Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Διάλογος / Μια αναμενόμενη, αλλά και αναγκαία ανασύνθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάλογος / Μια αναμενόμενη, αλλά και αναγκαία ανασύνθεση

Του Παναγιώτη Σκούτα*

Από το πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε μια ισχυρή πλειοψηφία, η οποία συγκροτήθηκε από βασικές τάσεις και συσπειρώσεις του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συνεδριακά κείμενα τα οποία υποστηρίχθηκαν είναι πλέον κτήμα όλου του κόμματος. Μισό χρόνο σχεδόν μετά το συνέδριο και εν όψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, η ισχυρή πλειοψηφία που προέκυψε από το συνέδριο οφείλει, και το κάνει, να ανασυνθέσει τις δυνάμεις της έτσι ώστε να εγγυηθεί τη συνέχιση της ανοδικής και νικηφόρας πορείας του κόμματος. Οι τάσεις στα κόμματα υπάρχουν είτε αναγνωρίζονται καταστατικά είτε όχι. Δεν είναι όμως μόνιμα σχήματα, όπως σοφά και σαφώς προβλέπει το καταστατικό μας. Διαμορφώνονται στη βάση πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων. Δεν είναι συσπειρώσεις κεκτημένης ταχύτητας από το παρελθόν, αλλά αναγκαίας ενότητας για το μέλλον.

Κατά το παρελθόν, κορυφαίες επιλογές έγιναν από πλειοψηφίες που συγκροτήθηκαν όχι στη βάση της καταγωγής των στελεχών, αλλά στη βάση μεγάλων επιλογών για την πορεία της Αριστεράς. Ας θυμηθούμε. Η στροφή προς τα κινήματα στο τέλος της δεκαετίας του '90. Η σαφής και δομημένη κριτική στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η συγκρότηση του χώρου διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιβίωση του ΣΥΝ και η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε περιβάλλον τεράστιων δυσκολιών. Η συμβολή στη συγκρότηση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η έγκαιρη και έγκυρη ανάλυση και πρόβλεψη των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων από την εφαρμογή του Μνημονίου. Το άνοιγμα στις κοινωνικές δυνάμεις που χειραφετούνταν κατά κύματα από τα κόμματα εξουσίας. Όλες αυτές οι κομβικής σημασίας επιλογές έγιναν από πλειοψηφίες που συγκροτήθηκαν όχι με βάση την καταγωγή, αλλά με αφετηρία την προοπτική.

Έτσι και τώρα, και μάλιστα πολύ περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη μια ενιαία πλειοψηφία. Που εγγυάται ένα διαρκές άνοιγμα σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες πείθονται ότι η Αριστερά και το πρόγραμμά της είναι η μόνη πιθανότητα σωτηρίας για τον λαό και τον τόπο. Που εργάζεται για τη συμπαράταξη των δυνάμεων που θα εγγυηθούν μια μεγάλη νίκη στις εκλογές που έρχονται. Που διαμορφώνει για άλλη μια φορά τους όρους της νίκης στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές. Με συμμαχίες και επιλογές προσώπων που θα καταστήσουν τις δυνάμεις μας πρωταγωνιστικές σε όλη τη χώρα και σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης. Η ανασύνθεση της πλειοψηφίας και η ενιαία πορεία όσων τη συναπαρτίζουν είναι μια διαδικασία που βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε πορεία ολοκλήρωσης. Είναι η αναγκαία συνθήκη για την εμβάθυνση της ενότητας όλου του κόμματος και της νικηφόρας.

* Ο Παναγιώτης Σκούτας είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL