Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
O μέσος ΣΥΡΙΖΑίος και ο μέσος Atenistas
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O μέσος ΣΥΡΙΖΑίος και ο μέσος Atenistas

της Αναστασίας Γιάμαλη

Πριν από μία δεκαετία περίπου αναπτύχθηκε στην Ελλάδα το φαινόμενο των free press εφημερίδων. Μία από αυτές, η Athens Voice – για τους φίλους με selfies στα social media AV-  που επιβιώνει μέχρι σήμερα, μας παρουσιάζει από τότε την «alternative» , την «avant garde», την ψαγμένη, την «arty» πλευρά της πόλης, την οποία για να «βιώσεις», για να χαθείς στην εμπειρία του  «altenative crowd» της πρέπει να έχεις ένα παχύ mainstream πορτοφόλι. Από τις στήλες της θα μάθεις που είναι «must» να πας για να γευθείς την πιο «ψαγμένη» τηγανητή πατάτα σε λάδι τρούφας υπό τους ήχους  πειραματικής φολκ τζαζ από τον Ισημερινό σερβιρισμένη από άνδρες με πουά παπιγιόν φτιαγμένα από συνθετικό pony skin. Και άλλα τέτοια…

Τα προηγούμενα χρόνια, οι μέρες στην alternative – και δαπανηρή – κοιλάδα του χιπστερισμού και της AV κυλούσαν ήρεμα και ο κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός άνθρωπος δεν είχε κάποιο θέμα με το εν λόγω free press έντυπο καθώς ήταν κοινωνικά προοδευτικό, με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας, κατά της ομοφοβίας και άλλα πολλά. Γενικά είχε έναν προοδευτισμό τύπου Μανχάταν «ντάξ με τον καπιταλισμό είμαστε αλλά όλοι οι καλοί χωράμε (αρκεί να φοράμε κάτι vintage)».

Μετά όμως ήρθε το Μνημόνιο και όπως έκαναν οι πάντες, και η AV διάλεξε πλευρά, την Μνημονιακή. Λίγο τα edito του Φώτη Γεωργελέ, λίγο οι στήλες της Σώτης και άλλων μνημονιακών, η γραμμή περνούσε «Μνημόνιο ή δεν θα ξαναδείς συλλεκτικό vintage παρά μόνο ό,τι παλιώνει στην ντουλάπα του λοφτ σου».

Πλέον όμως,  η ΑV ξεπέρασε κάθε όριο αναδημοσιεύοντας ένα ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος (αφαιρώντας κάποιους μεσότιτλους). Αυτό που στο Πρώτο Θέμα είχε τίτλο  «Πενηντάρης και με 2000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα ο μέσος Συριζαίος» έγινε στην ΑV « To προφίλ του μέσου Συριζαίου» αλλά κατά τα άλλα αναπαράχθηκε αυτολεξεί.

«Σύμφωνα με αποτέλεσμα έρευνας ο μέσος Συριζαίος είναι παντρεμένος, με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο και μέσο οικογενειακό εισόδημα 1.950 ευρώ. Το προφίλ του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ φιλοτέχνησε έρευνα, που διεξήχθη στο πρώτο συνέδριο του κόμματος, τον περασμένο Ιούλιο και δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο. Η έρευνα έγινε με ευθύνη της επιτροπής πολιτικού σχεδιασμού της Κουμουνδούρου και είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική, για τα χαρακτηριστικά των στελεχών και μελών του κόμματος.» λέει το Πρώτο Θέμα και υιοθετεί η AV.

Tι θέλει να πει ο "ποιητής"; Ότι ο μέσος ΣΥΡΙΖΑιος είναι άνδρας, 50άρης παντρεμένος και όχι φτωχαδάκι. Η έρευνα ωστόσο περιορίζεται στο ιδρυτικό Συνέδριο του Ιουλίου,  με τους 3575 συνέδρους και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ του 27% των οποίο ψήφισαν κυρίως οι νέοι και οι νέες από 18-25. Σημειωτέον από τους 3575 συνέδρους, πολλοί ήταν νέοι και νέες. Μάλιστα η νεότερη σύνεδρος ήταν μόλις 18 ετών και την λένε Μαριάννα.  Όσο για το "άνδρας", το 1/3 τουλάχιστον από τους 3575 ήταν γυναίκες, βλέπετε εμείς στην Αριστερά  έχουμε κάτι που το λένε «ποσόστωση» για να διασφαλίζουμε την παρουσία των γυναικών που ακριβώς επειδή ζούμε σε αυτές τις κοινωνίες είναι και μανάδες, και γιαγιάδες και σύζυγοι και εργαζόμενες.

Τέλος σε ότι αφορά το διχίλιαρο, χαλαρώστε! Δύο χιλιάδες ευρώ  μηνιαίο  οικογενειακό εισόδημα παντρεμένου σημαίνει ότι τόσα βγάζει και ο «Συριζαίος» ΚΑΙ η σύζυγος, άρα στην καλύτερη 1000 ευρώ έκαστος. Λίγα λεφτά για το Lifestyle που προτείνουν οι διαφορες Athens Voice.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL