Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο

Αν κάποιος επισκέπτης από άλλη χώρα κάτσει και παρακολουθήσει τις "ειδήσεις των οκτώ" και τις λεγόμενες πολιτικές εκπομπές, θα μείνει με την εντύπωση ότι στην Ελλάδα κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκπρόσωποι κομμάτων, της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, άνκορμεν και διαμορφωτές της κοινής γνώμης σπαταλούν τον τηλεοπτικό χρόνο τους και τη φαιά ουσία τους για να κάνουν κριτική στην... κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ή για να τον καταγγείλουν, ανάλογα με τα κέφια τους, ότι άλλοτε είναι με το κεφάλαιο και άλλοτε με τους εργάτες.

Υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι τον συμβούλευαν, για το "καλό του", ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσει, ποιες διορθωτικές κινήσεις πρέπει να κάνει.

Και μια και είναι στην πολιτική μόδα να μιλάμε για μηνύματα, αυτό που εγώ λαμβάνω, όχι από τις δημοσκοπήσεις, ούτε από τις κοινωνικές συγκρούσεις, αλλά από τους ταγούς των μίντια και από τους βαρόνους και κολίγους των κομμάτων, είναι ένα συνεχώς διογκούμενο αίσθημα πανικού. Το ίδιο αίσθημα πανικού που εκφράζουν Σαμαράς και Βενιζέλος όταν γυρεύουν "λίγα ψίχουλα αγάπης" από τους Ευρωπαίους ηγέτες "γιατί αλλιώς έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ".

Η οικονομικοπολιτική ολιγαρχία πίστευε ότι τον Ιούνιο του 2012 η "ανεύθυνη", η "παλαβή" Αριστερά, έχασε. Ότι το φάντασμα εξορκίστηκε. Ότι μπορούσε να κοιμάται ήσυχη χωρίς εφιάλτες. Ότι μπορούσε να απελευθερώσει τους δικούς της ακροδεξιούς και νεοφιλελεύθερους εφιάλτες και να τους βγάλει στο σεργιάνι της πολιτικής και της κοινωνίας. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.

Για να αγωνιούν τόσοι πολλοί για το παρόν και το μέλλον ενός κόμματος το οποίο ο λαός το "έχει απορρίψει", κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Για να ενδιαφέρονται τόσοι πολλοί, σοφοί και ειδήμονες, να το κατεδαφίσουν, να το υπενοικιάσουν, να το υιοθετήσουν ή να αναλάβουν το μάνατζμεντ, με κάνει να υποψιάζομαι ότι το φάντασμα δεν εξορκίστηκε. Αντιθέτως: ότι γνωρίζουν πολύ καλά πως "αντριεύει και θεριεύει". Και αυτό είναι το μήνυμα αισιοδοξίας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό παιχνίδι θα γίνεται όλο και πιο σκληρό, όλο και πιο βρόμικο. Τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στον ΣΥΡΙΖΑ θα πολλαπλασιαστούν, οι απόπειρες εξαγοράς του και ενσωμάτωσής του θα ενταθούν, οι προσπάθειες πολιτικής και ηθικής εξόντωσής του θα πληθύνουν. Γι' αυτό χρειάζεται ευφυΐα και ψυχραιμία.

Στην πολιτική υπάρχουν κερδισμένες και χαμένες μάχες. Αλλά τον πόλεμο τον χάνεις όταν δεν τον δίνεις ή όταν δεν διδάσκεσαι από τα λάθη σου, από τις ήττες σου. Και τα επαναλαμβάνεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL