Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Απάντηση στις αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις Γεωργιάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση στις αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις Γεωργιάδη

Του Γιάννη Μπασκόζου*

Πότε λέτε αλήθεια και πότε ψέματα, κ. υπουργέ;

Όταν μιλάτε για 2.500 γιατρούς ειδικοτήτων που περισσεύουν από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και θα απολυθούν;

Όταν ομολογείτε πως «η μεταρρύθμιση θα γίνει οπωσδήποτε και θα έχει δημοσιονομικούς στόχους»;

Όταν ομολογείτε ανερυθρίαστα πως η μεταρρύθμιση είναι μνημονιακή υποχρέωση ή όταν διεκδικείτε για τον εαυτό σας τη δόξα των απολύσεων;

Όταν διαρρέετε πως σκοπεύετε να άρετε την πλήρη αποκλειστική απασχόληση των γιατρών των Κ.Υ. ή όταν λέτε πως θα κάνετε όλους τους γιατρούς της ΠΦΥ πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης;

Η δημόσια υγεία δεν είναι παιχνιδάκι, κ. Γεωργιάδη, για να παίζετε.

Η ένταξη των γιατρών σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από σας σαν απειλή και «τιμωρία».

Πότε λέτε αλήθεια και πότε ψέματα, κ. υπουργέ; Όταν ισχυρίζεστε πως δεν χρειάζονται γιατροί ειδικοτήτων στην ΠΦΥ ή όταν παραπλανητικά ισχυρίζεστε πως θα τους εντάξετε όλους σε ένα αναμορφωμένο σύστημα ΠΦΥ; Δεν σκοπεύετε να εντάξετε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ, κ. Γεωργιάδη, απλά προσπαθείτε να κρύψετε τα σχέδια απόλυσης μέσα από συνεχείς επικοινωνιακές πιρουέτες. Εξαθλιώνετε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και την ίδια στιγμή «απειλείτε» πως θα κάνετε νοσοκομειακούς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Πάντως, ματαιοπονείτε αν σκοπεύετε να αποχωρήσουμε οικειοθελώς. Θα αγωνιστούμε για παραμονή στη μισθωτή θέση εργασίας μας με αξιοπρεπείς σχέσεις και συνθήκες εργασίας μαζί με τους συναδέλφους μας των νοσοκομείων.

Πότε λέτε αλήθεια και πότε ψέματα, κ. υπουργέ; Όταν ισχυρίζεστε ότι το ιδιωτικό σύστημα είναι προτιμότερο και φθηνότερο ή όταν παραπλανητικά ισχυρίζεστε πως σκοπεύετε να εντάξετε όλο το σύστημα του ΕΟΠΥΥ σε δημόσιες δομές ΠΦΥ;

Πότε λέτε αλήθεια και πότε ψέματα, κ. υπουργέ; Όταν ισχυρίζεστε πως θα υπάρξει σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης ή όταν απειλείτε πως η αξιολόγηση για ένταξη στο σύστημα θα γίνει με βάση το αν ο κάθε γιατρός θα δείξει διάθεση συνεργασίας κατά τη διάρκεια της απεργίας; Απειλείτε και καλείτε σε απεργοσπασία και ομολογείτε πως η ιδέα του «πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων», η οποία προφανώς σας είναι προσφιλής, θα είναι το βασικό κριτήριο αξιολόγησης.

Τίποτα από όσα επικοινωνιακά χρησιμοποιείτε δεν είναι αλήθεια, κ. υπουργέ. Ο σκοπός σας είναι η πλήρης απορρύθμιση των δημόσιων δομών υγείας προκειμένου να τις παραδώσετε σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν ενδιαφέρεστε καθόλου για την υγεία του λαού και την κατάσταση των ασθενών και των Ατόμων με Αναπηρία, κύριοι της κυβέρνησης. Εσείς φέρατε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Εσείς υποχρεώσατε τα Άτομα με Αναπηρία να ταλαιπωρούνται στα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), αφού δεν ακούτε το αίτημά τους για 6μηνη παράταση των δικαιωμάτων τους και τους κόβετε συντάξεις και επιδόματα πριν προλάβουν να περάσουν από τα κέντρα πιστοποίησης. Εσείς σκοπεύετε να διαλύσετε πλήρως τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, απομακρύνοντας τους ειδικούς γιατρούς από την ΠΦΥ.

Αν θέλατε αληθινή φιλολαϊκή μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, κύριοι της κυβέρνησης, δεν θα διαλύατε τα πάντα στο όνομα των «αλλαγών». Δεν θα ανοίγατε πόλεμο με τους λειτουργούς της υγείας. Δεν θα κάνατε προμετωπίδα της πολιτικής σας τον μνημονιακό στόχο των απολύσεων - διαθεσιμοτήτων και την πάση θυσία ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών υγείας. Αν νοιαζόσασταν, θα φροντίζατε για την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, στις δημόσιες δομές υγείας. Εσείς έχετε κατορθώσει να πληρώνουν οι πολίτες όλο και περισσότερα για περίθαλψη, νοσηλεία και φάρμακα.

Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ, με κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας, με ομάδα υγείας, λειτουργίες πρόληψης και αποκατάστασης, δεν διαλύει το υπάρχον σύστημα και δεν εξαθλιώνει υγειονομικούς και ασθενείς. Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά, αναβαθμίζει τις υπάρχουσες δομές, αξιοποιεί το υπάρχον προσωπικό, προσλαμβάνει νέους γιατρούς πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης και εξασφαλίζει μεταβατικό στάδιο για τους ήδη υπηρετούντες, για να αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν, χωρίς απολύσεις και διαθεσιμότητες.

Αν σκοπεύατε να εντάξετε όλους τους γιατρούς στο σύστημα ΠΦΥ και να το αναβαθμίσετε, θα είχατε προβλέψει κονδύλια στον προϋπολογισμό, δεν θα μειώνατε κατά 1,2 δισ. τις δαπάνες υγείας για το 2014, δεν θα κόβατε τις παροχές ασθένειας στους ασφαλισμένους κατά 539 εκατ. ευρώ, δεν θα περικόπτατε κατά 30% την επιχορήγηση των νοσοκομείων.

Είστε επικίνδυνοι, κύριοι της κυβέρνησης, και λέτε συνεχώς ψέματα, κύριε υπουργέ.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στον ΕΟΠΥΥ μαζί με την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σας τρομάζουν και σας χαλούν τα σχέδια. Οι κινητοποιήσεις γίνονται για να μη διαλυθούν οι δημόσιες δομές ΠΦΥ και για να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας από την τσέπη τους. Μόνο αν σας σταματήσουμε υπάρχει ελπίδα. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για την κοινωνία.

* Ο Γιάννης Μπασκόζος είναι α' αντιπρόεδρος ΠΙΣ, εκπρόσωπος Αγωνιστικού Μετώπου Γιατρών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL