Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στόχος της Αριστεράς η πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη

“Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πολιτική αλλαγή”: στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το ντοκουμέντο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ μας χωρίζει ένα 6μηνο από τη σύγκρουση πολιτικών ομάδων και ιδεολογιών σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πολιτική αλλαγή": στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το ντοκουμέντο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ μας χωρίζει ένα 6μηνο από τη σύγκρουση πολιτικών ομάδων και ιδεολογιών σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από τη σχετική παράγραφο αντιγράφουμε: "Η Ενωμένη Αριστερά (Ε.Α.) αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις ευρωεκλογές του 2014. Παρά την αποχή και την περιφρόνηση των πολιτών, αντιμετωπίζει τις εκλογές αυτές ως μια δυνατότητα πολιτικοποίησης γύρω από τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Στη σημερινή σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτυπώνεται η κυριαρχία των δυνάμεων της φιλελεύθερης συναίνεσης. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πολιτική αλλαγή. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ηττηθούν οι υπεύθυνοι για την κρίση και την επιδείνωση της κατάστασης. Επομένως, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η Αριστερά εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να αυξηθεί η υποστήριξη για το εναλλακτικό σχέδιο και τις δυνάμεις που το στηρίζουν και να μπορέσει να προωθηθεί τόσο εντός όσο και εκτός του Κοινοβουλίου".

Παράλληλα με τον στόχο, περιγράφεται όμως και η ανάγκη για διεύρυνση: "Η φιλοδοξία μας" -σημειώνεται- "είναι να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός συνασπισμού των δυνάμεων που αντιτίθενται στη λιτότητα και που αναζητούν προοδευτικές λύσεις για την έξοδο από την κρίση. Γνωρίζουμε ότι οι δυνάμεις αυτές είναι πολλές, αλλά είναι διάσπαρτες και δεν ευθυγραμμίζονται εύκολα σε πολιτικό επίπεδο. Η Ε.Α. καλεί σε ευρεία προώθηση της κατάρτισης όσο πιο διευρυμένων λιστών γίνεται, με τη συμμετοχή δυνάμεων τόσο ενάντια στη λιτότητα όσο και υπέρ μιας αριστερής εναλλακτικής λύσης".

"Σπουδαία η πρόοδος της Αριστεράς στην Ελλάδα"

Στο υποκεφάλαιο υπό τον τίτλο "Οι πιέσεις της Αριστεράς για μια εναλλακτική ελπίδα, για την ταξική πάλη στην Ευρώπη" γίνονται αναφορές στις ευθύνες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και στην τρόικα, με ειδική αναφορά στα της χώρας μας: "Η ενίσχυση των εναλλακτικών πολιτικών δυνάμεων δεν εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο στις διάφορες χώρες. Συχνά συνδέεται με τη λαϊκή απόρριψη των μέτρων λιτότητας. Οι δυνάμεις που ταυτίζονται με τις πολιτικές της τρόικας έχουν βιώσει εκλογικές ήττες. Η σοσιαλδημοκρατική ρητορική του 'συμβιβασμού' απαξιώνεται, καθώς οι ταξικές συγκρούσεις εκδηλώνονται πλέον ανοιχτά. Οι σοσιαλδημοκράτες, με τη συμμετοχή τους σε 17 κυβερνήσεις ή κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στην Ευρώπη, σημειώνουν μια σταθερή πτώση στα εκλογικά τους αποτελέσματα, επειδή δεν έχουν να προσφέρουν την παραμικρή ελπίδα και δεν έχουν να επιδείξουν οποιαδήποτε εναλλακτική λύση για τις κοινωνίες, αλλά υλοποιούν τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα στην ήπειρό μας. Υποστηρίζουν τη δύναμη του μεγάλου κεφαλαίου και συμμερίζονται με τη Δεξιά την ίδια νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τον κόσμο.

Σε αυτό πολιτικό τοπίο, η εναλλακτική Αριστερά που ενισχύεται διαρκώς έχει την ιστορική ευθύνη να αντιμετωπίσει τον δεξιό και ακροδεξιό κίνδυνο αλλά και τις παλινωδίες της σοσιαλδημοκρατίας. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ξεκάθαρη αντίθεσή της στα Μνημόνια. Χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, στις χώρες τους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα κόμματα που είναι μέλη της Ε.Α. επιδιώκουν να ηττηθούν οι πολιτικές λιτότητας.

Όταν το ζήτημα της εξουσίας γίνεται γνήσια δυνατότητα, τότε πρέπει να προτάσσεται η μη εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας, η άρνηση της συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και η αποκήρυξή τους, επί τη βάσει της λαϊκής κυριαρχίας. Μέσα από τις θεωρητικές επεξεργασίες και τις πρακτικές της, αυτή η εναλλακτική Αριστερά επιτρέπει τη σύγκλιση και τη συνένωση διαφόρων πολιτικών δυνάμεων. Όπου η διαδικασία της πολιτικής ανασύνθεσης ωριμάζει, όπου οι δυνάμεις αυτές είναι ενεργές στους αγώνες και σε δράσεις αλληλεγγύης και όπου προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στη λιτότητα και υπερασπίζονται τη λαϊκή κυριαρχία, οι δυνάμεις της Αριστεράς ενισχύονται. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η πρόοδος είναι σπουδαία".

Κριτική στις ευρωπαϊκές δομές

Ιδιαίτερης βαρύτητας, οι αναφορές στη σημερινή Ευρώπη και τι/πώς πρέπει να αλλάξει: "Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αντιδημοκρατικοί και πολύ κατώτεροι των προσδοκιών των ευρωπαϊκών λαών. Η πραγματική παρέμβαση των πολιτών είναι απλούστατα ανυπόφορη για τους ηγέτες της Ε.Ε., καθώς είναι ασύμβατη με την ταξική τους θεώρηση για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Οι πολίτες και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους βλέπουν τις εξουσίες τους να υφαρπάζονται προς όφελος τεχνοκρατικών θεσμών πλήρως ευθυγραμμισμένων με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίοι είναι αδιαφανείς και 'προστατευμένοι' από οποιουδήποτε είδους δημόσια λογοδοσία".

Χρέος και κοινωνικές επιπτώσεις

Μεγάλο κομμάτι της πολιτικής απόφασης είναι εστιασμένο στην κρίση χρέους, η οποία, όπως επισημαίνεται, είναι κρίση ιδιωτικού χρέους, το οποίο στη συνέχεια μετακυλίσθηκε στους λαούς. Γίνεται ταυτόχρονα αναφορά και στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, η οποία "θα αποφασίσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μη βιώσιμου μέρους του δημόσιου χρέους των υπερχρεωμένων χωρών, συνδυασμένη με αναθεωρημένους όρους αποπληρωμής, όπως η 'ρήτρα ανάπτυξης'".

Στο ντοκουμέντο αναδεικνύονται επίσης, πέραν των οικονομικών, και οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης: "Η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε ανθρωπιστική, με χαρακτηριστικά την εξάπλωση της φτώχειας, την πείνα, τον παιδικό υποσιτισμό, την αύξηση κρουσμάτων AIDS/HIV ή άλλων μεταδοτικών ασθενειών και την επανεμφάνιση επιδημιών που θεωρείτο ότι είχαν εξαλειφθεί οριστικά".

Σε μια τέτοια συγκυρία, είναι πολύ σημαντική η αναφορά στα της δημόσιας παιδείας και υγείας: "Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης, καθώς και οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας, που οδηγεί σε διεύρυνση των διακρίσεων και των ανισοτήτων. Αγωνιζόμαστε για καλή, δημόσια και δωρεάν παιδεία, προσβάσιμη από όλους, από τον παιδικό σταθμό μέχρι την ανώτατη παιδεία και τη διά βίου μάθηση. Για μας η εκπαίδευση είναι μια ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας και του πολιτισμού. Η εκπαίδευση δεν πρέπει να περιορίζεται στην πρόσκτηση οικονομικά αξιοποιήσιμης γνώσης ούτε να επικεντρώνεται στον ανταγωνισμό και τον ατομικισμό, αλλά στον πολιτισμό. Τα σχολεία πρέπει να επιτρέπουν την ενδυνάμωση και τη συνεργατική εκπαίδευση πολιτών που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και όχι στη δημιουργία υποταγμένων ατόμων. Θέλουμε να αναπτύξουμε και να ανοικοδομήσουμε συστήματα δημόσιας υγείας και να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση".

Για το κοινό νόμισμα

Στο θέμα του νομίσματος, η πολιτική απόφαση αναφέρει:

"Η κρίση της Ευρωζώνης έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με το ενιαίο νόμισμα, με προτάσεις όπως η αποχώρηση ορισμένων χωρών από το ευρώ ή και η διάλυσή του. Οι συζητήσεις αυτές είναι απολύτως θεμιτές, εφόσον η υφιστάμενη πολιτική, οι προτεραιότητες, τα κριτήρια και τα αποτελέσματα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης είναι άδικες, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές. Ωστόσο, η Ε.Α. δεν προωθεί την αποχώρηση από το ευρώ, η οποία, από μόνη της, δεν θα οδηγήσει αυτόματα σε πιο προοδευτικές πολιτικές. Η αποχώρηση δεν επιλύει το κύριο πρόβλημα, που είναι ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών αγορών και η δύναμη του μεγάλου κεφαλαίου. Μάλιστα, θα μπορούσε και να αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των λαών και να οδηγήσει σε μια έκρηξη δημοσίων χρεών μέσω της πρακτικής της ανταγωνιστικής υποτίμησης" σημειώνεται.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις