Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η συμφωνία των 5+1 του ΟΗΕ με το Ιράν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η συμφωνία των 5+1 του ΟΗΕ με το Ιράν

Του Κώστα Ήσυχου *

Η πρόσφατη κατ' αρχάς συμφωνία μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ομάδας P5)+Γερμανίας και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια θετική προοπτική εφόσον εγκαταλειφθεί το δόγμα των κυρίαρχων πυρηνικών δυνάμεων: «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Η στρατηγική που αφορά στην εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής (χημικά, βιολογικά, πυρηνικά) πρέπει να συμπεριλάβει το σύνολο των χωρών που τα έχουν στην κατοχή τους. Όσο οι πυρηνικές δυνάμεις, μέλη του συμβουλίου του ΟΗΕ, δεν ενσωματώνουν και τις ίδιες τους τις χώρες σε μια τέτοια πρωτοβουλία, η υπόθεση του παγκόσμιου αφοπλισμού θα παραμένει μετέωρη, υποκριτική και ψευδεπίγραφη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η καταφανής απουσία σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή του Ισραήλ «βγάζει μάτι», αφού είναι γνωστό ότι κατέχει πάνω 350-400 πυρηνικές κεφαλές.

Η αναγκαία και σταδιακή μείωση μέχρι πλήρους εξάλειψης παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής είναι ιστορικά αδικαιολόγητη αλλά και γεωπολιτικά επικίνδυνη, εφόσον δεν περιλαμβάνει όλες τις χώρες που κατέχουν αυτή την τεχνολογία «ολέθρου». Εξάλλου, μια τέτοια λογική του «κλαμπ» των ισχυρών στον ΟΗΕ μας θέτει παιδαριώδη «διπολικά» επιχειρήματα του παρελθόντος.

Η αποπυρηνικοποίηση της Μέσης Ανατολής αλλά και της Μεσογείου αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή δράσης του συνόλου της Αριστεράς στις δύο όχθες της Μεσογείου. Ακόμα και της ισραηλινής Αριστεράς, που παίρνει πολύ σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στηρίζει ανεπιφύλακτα κάθε προσπάθεια μείωσης της έντασης και των κινδύνων του πολέμου στην περιοχή μας «χωρίς εκπτώσεις», δηλαδή πολιτικές που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και την ιδρυτική χάρτα του ΟΗΕ, χωρίς εξαιρέσεις, έξω από το δόγμα «καλών και κακών κατόχων όπλων μαζικής καταστροφής».

Αυτό το δύσκολο ιστορικό στοίχημα είναι σχεδόν απίθανο να επιτευχθεί εάν δεν συνδυαστεί με τη βαθιά αναδόμηση και τον εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ.

Είναι φανερό ότι η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ εκτιμά ότι η πρόσφατη συμφωνία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο δόγμα του για τις δυνάμεις του «κακού». Η αναγκαιότητα ύπαρξης εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών συντηρεί το καθεστώς ακροδεξιάς λογικής και του «διεθνούς ταραξία».

Οι τεράστιες αντιφάσεις στο εσωτερικό του πολιτικού κατεστημένου των ΗΠΑ σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία εξαγρίωσε την ακροδεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Το γεγονός αυτό θέτει νέα δεδομενα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπου η σημερινή πολιτική ηγεσία αναζητά να κλείσει αρκετά «μέτωπα» και να ανοίξει νέα (Λατινική Αμερική, Υποσαχάρια Αφρική, Ασία).

Τα νέα πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ των πολλαπλών ιμπεριαλιστικών πόλων δεν επιτρέπουν οι πληγές της Μ. Ανατολής να καθυστερούν τις πλανητικές στρατηγικές του ιμπέριουμ.

Δεδομένου του γεγονότος ότι ξεκινά η διαδικασία χαλάρωσης των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, είναι άμεση ανάγκη η χώρα μας να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση οικονομικών, εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προς όφελος της δημοκρατίας, της ειρήνης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και με γνώμονα τη βαθιά ιστορική και πολιτισμική σχέση των δύο λαών και χωρών. Μια πολυδιάστατη ενεργητική, ριζοσπαστική εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι αναγκαία όσο ποτέ, ώστε η Ελλάδα να απεγκλωβιστεί από το status του προτεκτοράτου που της έχει επιβληθεί από την τρόικα με τη συνέργεια της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, το σημερινό ισραηλινο-αμερικανο-νατοϊκό πλαίσιο, υπό την υψηλή επίβλεψη των ΗΠΑ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια άσκησης από την ελληνική κυβέρνηση, έστω και «φραστικά», κυρίαρχης, πολυδιάστατης και ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής. Ο σημερινός πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να βαφτίσει «άκρο» όσους αμφισβητούν τη σημερινή δομή της Ε.Ε. αλλά και το ΝΑΤΟ!

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κάνει μια βαθιά ανάγνωση αυτής της πραγματικότητας και να σχεδιάσει και να δράσει ανάλογα με στόχο τον απεγκλωβισμό της χώρας από τη «νατοϊκή μέγκενη», που δεν του επιτρέπει να ασκήσει το πρόγραμμά του, βασισμένος στη λαϊκή κυριαρχία και τις φιλειρηνικές και δημοκρατικές παραδώσεις του λαού μας αλλά και των λαών της Ευρώπης.

Αυτονόητο είναι επίσης ότι δεν συμφωνούμε σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές πτυχές που διέπουν το σημερινό καθεστώς στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο ώστε οι δύο λαοί, οι δύο χώρες να μην προσπαθούν να έχουν αναβαθμισμένες και πολλαπλές εμπορικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ενέργειας. Ιδιαίτερα όταν η χώρα μας, που βιώνει μια πρωτοφανή κοινωνική και οικονομική καταστροφή, πρέπει να αναζητεί επωφελείς σχέσεις έξω από το δόγμα «ανήκουμε στη Δύση».

* Ο Κώστας Ήσυχος είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL