Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Το παζλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το παζλ

REAL NEWS

Το παζλ

Ο τρομακτικά συμπυκνωμένος πολιτικός χρόνος στην Ελλάδα έχει εξουθενώσει τους πολιτικούς δρώντες/εξουσίες. Σε καθημερινή σχεδόν βάση είναι υποχρεωμένοι να αναθεωρούν τις τακτικές που ακολουθούν. Δεν συζητά κανείς για στρατηγικές, γιατί αυτό είναι είδος προς εξαφάνιση.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να: α) υπερασπιστεί το «όχι» προς την τρόικα, β) διαχειριστεί τα εσωκομματικά των εταίρων ενόψει μέτρων και Προϋπολογισμού, γ) αμυνθεί στην ατζέντα που βάζει η αντιπολίτευση, δ) σχεδιάσει το πώς θα εκμεταλλευθεί την ευρωπαϊκή προεδρία, ε) προετοιμαστεί για τις ευρωεκλογές και στ) προετοιμαστεί για τις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές. Πάνω απ' όλα, όμως, οφείλει να καθησυχάσει τους πολίτες, παρουσιάζοντας το έργο της με στόχο το αίσθημα σταθερότητας που ευαγγελίζεται.

Δυστυχώς όμως, σήμερα τα μηνύματα φθάνουν θολά στους πολίτες. Οτιδήποτε πετυχαίνει η κυβέρνηση σε μακρο-οικονομικό επίπεδο βρίσκει απέναντί του το αμείλικτο ερώτημα «και εγώ, ο πολίτης, πού είμαι μέσα σε όλα αυτά;». Στην καλύτερη περίπτωση, εισπράττουν ένα κουτί με παζλ που καλούνται να συναρμολογήσουν μόνοι τους. Το κουτί όμως απ' έξω είναι λευκό, χωρίς φωτογραφία και αφηγηματική, ώστε να μπορούν οι πολίτες να συνθέσουν έναν κατανοητό συνολικό πίνακα. Ποιος θα κάνει τη σύνθεση;

Από το άρθρο του Δημήτρη Μαύρου, 17.11.2013

ΤΟ ΒΗΜΑ

Εν βρασμώ η πολιτική κουζίνα

Ωστόσο, στους πολιτικούς κύκλους των Αθηνών αρχίζει να διαμορφώνεται η πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα ασκήσουν την ευρύτερη δυνατή πίεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» σημαίνων υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, «οι εταίροι παραμένουν καχύποπτοι απέναντί μας, θεωρούν ότι με την πρώτη ευκαιρία θα διολισθήσουμε σε σπάταλες πολιτικές και γι′ αυτό, εν όψει και της επερχόμενης νέας ρύθμισης των χρεών μας, επιζητούν τις ευρύτερες δυνατές εξασφαλίσεις».

Με άλλα λόγια, δεν εμπιστεύονται τις αντοχές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου και πολύ περισσότερο δεν θέλουν να δεσμευθούν όταν υποθέτουν ότι πιθανώς θα τους διαδεχθεί ο κ. Αλ. Τσίπρας, τον οποίο επιπλέον θεωρούν αριστερό λαϊκιστή και εχθρικό προς τις αντιλήψεις και τις πολιτικές που εκπορεύονται από την κυριαρχούσα τα τελευταία χρόνια ευρωπαϊκή ελίτ.

Βάσει των παραπάνω στην Αθήνα είναι πολύ δημοφιλής τελευταίως η εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, οργανώνουν μια «περίοδο χάους» στην Ελλάδα, ώστε κάτω από δύσκολες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες να επιλέξει η χώρα οριστικά και αμετάκλητα τι ακριβώς θέλει, αν δηλαδή επιλέγει να ζήσει σε οργανωμένο ευρωπαϊκό περιβάλλον με όρους, κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις ή διαλέγει μια πορεία μοναχική και ελεύθερη, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά δύσκολη και εθνικά επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη διακινούν τη θεωρία πως επίσημοι ευρωπαϊκοί παράγοντες έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι αν δεν εφαρμοσθούν τα συμφωνηθέντα, θα διακοπούν για μερικούς μήνες, μέχρι την άνοιξη, η διαπραγμάτευση και η βοήθεια. Πρόκειται προφανώς για ακραίο σενάριο, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η απειλή έχει διατυπωθεί. Ορισμένοι μάλιστα συνδέουν το ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο με αυτήν ακριβώς τη σκληρή προοπτική.

Από το άρθρο του Αντώνη Καρακούση, 17.11.2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL