Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Εκδηλώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδηλώσεις

Εκδήλωση με θέμα «Οι καταβολές της ευρωπαϊκής ιδέας και η διεκδίκηση μίας νέας Ευρώπης» πραγματοποιεί το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία «Καποδίστριας - Σπινέλλι - Ευρώπη» αύριο, στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Κατά την εκδήλωση θα γίνει αναφορά και στην καθιερωμένη από τον ΟΗΕ Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό (29 Νοεμβρίου) και θα κατατεθούν ιδέες και για τη μεσογειακή διάσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. «Πολλοί πιστεύουν ότι η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης είναι μια ιδέα συντηρητική, μια ιδέα που γεννήθηκε μέσα στον ψυχρό πόλεμο. Η επιστροφή στις ρίζες της ευρωπαϊκής ιδέας έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα που η υπόθεση της ευρωπαϊκής ενοποίησης βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», σημειώνει το Παρατηρητήριο.

Εισηγήσεις θα κάνουν οι Γ. Γούναρης, δικηγόρος, συγγραφέας του βιβλίου «Η Ευρωπαϊκή Ουτοπία - Σκέψεις για την ενωμένη Ευρώπη του 21ου αιώνα», Μ. Μενεγάκη, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, δικηγόρος, πρώην ευρωβουλευτής, Μ. Πολυχρονάκη, πολιτική επιστήμων, και ο Π. Τριγάζης, πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

* Το ντοκιμαντέρ «Φασισμός Α.Ε.» θα προβάλει αύριο Τετάρτη η Κινηματογραφικής Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης, στις 7 το απόγευμα (φοιτητικό κέντρο πανεπιστημίου, Βούτες). Θα μιλήσει ο Λεωνίδας Βατικιώτης, δημοσιογράφος, υπεύθυνος επιστημονικής επιμέλειας των ντοκιμαντέρ Deptocracy και Catastroika και η Νέλλη Κατσαμά, από την ΕΡΑ Ηρακλείου. Το λόγο θα πάρουν επίσης ένας εκπρόσωπος από την ΕΛΜΕ και ένα μέλος από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου.

* Εκδήλωση μνήμης για τον αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, για τα πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του, οργανώνει το Νομικό Πρόσωπο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, την Κυριακή, στις 7 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργη Τσαρουχά, που το βράδυ της 22ης Μαΐου 1963 και λίγο πριν από τη δολοφονία του Λαμπράκη, τραυματίστηκε σοβαρά από «αγανακτισμένους» πολίτες, επιστρατευμένους από την ασφάλεια, ο Ξενοφών Μαυραγάνης, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας, και ο Πάνος Τριγάζης, στέλεχος του κινήματος ειρήνης.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών θα προβληθούν διαφάνειες με ντοκουμέντα από την υπόθεση και μετά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα προβληθεί η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ζ», που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL