κύριος Σαμαράς και ο υπασπιστής του εκ κεντροαριστερών.

Διότι τι είναι η βιομηχανία Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου παρά στήσιμο της Βουλής για να περάσουν τα απέραστα; Τι είναι οι τροπολογίες της συμφοράς και της ντροπής που έχουν πέντε άρθρα αλλά ψηφίζονται "πακέτο" και όχι κατ' άρθρο; Τι είναι οι άλλες τροπολογίες που τσοντάρονται σε άσχετα νομοσχέδια για να γίνει η δουλειά; Τι είναι οι ανοιχτοί εκβιασμοί των βουλευτών για να συναινέσουν σε μέτρα που τους φέρνουν σε μετωπική σύγκρουση με τους πολίτες - ψηφοφόρους τους;

Φαλκίδευση της δημοκρατίας, θα πει ο σοβαρός. Προσπάθεια υφαρπαγής και νομιμοποίησης αποτελεσμάτων με άθλια μέσα, θα πει ο τυπικός. Κατά συρροήν απόπειρες να περνούν με δόλιους τρόπους δόλια μέτρα, θα πει ο νομικός. Ε, κι ο ψυλλιασμένος από όσα βλέπει στο ποδόσφαιρο θα πει: παράγκα. Παράγκα με τα όλα της. Και με απειλές, και με εξαγορές, και με παρασκήνιο, και με τους διαιτητές πιασμένους, και με διαπλεκόμενους. Και παράγκα αδίστακτη εν πολλοίς -να κι αν φωνάζετε.

Αφορμή για τις σκέψεις είναι η κουτοπονηριά για μετάθεση των δημοτικών εκλογών. Επειδή ξέρουν ότι στις ευρωεκλογές τους περιμένει το κακό συναπάντημα, σκέφτηκαν: Αν γίνουν μαζί με τον πρώτο γύρο των δημοτικών, θα πάμε στον δεύτερο γύρο με μια εκλογική πανωλεθρία στην πλάτη. Πάμε λοιπόν μια βόλτα τις ημερομηνίες. Έτσι και το κακό της πρώτης Κυριακής -παράσταση ήττας με τα όλα της- δεν θα το φορτωθούμε τη δεύτερη, αλλά και μπορούμε να υπολογίζουμε στην αποχή εκείνων που οι εκλεκτοί τους δεν θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Είναι τόσο φτηνό, που καταντάει κωμικό. Έχουν τους διαιτητές, τα media, την προϊσταμένη αρχή, το γήπεδο και φοβούνται τόσο ώστε να παίζουν με τις ημερομηνίες των αγώνων! Τόσο, ώστε να μη φοβούνται να δείχνουν πόσο φοβούνται. Κι έτσι το καταλληλότερο σχόλιο για τη συγκεκριμένη παραγκοδουλειά είναι ο σαρκασμός της Τούμπας: Αμπαλαέα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL