Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πώς είπατε; Κεντροαριστερά;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς είπατε; Κεντροαριστερά;

Του Δημήτρη ΧΡΗΣΤΟΥ

Τι σημαίνει στις σημερινές συνθήκες, ειδικά στην Ελλάδα, ο πολιτικός όρος "Κεντροαριστερά"; Και, κυρίως, ποια κοινωνική αντιστοίχηση υπάρχει σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα, όταν σαρώνονται και ισοπεδώνονται οι πάντες και τα πάντα; Θέλουν -λέει- να καλύψουν το μεγάλο πολιτικό κενό, μεταξύ της σαμαρικής Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, που κατοχυρώνεται ως η βασική δύναμη ανατροπής και εναλλακτικής λύσης απέναντι στο υπόδουλο κυβερνητικό καρτέλ. Θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της πολιτικής σύγχυσης μιας κοινωνίας που αναζητά λύσεις σε αυτές, τις δύσκολες, ώρες. Θέλουν -το κυριότερο- να σταματήσουν το μεγάλο λαϊκό ρεύμα που δημιουργείται υπέρ της νέας μεγάλης Αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο κείμενό τους οι "58" δεν κατάφεραν να καμουφλάρουν αυτή τους την προτεραιότητα.

ΥΠΑΡΧΕΙ πολιτικό κενό; Θεωρητικά υπάρχει. Για να καλυφθεί όμως, πρέπει κάτι διαφορετικό να έχεις να πεις και κάτι να αντιπροσωπεύσεις. Και από τα πρώτα δείγματα γραφής, αυτό που προκύπτει είναι πως όλοι βάζουν το "κέντρο" αλλά δεν υπάρχει τίποτα το "αριστερό", ώστε να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό. Όταν μάλιστα αυτό το "κέντρο" είναι εκτεθειμένο στον ελληνικό λαό για την προσήλωσή του στο καταστροφικό Μνημόνιο και στο κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης των "58" δεν γίνεται καμιά προσπάθεια αυτοκριτικής για τις συνέπειες αυτών των επιλογών, δύσκολα μπορεί να πείσουν ως μεταμελημένοι Λούθηροι ότι αυτό που σχεδιάζουν αποτελεί εναλλακτική λύση.

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ποτέ κανείς από όλους αυτούς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ του 4,6% έφτασε στο χωρίς ιστορικό προηγούμενο 27% και, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το πρώτο κόμμα στις ερχόμενες εκλογές που δεν θα αργήσουν να γίνουν; Πώς λοιπόν μπορούν να πείσουν τους πολίτες και να διαδραματίσουν πολιτικό ρόλο όταν βασικός τους στόχος είναι να ανακόψουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Λέει -για παράδειγμα- στο πρόσφατο άρθρο του στους Financial Times ο γνωστός αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μίνχαου: "Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στηρίζουν όλα τα δεδομένα του προγράμματος διάσωσης στον στόχο να είναι 124% του ΑΕΠ. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ή θα χρεωκοπήσει ή θα εξέλθει από το ευρώ, ή και τα δύο. Η τακτική της Ε.Ε. να εθελοτυφλεί και να δίνει παρατάσεις στα δάνεια με μεγαλύτερες διάρκειες και χαμηλότερα επιτόκια φτάνει στο φυσικό της τέλος". Τι απαντάνε;

ΕΠΕΙΔΗ δεν διαθέτει κανείς τους εναλλακτικό σχέδιο, όταν τους στριμώχνεις, θα σου πουν. "Και το δικό σας σχέδιο ποιο είναι;". Το σχέδιο που έχει ανάγκη ο τόπος είναι πρώτα ο ελληνικός λαός και μετά οι τοκογλύφοι δανειστές. Όπως ο κάθε οικογενειάρχης θα έλεγε ότι δεν θα αφήσω τα παιδιά μου να πεθάνουν και θα προσπαθούσε να βρει λύσεις με αδιαπραγμάτευτο το ζήτημα της επιβίωσης. Και λύσεις υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αδυναμίες του κομματικού μηχανισμού, δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς πάνω από 100 θεματικές επιτροπές για να καταρτίσουν προγράμματα διακυβέρνησης με ανατροπή των κατοχικών όρων του Μνημονίου. Δεν γνωρίζω ακόμα πόσο άρτιο θα είναι το αποτέλεσμα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι καμιά άλλη πολιτική δύναμη δεν έχει μπει στον κόπο να αναζητήσει απαντήσεις και να προετοιμάσει με διεθνείς επαφές σχέσεις που να επιτρέπουν τη βιωσιμότητα των προτάσεών της.

ΘΕΛΕΙ αρετή και τόλμη (γνώσεις και κόπο) η ελευθερία για την προκοπή του λαού μας. Θέλει ενότητα, όραμα, εθνική συστράτευση για να κόψεις τα λουριά με τα οποία έχουν δέσει ως πειραματόζωο την πατρίδα μας οι διαχειριστές εκβιαστές. Κεντροαριστερή λύση στον μονόδρομο του Μνημονίου δεν υπάρχει. Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά δεν μπορεί να πείσει. Αν η φιλοκυβερνητική δεξιά πτέρυγα της ΔΗΜ.ΑΡ. νομίζει ότι μπορεί να τσοντάρει στο "κέντρο" τον ορισμό Αριστερά και να ξεπλύνει Βενιζέλους και Σημίτηδες είναι βαθιά νυχτωμένη. Και ευτυχώς, αυτό γίνεται αντιληπτό από την κοινωνία όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL